Curiosity, Mars'ın Bermuda Şeytan Üçgeni'ni bu kez aşabilecek mi?

Curiosity, Mars'ın "Bermuda Şeytan Üçgeni"ne bir kez daha yaklaşıyor: Mars keşif aracı sonunda Kızıl Gezegen'in bu zor bölgesine ulaşabilecek mi?

Mars'ın "Bermuda Şeytan Üçgeni" bu kez aşılabilecek mi?

NASA’nın Curiosity keşif aracı, Mars macerası sırasında aşılamaz gibi gözüken engellerle karşılaşabiliyor. Bu engellerden biri de, Mars’ın “Bermuda Üçgeni” olarak adlandırılan Gediz Vallis Sırtı (adını Gediz Nehri’nden alıyor). Şimdi Curiosity, bu zorlu alanı aşmak için yeni bir girişimde daha bulunmaya hazırlanıyor.

Gediz Vallis, Mars’ın Mount Sharp (Keskin Dağ) bölgesinde bir zamanlar suyun aktığı bir parça. Bu nedenle, keşif aracının aksi takdirde ulaşamayacağı, dağın çok daha yükseklerinden gelen kayaları içerir. Curiosity bu noktaya üç kez ulaşmayı denedi ve başaramadı. Bunların ilki 2020’de, Greenheugh Alınlığı'na ilk zorlu tırmanışı sırasında; ikincisi geçtiğimiz yıl, “timsah sırtlı” sırtlar tarafından engellenen bir girişimde; üçüncüsü ise Marker Band Vadisi’nden tırmanma çalışması ile gerçekleşti.

Aracın en son görev güncellemesinde “Gediz Vallis Sırtı, Curiosity Rover misyonunun uzun vadeli ve bazen de görünüşte imkansız bir hedefi oldu” deniliyor.

Sonuç olarak, Kızıl Gezegenin ulaşılması zor bölgesi, Kuzey Atlantik Okyanusu’nun gemilerin, uçakların ve insanların gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğu iddia edilen bölgesine atıfla ekip tarafından Mount Sharp’ın “Bermuda Şeytan Üçgeni” olarak adlandırıldı.

Görev güncellemesine göre Curiosity sırta yaklaşıyor ve kolunu uzatıp sırt malzemesiyle temas kurmasına sadece birkaç metre kaldı.

Bu kadar zorlu bir rakiple karşı karşıya kaldığınızda tahmin edebileceğiniz gibi, kayalık arazinin Curiosity’nin tekerlekleri için güvenilir olmayan bir zemin oluşturmasından bu noktaya gelmek hiç de kolay olmadı. Ancak, biraz şans yardımıyla, keşif aracı kısa bir süre sonra hedefine ulaşacak ve burada konumun jeolojisini belgelemek için görüntüleme gerçekleştirecek, ardından toz ölçümü ve gökyüzü araştırması da dahil olmak üzere atmosferik gözlemler yapacak.

Görev güncellemesi “sürüşümüzün başarılı olduğunu ve tekerleklerimizi bu dik yokuştaki bol kayaların üzerinde bırakmadığımızı varsayarsak, [bu] planla Curiosity’nin nihayet çeşitli [Gediz Vallis] Sırtı kayaları kümesi üzerinde temas bilimi gerçekleştirebileceğini umuyoruz” diye devam ediyor.