Windows 7'yi (ve Windows 8.1'i) terk edenlere şimdi de Google Chrome ekleniyor

Microsoft'un Windows 7 ve Windows 8.1'e verdiği desteği tamamen kesmesi ile birlikte, Google da bu işletim sistemlerine verdiği Chrome desteğini durdurmaya hazırlanıyor. Uyarılar gelmeye başladı bile.

Windows 7'yi terk edenlere şimdi de Google Chrome ekleniyor

Microsoft yakında Windows 7 için Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri programını sonlandıracak ve sevilen işletim sistemini en sonunda tamamen emekliye ayıracak. Ayrıca şirket, Windows 8.1 için ücretli güvenlik güncellemeleri sunmayı da planlamıyor. Yani her iki sürümün de ömrünün sonuna geldiği açık.

Bu duruma ayak uyduran Google da, tarayıcısı Chrome'un iki işletim sistemine verdiği desteği sonlandırmak istiyor. Kısa süre önce piyasaya sürülen Google Chrome 108, Windows 7 ve 8.1 desteğinin yakında sona ereceğini açıkça ortaya koyuyor. Bu işletim sistemlerini kullananlar, “gelecekteki Google Chrome güncellemelerini almak için Windows 10 veya sonraki bir sürüme ihtiyacınız olacak. Bu bilgisayar Windows 7 kullanıyor” uyarılar gösteriyor.

Microsoft’la beraber Google da tarayıcısını yukarıda belirtilen işletim sistemlerinde güncellemeyi bırakacak gibi görünüyor. Bu nedenle donanımınız destekliyorsa Windows 10 veya 11'e geçmeniz için ekstra bir sebebinizin daha olduğu söylenebilir. Ayrıca, Windows 7 seri numaralarını kullanarak Windows 11'i (ve 10'u) halen etkinleştirebilirsiniz.

En basit haliyle, desteklenmeyen bir işletim sistemi ve tarayıcı kullanarak modern internette gezinmek risklidir. Buna rağmen, bazı Windows XP kullanıcılarında olduğu gibi Windows 7'ye sadık kalacak kullanıcılar da olacaktır. Bu kullanıcılar, güncelleme istemlerini bastıran bir Windows Kayıt Defteri değeriyle yeni Chrome bildirimlerini susturabiliyor. Bunun için:

  • Win + R tuşlarına basın ve regedit yazın.
  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Google\Chrome'a gidin ve yeni bir DWORD 32 bit değeri oluşturun.
  • Değeri SuppressUnsupportedOSWarning olarak yeniden adlandırın.
  • Değeri açın ve verilerini 1 olarak değiştirin.

Gelecek yılın başlarında Windows 7 desteğini sonlandırmaya karar veren Google ve diğer Chromium tabanlı tarayıcıların geliştiricilerinin aksine Mozilla, Windows 7 için Firefox'un ne zaman sonlandırılacağına henüz karar vermedi. Geliştiriciler, yakında desteği sonlandırılacak Windows sürümlerinde Firefox kullanıcılarına ESR kanalında altı aydan fazla ekstra destek vermeyi düşünüyor.