Dev yayın organı, ChatGPT'yi hack'ledi mi?

OpenAI, New York Times'ın ChatGPT'yi kullanarak sadece kendi içeriğini canlandırmaya çalıştığını iddia ediyor ve yayını, sistemi hack'lemekle suçluyor.

Dev yayın organı, ChatGPT'yi hack'ledi mi?

ABD'nin ünlü yayın organı The New York Times, Aralık ayında OpenAI ve Microsoft’a dava açmış, şirketlerin kendi yapay zeka modellerini içeriğini izinsiz kullanarak eğittiklerini ve sohbet robotlarının hikayeleri kelimesi kelimesine çoğaltabileceğini iddia etmişti. Yayın, bunun kendisini gelirden mahrum bıraktığını ve okuyucularıyla olan ilişkisini tehlikeye attığını iddia ediyordu.

OpenAI ise, sunduğu yeni savunmada The New York Times’ın ChatGPT ile kendi içeriğini yeniden canlandırmak için “aldatıcı veya manipüle edici yönlendirmeler” kullandığını, bir şekilde sistemi hack'lediğini iddia etti. Bu ve diğer nedenlerden dolayı şirket, New York’un güneyindeki ABD Bölge Mahkemesinden, yayın organının telif hakkı ihlali davasındaki bazı iddiaların reddedilmesini istiyor.

OpenAI, Times’ın şu anda düzeltmeye çalıştığı bir hatadan yararlandığını ve yayının, yazıları doğrudan chatbot’a aktararak birebir paragraflar yayınlamasını sağladığını iddia ediyor. Şirket, Times’ın Nisan 2023 tarihli “Gerçek İnsanların Şu Anda Yapay Zekayı Kullandığı 35 Yöntem” başlıklı makalesine atıfta bulunarak, “Normal insanlar OpenAI ürünlerini bu şekilde kullanmaz” diyor. Bunların tamamı OpenAI’nin Ocak ayında kamuoyuna verdiği yanıtta öne sürdüğü argümanlara çok benziyor.

The Verge’ün iletişime geçtiği Times’ın baş danışmanı Ian Crosby, gönderdiği bir e-postada, yayının çabalarını "hack olarak nitelendirmenin yanlış bir tanımlama olduğunu" ve “The Times'ın telif hakkıyla korunan eserlerini çalıp çoğalttığına dair kanıt aramak için OpenAI ürünlerini kullandığını” söyledi. OpenAI’nin “Times’ın zaman aşımına uğramamış çalışmalarını izinsiz kopyaladığını” inkar etmediğini ekledi.

OpenAI, Times’ın doğrudan telif hakkı ihlali iddialarını “bu eylemden üç yıldan daha uzun bir süre önce meydana gelen çoğaltma eylemlerine dayandığı ölçüde” kısmen reddedilmesini istiyor. Ayrıca mahkemeden bazı diğer iddiaların da reddedilmesini talep ediyor. Bu iddiaların arasında OpenAI'nin ihlale katkıda bulunduğu; ihlal oluşturan bilgileri kaldırmanın başarısız olduğunu; kendi zimmetine geçirerek haksız rekabet yarattığının ifade edilmesi yer alıyor.

OpenAI, benzer bir şekilde Sarah Silverman ve diğer yazarların açtığı davadaki şikayetleri tek bir doğrudan telif hakkı ihlali iddiasına indirgedi. Ancak yapay zeka şirketlerine karşı açılan davalar sadece bu ikisinden oluşmuyor. OpenAI, Anthropic ve Stability AI gibi girişimler, giderek genişleyen bir yasal işlem yelpazesine bakıyor ve bunların bir kısmı, bazen onlarca yıldır süren telif hakkı savaşları olan deneyimli ve davacı kuruluşlardan geliyor.