OLED ekranların "ekran yanması" sorunu tarihe mi karışıyor?

OLED ekrana sahip TV veya dijital cihaz sahipleri bazen ekranda hayalet gibi sabit kalan görüntülerle karşılaşabiliyor. İşte bu soruna burn-in ya da "ekran yanması" ismi veriliyor. Ama OLED teknolojisinin bu problemi, yeni gelişme sayesinde tarihe karışmak üzere olabilir.

OLED ekranların "ekran yanması" sorunu tarihe mi karışıyor?

OLED ekranlar kullanıcıları cezbeden bir keskinliğe sahip olsalar da zayıf yanları yok değil. Piyasada "burn-in" olarak bilinen bir tür "ekran yanma" sorunu, bazen görüntülerin ekranda çok şeffaf şekilde sabit/asılı kalmasına neden olabiliyor.

Bilim insanları şimdi, OLED ekranların bu kusurunu ortadan kaldıracak bir gelişmeye imza attılar. Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları mavi OLED'lerin istenmeyen enerji transfer akımını önleyen ve yanmaya yol açabilen ultra dar bant mavi yayıcılar tasarladı. Bu yeni yayıcıları kullanan yeni nesil OLED ekranlarda burn-in sorununun yaşanmayacağı vurgulanıyor.

Aslında "burn-in" problemi, OLED ekranın artık eskimeye başladığının da bir işareti. Ancak bu yeni teknolojiyle, ekranların ömrü çok daha fazla uzayacak ve muhtemelen kullanıcılar artık yeni teknolojili bir televizyon alma vakti geldi dediklerinde bile burn-in problemiyle karşılaşmış olmayacaklar. Tabi televizyonunuzu çok sevip onlarca sene kullanmaya niyetliyseniz, burn-in dışında başka sorunlarla da karşılaşabilirsiniz zira, dedelerimizin 40 sene önce satın aldığı siyah beyaz TV'ler hala ilk günkü gibi çalışıyor olsa da, bugün artık dijital cihazlar, maksimum 4-5 senelik ömür beklentisiyle üretiliyorlar.

Kısacası, bilim insanlarının yeni buluşu, daha uzun ömürlü, ekran yanmasına karşı daha dayanıklı ve daha az karmaşık üretim gerektiren OLED paneller üretilmesine neden olacak. İstenmeyen enerji transferinin ortadan kaldırılması da daha az enerji tüketen OLED ekranlar yaratarak daha enerji verimli ekranlara sahip TV, telefon ve tabletlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.