Microlino Lite: BMW'nin "balon arabası" çok farklı bir teknoloji ile geri dönüyor

BMW'nin 1950'li yıllarda ürettiği üç tekerlekli Isetta Bubble Car o dönemde çok popüler olmuş ve şehir içi ulaşım için büyük talep almıştı. Şimdi aynı tasarım elektrikli otomobil olarak ve Microlino Lite ismiyle geri dönüyor.

BMW'nin "balon arabası" çok farklı bir teknoloji ile geri dönüyor

Çocuklara ve yetişkinlere yönelik iki ve üç tekerlekli scooterlarıyla tanınan İsviçreli Micro şirketi, bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı 2024'te Microlino EV serisine bir ekleme yaptığını duyurdu. Yeni otomobil bazı ülkelerde yasal olarak 14 yaşındaki çocuklar tarafından kullanılabilecek, üç tekerlekli bir motosiklet gibi işlem görecek. Ancak o aslında, 1950'lerde BMW'nin çok sevilen ünlü Isetta Bubble Car'ından ilham alan bir araç.

Microlino Lite, Bubble Car ile benzer şekilde önden açılan 'buzdolabı kapısına' ve üç tekerlekli düzene sahip. Ancak bu modern versiyon batarya ve elektrik motorlarıyla çalışıyor.

Micro, bu makineyi en basit haline indirgeyerek geleneksel bir arabadan yüzde 50 daha az parçaya sahip olmasını ve yalnızca 435 kg ağırlığında olmasını sağlamış. Bu aynı zamanda üretim maliyetini de düşürdüğü için, hem fiyatını düşük tutmayı hem de çok kolay kullanılmasını sağlıyor.

Aracın, yasal sınırlamalara takılmaması için, 45 km/h hız sınırı olacak. Böylece Fransa gibi Avrupa ülkelerinde 14 yaşındaki çocuklar da bu "otomobil" görünümündeki motosikleti kullanabilecekler. İsveç, Almanya, Avusturya ve İspanya'da bu yaş sınırı 15.

Ultra hafif iskeleti sayesinde Microlino Lite, tek bir şarjla yaklaşık 100 km boyunca ilerleyebiliyor ve akülerin doldurulması ev tipi bir prizle yaklaşık iki saat sürüyor. Ayrıca menzili 180 km'ye çıkaran daha büyük 11kWh pil seçeneği de bulunuyor.