NASA, Mars yüzeyindeki ürkütücü "örümcekleri" görüntüledi

NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı gezegende araneiform olarak bilinen arazinin bir görüntüsünü paylaştı. Görüntüde yer alan "örümcekler" ilk bakışta oldukça ürkütücü görünüyor.

NASA, Mars yüzeyindeki ürkütücü "örümcekleri" görüntüledi

Kızıl gezegen Mars'ta sürünen araknidler bulunmasa da, "örümcekler" olarak bilinen muhteşem yer şekilleri var. NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı gezegende araneiform olarak bilinen arazinin büyüleyici bir görüntüsünü yakaladı. Araneiform "örümcek benzeri" anlamına geliyor.

Görüntü MRO üzerindeki HiRise kamerasından geliyor. HiRise, Arizona Üniversitesi'nde bulunan bir ekip tarafından kullanılıyor ve yörünge aracı Mayıs 2022'de "örümcekler" kraterinin görüntüsünü çekti. Görüntü iki önemli özelliğe sahip. Birincisi, manzara üzerinde sürünen bir araknid kümesini andıran örümcekli karanlık oluşumlar. Diğeri ise kurumuş çamura çok benzeyen geometrik çokgen şekiller.

Örümcekler Mars'taki doğal süreçlerin hikayesini anlatıyor. Desenler ise yüzeyin altındaki buzun süblimleşmesinden kaynaklanıyor. Süblimleşme, bir maddenin doğrudan katı halden gaz haline geçmesini sağlıyor. Daha önce bu göz alıcı oluşumlar Mars'ın başka bölgelerinde de görüldü.

Örümcekler insanın hayal gücünü harekete geçirirken, daha az gösterişli olsalar bile çokgen oluşumlar da etkileyici. Araştırmacılar benzer oluşumları Dünya'da suyun donma - çözülme döngüsüne maruz kalan soğuk ortamlarda da tespit etti. Mars'taki çokgenler kendilerine özgü şekillerini genellikle yükseltilmiş tepeciklerden alıyor. HiRise ekibi, bilim insanlarının çokgenleri inceleyerek iklim koşulları ve buzun dağılımı hakkında bilgi toplayabileceğini belirtiyor.

Bilim bir yana, HiRise krater fotoğrafı Mars'ın akıllardan çıkmayan güzelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.