Netflix gelir raporunu yayınladı, şifre paylaşımı hakkında yeni açıklamalar yaptı

Netflix, son gelir raporunu yayınlarken, şifre paylaşımına karşı alacağı önlemler ve eklentileri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Netflix gelir raporunu yayınladı, şifre paylaşımı hakkında yeni açıklamalar yaptı

Netflix’in yayınladığı son finansal sonuçları karışık bir görüntü çizerken şirket, parola paylaşımına yönelik önlemlerinin geniş çaplı yayımını ertelediğini açıkladı. Netflix, yeni önlemler ve seçeneklerin ilk çeyreğin sonlarında devreye girmesini istiyordu, ancak şimdi şifre paylaşımına karşı alacağı önlemleri ikinci çeyrekte hayata geçireceğini söyledi.

31 Mart’ta sona eren çeyrekte Netflix, bir yıl önceki 1,6 milyar dolar veya hisse başına 3,53 dolara kıyasla 1,31 milyar dolar veya hisse başına 2,88 dolar kazanç bildirdi. Gelir ise önceki yıldaki 7.87 milyar dolardan 8.16 milyar dolara yükseldi.

Netflix'in hisseleri başlangıçta %10'dan fazla düştü, ancak işlem sonrası saatlerde büyük oranda toparlandı.

Netflix'in şifre paylaşımına karşı hamleleri, yatırımcıların akıllarındaki en önemli noktalardan biri. Şirket, geçtiğimiz yılın sonlarında, şifre paylaşan kişilerin kendi hesaplarını oluşturmaları için önlemler almaya başlayacağını açıklamıştı. Şirket, 100 milyondan fazla hanenin veya küresel kullanıcı tabanının yaklaşık %43'ünün hesapları paylaştığını söyledi ve bunun, yeni içerikler için yatırım yapma yeteneğini etkilediğini belirtti. Bu yüzden de hem reklam destekli abonelik seçeneği, hem de şifre paylaşımına yönelik kısıtlamalar ile karı artırmayı amaçlıyor.

Gelir duyurusu sırasında eş-CEO Greg Peters, paylaşımdaki değişiklikleri fiyat artışlarına benzeterek başlangıçta abonelerin değişikliğe karşı çıkarak aboneliklerini iptal edeceklerini, ancak sonra yavaş bir şekilde geri dönmeye başlayarak kendi hesaplarını açacaklarını iddia etti.

Şubat ayında Yeni Zelanda, Kanada, Portekiz ve İspanya’da genel hatları görülen şifre paylaşımı rehberinde şirket, bu ülkelerdeki kullanıcıların hesapları için bir “ana konum” belirlemelerini istedi ve aynı evde yaşamayan kullanıcılar için ek ücret ile iki “alt hesaba” izin verileceğini belirtti.

Netflix, şifre paylaşımını azaltmak için yapılan değişikliklerden memnun olduğunu söylüyor. Şirket, Latin Amerika'da haberin açıklanmasının ardından kısa vadeli büyümeyi etkileyen iptaller gördü, ancak daha sonra şifre paylaşanların kendi hesaplarını etkinleştirdiklerini ve mevcut üyeleri “ekstra üye” hesapları olarak eklediklerini belirtti. Sonuç olarak Netflix, bu sayede daha fazla gelir elde ettiğini söyledi.

Şirket, bu değişikliklerin devreye girmesi ile bir gelir artışı bekliyor ve bu gelir artışı sayesinde de daha fazla içeriğe yatırım yaparak tüm kullanıcı tabanı için daha fazla seçenekli bir kütüphane oluşturabileceğini belirtiyor.