Mercedes aslında ne demek? Mercedes markası nasıl doğdu ve logosunun anlamı ne?

Alman otomobil devi Mercedes'in isminin anlamını ve nereden geldiğini biliyor musunuz? Peki ya Mercedes logosunun hikayesi ne? İşte Mercedes markası hakkında bilmeniz gerekenler...

Mercedes ne demek? Mercedes ismi nereden geliyor?

Mercedes-Benz'in kökenleri, Karl Benz'in Benz Patent Motorwagen adını verdiği bir otomobil ile içten yanmalı bir motor sunduğu 1886 yılına dayanıyor. Genel olarak bu aracın dünyanın ilk otomobili olduğuna inanılıyor.

Hatta Mercedes-Benz'in otomobil endüstrisinin tarihini yazma yolunun başlangıcında ilk sürücünün Karls'ın eşi Bertha Benz olduğu hakkında eğlenceli bir video bile var. Mercedes-Benz tarafından kutlanan bu tarihi detaylandıran harika bir sayfa da bulunuyor.

Alman mühendisler Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach, daha sonra 1886'da bir benzinli motor ekleyerek Benz Motorwagen'i geliştirdiler. 1901'de Daimler'in şirketi Daimler Motoren-Gesellschaft (DMG) altında araç satışlarına başladılar.

Mercedes ismi nereden geliyor?

"Mercedes" adı ilk olarak 1901'de Gottlieb Daimler'in ölümünden kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Almanya doğumlu bir yarış tutkunu ve girişimci olan Emil Jellinek, "atsız" Daimler otomobillerinin en zengin çevrelere pazarlanmasına yardımcı oldu.

1899'da Jellinek, Fransa'nın Nice kentinde “Mösyö Mercedes” adı altında bir yarışa katıldı. Mércedès, İspanyolca “merhamet” anlamına gelen kızının adıydı.

Çok geçmeden (1901'de), DMG "Mercedes" adını ticari marka haline getirdi ve Jellinek yeni aracı yurtdışında Rockefellers, Astors ve Morgans gibi öne çıkan ailelere pazarlamaya başladı.

Aşağıda Emile Jellinek ve dev markaya ismini veren kızı Mercedes Jellinek görünüyor.

Mercedes yıldızı nasıl doğdu?

Şirketin sembolüne geldiğimizde ise, Gottlieb Daimler'in 1870'lerde karısına gönderdiği bir kartpostal bu işaretin kaynağı gibi gözüküyor. Yaşadığı yeri üç köşeli bir yıldız sembolü ile işaretleyerek, “Bir gün bu yıldız muzaffer fabrikalarımızın üzerinde parlayacak” ifadesini ekledi.

DMG, 1901'de Mercedes'i bir ticari marka olarak kaydettirdiğinde, Daimler'in oğulları, babalarının yıldızını şirketin sembolü olarak kullanılmasını önerdi. 1910'da bu teklif kabul edildi ve aynı zamanda dört köşeli bir yıldızı da tescilleyen DMG tarafından ticari marka haline getirildi.

Bu noktaya kadar “Mercedes”, DMG'nin marka otomobiliydi. 1926'da DMG, Benz & Cie ile birleşerek "Daimler-Benz" adını aldı ve Mercedes modeline resmi olarak "Benz" adı eklendi. 1937'de Daimler, üç köşeli yıldız sembolünü, bu gün kullanılan sembol olan "bir daire içinde bulunan üç boyutlu, üç köşeli bir yıldız" olacak şekilde daha da geliştirdi.

Daimler-Benz, 1998 yılında birleştiği Chrysler'in satışının ardından 2007 yılında “Daimler AG” adını aldı. 2019 yılında Daimler AG, Mercedes-Benz'in artık şirketin ticari markası değil, Mercedes-Benz AG adlı kendi yan kuruluşu olacağını duyurdu.