macOS ve Linux'un önemli bir özelliği, Windows 11'e geliyor

80'li yıllarda ortaya çıkan pencere/grafik ara yüzlü bir işletim sistemi olan "Macintosh" işletim sistemi macOS'tan fazlasıyla esinlenerek geliştirilen Windows, şimdi macOS'un ve Linux'un çok faydalı bir özelliğini daha kendi kullanıcılarına ulaştırmaya hazırlanıyor.

macOS ve Linux'un önemli bir özelliği, Windows 11'e geliyor

Microsoft, macOS ve Linux'un çok iyi bilenen bir özelliğini, Windows işletim sistemine entegre etmeye hazırlanıyor. "sudo" komutu.

Sudo komutu, macOS ve Linux sistemlerinde "kullanıcı yerine geç, yap" anlamına geliyor ve uygulamaları yüklemek, bileşenleri kaldırmak, ayarları değiştirmek ve diğer şeyleri yapmak için yükseltilmiş ayrıcalıklarla komutları çalıştırmaya izin veriyor.

Windows meraklıları ilk kez bu yılın başlarında Microsoft tarafından sudo'dan bahsedildiğini fark ettiler. Şimdi Windows Server 2025 ön izleme sürümlerinden biri sayesinde daha fazla ayrıntıya sahibiz. Bu arada komutun Windows 11'in tüketici sürümlerine de dahil edileceği konuşuluyor.

Microsoft henüz Windows için sudo'yu duyurmadı, bu nedenle fikir ve uygulama hakkında resmi ayrıntılar oldukça az. Ancak, @thebookisclosed tarafından X'te paylaşılan bir ekran görüntüsü bu konuda şüpheleri ayağa kaldırdı.

Konu hakkında bilgisi olmayanlar için hemen bir özet geçelim. sudo'nun Windows 11'de çalışması için Geliştirici Modu'nun etkinleştirilmesi gerekecek. Bundan sonra, Windows 11, sudo'yu açmanıza ve davranışını yapılandırmanıza izin verecek. Sudo komutunu kullanmanın risklerini anladığınızı onaylamanızı isteyen ayrı bir pencere de çıkacak. Çok güçlü bir komut olan sudo ile bilgisayardaki pek çok uygulamaya ve işletim sistemine belli oranlarda müdahale etmek mümkün olacak.

Aslında "ev kullanıcıları" için bir anlam ifade etmese de, yazılımcılar/geliştiriciler bu komut sayesinde yeni yetenekler kazanıp işlerini daha etkin şekilde yapabilecekler ve daha gelişmiş kodlar üretme şansı yakalayacaklar.