Microsoft'u hedef alan yeni komplo teorisi: "Bilgisayarları devre dışı bırakacaklar"

İnternette bir anda yayılan inanılmaz komplo teorilerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez hedefte Microsoft var ve şirketin, bilgisayarları kapatacağını iddia ediyor.

Microsoft'u hedef alan yeni komplo teorisi: "Bilgisayarları devre dışı bırakacaklar"

İnternet Çağı daha önce hayal bile edilemeyecek miktardaki bilgiye kolay erişim sağlarken, aynı zamanda yanlış bilgilendirme ve manipülasyon kampanyalarının yanı sıra her türlü saçma komplo teorisine de muazzam bir yayılma imkanı sağladı.

Ne yazık ki, Microsoft ve kurucusu Bill Gates de sıklıkla bu tip komplo teorilerinin hedefi oluyor. Snopes.com tarafından çürütülen son komplo teorisi de bunlardan biriydi ve gerçekten inanılmaz bir iddiada bulunuyordu.

Birkaç gün önce The People’s Voice adlı bir web sitesi, Microsoft’un internet üzerinde “ana akım olmayan içerik” paylaşan kullanıcıların bilgisayarlarını devre dışı bıraktığını iddia eden bir makale yayınladı. Bu yalan iddia, 2024 başkanlık seçimleri öncesinde yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmeyi amaçlayan bir önlem olarak sunuluyordu.

Bu makale ve ekran görüntüleri çeşitli sosyal medya platformlarında binlerce kez paylaşıldı. Ancak, tahmin edebileceğiniz gibi, bu iddia tamamen bir uydurmadan oluşuyor.

Makalenin yazarı, başlıkta sunduğu yanlış sonucu, Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın, NBC’de Nightly News ile yakın zamanda yaptığı bir röportaja dayandırıyor. Makalede, seçim yarışları konusunda yapay zekanın risklerini tartışan, NBC’nin resmi YouTube kanalından alınan bir videodaki röportajdan bir alıntı yer alıyordu. Ancak bu röportajda Nadella, şirketinin uygulamayı planladığı spesifik önlemlerden hiçbir şekilde bahsetmiyor ve kesinlikle “kullanıcıların bilgisayarlarının kapatılması” ile alakalı herhangi bir şeyden bahsetmedi.

Röportajda Satya Nadella’ya yapay zekanın faydalarından ziyade tehditleri soruldu. Microsoft CEO’su endişeli görünmüyordu; ancak yapay zeka ve başkanlık kampanyası hakkındaki soruyu bunun dezenformasyon veya propagandayla uğraşmak zorunda olduğumuz ilk seçim olmadığını söyleyerek geçiştirdi: “Teknoloji endüstrisinde filigran ekleme, deepfake’ler ve içerik kimliklerini tespit etme konusundaki tüm çalışmaları yapmakta olduğumuzu düşünüyorum. Açıkçası, dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmeyle ilgili sorunları tespit edebilmek için yeterli ve daha fazla teknoloji olacak.”

Ayrıca, The People’s Voice’un iyi bilinen bir sahte haber kaynağı olduğunu ve aynı zamanda bu hikayeyle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen Bill Gates’in bir fotoğrafını da içeren Nadella hakkındaki son makalenin, diğer birçok örneğin sadece sonuncusu olduğunu söyleyebiliriz.