Nokia, uydumuz Ay’a 4G bağlantısını taşımak için çalışıyor

Eğer Nokia’nın Ay’a 4G getirme planı sorunsuz bir şekilde işlerse, astronotların Ay’dan özçekim göndermesi bile mümkün hale gelebilir.

Nokia, Ay’da 4G bağlantısı için çalışıyor

Ay'a gidecek bir sonraki insan ziyaretçiler, Nokia'nın uydumuzu 4G bağlantısıyla donatma planı sayesinde birbirleriyle özçekimlerini paylaşabilecekler. CNBC tarafından bildirildiği üzere Fin telekomünikasyon devi, Ay'a 4G getirme çalışmalarında önemli adımlar atmış durumda.

Her şey planlandığı gibi giderse, ABD'li uzay firması Intuitive Machines, Nova-C aya iniş aracını bir SpaceX roketiyle gönderdiğinde, beraberinde Nokia'nın anten donanımlı baz istasyonunu da taşıyacak. Nokia baş mühendisi Luis Maestro Ruiz De Temino'nun aktardığına göre, ona güneş enerjisiyle çalışan bir gezici eşlik edecek.

De Temino, baz istasyonu Shackleton kraterine ulaştığında, Ay’da LTE bağlantısı kuracağını söylüyor.

Ay’dan özçekimler paylaşma fikri eğlenceli olsa da, amaç tabii ki bu değil. Nokia, Ay'a yapılacak bir sonraki insanlı Artemis araştırma görevini desteklemek için böyle bir proje üzerinde çalışıyor. Astronotlar ağı birbirleriyle iletişim kurmak için kullanabilecekler. Bunun yanı sıra görev kontrolü ile de daha sağlıklı iletişim kurulması mümkün olacak. Ayrıca gezici uzaktan kontrol edebilecek ve gerçek zamanlı olarak video ve telemetri verilerini Dünya'ya geri aktarabilecek.

Bu arada roketin ne zaman fırlatılacağına dair somut bir tarih açıklanmış değil. Ama analistlerin 2023'ü "iyimser bir hedef" olarak gördükleri söyleniyor.