Nissan, elektrikli araç planlarını güncelledi

Nissan, 2026 yılına kadar 30 aracından 16'sını elektrikli hale getirmeyi, geri kalanını ise içten yanmalı motorlarla satmayı hedefleyen yeni planını ortaya koydu.

Nissan, elektrikli araç planlarını güncelledi

Nissan, 2026'ya kadar 16 farklı modelde elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı. Bunların bazıları ABD'ye özel e-POWER ve plug-in hybrid modelleri olacak. Şirket şu anda Ariya SUV ve belki de nesli tükenmekte olan Leaf modellerini elektrikli olarak üretiyor.

2021 yılında Nissan, 2030 yılına kadar 23 elektrikli araç üreteceğini ve bunların 15'inin tamamen elektrikli olacağını söylemişti. Şimdi plan 2026'ya kadar 16 elektrikli araca dönüşmüş gibi görünüyor.

Bununla birlikte şirket, 2030 yılına kadar araçlarının yüzde 60'ının "elektrikli" olmasını beklediğini söylüyor, bu da aynı tarihe kadar yüzde 50 vaadinden daha yüksek. Ayrıca 2030'a kadar toplam elektrikli araç sayısını 34'e yükseltti.

Şirket, 2028 yılı için "tamamen katı hal" batarya planlarını da geri çekiyor gibi görünüyor. Bunun yerine, "geliştirilmiş NCM li-ion, LFP ve tamamen katı hal bataryalı" araçlar üreteceğini söylüyor.

Avrupalılar aynı fikirde değil

Öte yandan Avrupalı otomobil üreticileri ise elektrikli araç planlarından uzaklaşarak, elektrikli araçlar için henüz yeterince doğru zaman olmadığı anlamına gelen açıklamalar yapıyorlar. Bazı kullanıcılar da, birkaç sene kullandıktan sonra pillerin büyük sorun çıkardığını ve ömürlerini doldurduklarını, büyük masraflar yaparak yeni pil taktırmak zorunda olduklarından şikayet ediyorlar. Otomobil üreticileri özellikle pil sorununa çare bulmadan, elektrikli otomobillerin piyasayı domine etmesini beklemek için erken olabilir.