Opera, yapay zekayı da destekleyen yeni tarayıcısı Opera One'ı tanıttı

Tarayıcı devi Opera, yapay zekayı da destekleyen yeni tarayıcısı Opera One'ı tanıttı; beta testinin başladığını duyurdu.

Opera, yapay zekayı da destekleyen yeni tarayıcısı Opera One'ı tanıttı

Opera, bu yıl içinde tüm platformlar için başlatmayı planladığı, tamamen yeniden tasarlanmış tarayıcısının erken erişim sürümünü yayınladı. Opera One olarak adlandırılan yeni sürüm, kenar çubuğunda ve adres çubuğunda gelecekte sunulacak üretken AI özellikleri ve uzantıları için bol miktarda açık alan ile daha temiz bir görünüm sağlamak amacıyla tasarlandı. Opera, “sekme adaları” olarak adlandırdığı özellikleri içeren yeni bir grup özelliği etkinleştirmek için tarayıcı için yeni çok iş parçacıklı dizicileri ve yeni modüler tasarım ilkelerini kullandığını söylüyor.

Tarayıcı, insanların açtığı web sitelerini içeriklerine göre otomatik ve sezgisel olarak gruplama yeteneğine sahip. Örneğin, bir adada menüler ve restoran ayrıntıları içeren tüm sayfaları açarken bir diğerinde Google Dokümanlar içeren tüm sekmeleri açacak. Bu yetenek sayesinde, kafa karışıklığını azaltmak ve ister iş ister kişisel amaçlar için olsun, görevler arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmak amaçlanıyor.

Görünüşe göre Opera’nın araştırmalarında, kullanıcıların sahip oldukları sekme sayısından bunaldıklarını ve tarayıcılarının onlar için daha fazlasını yapmasını istedikleri bulundu. Opera, yeni güncellemeyi, bu soruna çözüm olarak sunuyor.

Tarayıcı kendi başına sekme adaları oluşturabilecek şekilde tasarlanırken, sayfaları kullanıcıların gruplamasına da imkan tanınıyor. Adalar arasında sekmeleri sürükleyip bırakarak veya “sekme adası oluştur” seçeneğine sağ tıklamadan önce CTRL düğmesine basarak ve gruplandırılması istenen web sitelerine tıklayarak yeni bir ada oluşturmak mümkün. Opera, sekme adalarını açıkça ayırt edilebilen ada sınırları ve renk pazarları ile modüler tasarım stratejisinin ilk yinelemesi olarak görüyor ve bu yüzden gelecekte benzer tasarımlara sahip özellikler beklenebilir.

Opera One, sekme adalarının yanı sıra, varsayılan olarak etkinleştirilmiş ChatGPT, ChatSonic ve AI İstemleri ile birlikte sunuluyor. Şirket, Mart ayında yapay zeka sohbet botları için kenar çubuğu entegrasyonunu sunarak kullanıcıların bunları tarayıcıda ayrı bir pencerede hızlı bir şekilde başlatmasına olanak tanımıştı. AI İstemleri özelliği, insanların sohbet robotlarını sayfadaki metni dönüştürmek için kullanabilecekleri farklı yollar öneriyor.