Oyunların atası 4 oyun ve cihaz

Bugünkü muhteşem oyunların atalarıyla, yani ilk "analog" oyunlarla ve konsollarla tanışın...

İşte dünyanın ilk oyunları!

Bugün bilgisayarlarımızda ve konsollarımızda tadına doyamadığımız video oyunlarıyla tanışmadan önce bir zamanlar, "analog" olarak adlandırabileceğimiz oyunlar vardı. İlk video oyunları olarak değerlendirebileceğimiz bu oyunlar, elektronik devrelerden çok analog bileşenlerden oluşuyordu. İşte dünyanın ilk oyunları ve ilk ev oyun konsolu...

Katot ışın tüpü eğlence cihazı

"Katot ışın tüpü eğlence cihazı" gibi ilginç bir isme sahip bu alet, belki de dünyanın ilk video oyunuydu. 1947'de analog elektronik devrelerden meydana getirilen ilkel bir etkileşilimli oyun olan "Katot ışın tüpü eğlence cihazı", piyasaya hiç sürülmedi. Cihazla oyun "oynayabilmek" için CRT ekranın üzerine saydam bir tabaka yerleştirmeniz, ardından denetimleri kullanarak noktayı hareket ettirmeniz ve ateş etmeniz gerekiyor. Başarılı bir "atış" yaptığınızda nokta, bir patlama olduğunu göstermek üzere odağını kaybediyor.

Sega'dan dünyanın ilk arcade'i Standford öğrencilerinden video arcade

Sega'nın 1966'da ortaya çıkardığı dünyanın "ilk" arcade oyunu, aslında gerçek bir video oyunu değil, elektro-mekanik bir cihazdı. Arkadan projeksiyon teknolojisini kullanan cihaz, ışıklar ve plastik dalgaları ile dünya çapında ilgi uyandırmayı başardı.

Jetonla çalışan ilk gerçek arcade olan Spacewar! ise Stanford öğrencileri Bill Pitts ve Hugh Tuck tarafından geliştirildi. Ekranı 3.000 dolar ve ana ünitesi 15.000 dolara satılan cihaz, toplamda neredeyse 20.000 dolara maloluyordu. Hesaplamalara göre bu fiyat, bugün 106.000 dolara denk geliyor!

Oyunlar oturma odalarına giriyor

Oyunlar oturma odalarına giriyor
Magnavox Odyssey

Oyunlar oturma odalarına giriyor

Dünyanın ilk oyun konsolu olan Magnavox Odyssey, 1968'de çalışan bir prototip olarak ortaya çıkmış ve 1972'de Kuzey Amerika'da piyasaya sürülmüştü. Mucidi Ralph Baer, onun dijital bir konsol olduğunu iddia etse de aslında ilkel bir cihaz olan Magnavox Odyssey, birtakım analog elektronik parçalar yoluyla işliyordu. Konsol, iyi pazarlanamadığı için çok satmadı ve 1975'de satışı tamamlandı.

Çarklı bir giriş denetimi kullanan cihaz, kartuşlar yoluyla oyunlarda kaldığınız yeri yükleyebiliyordu. Cihaz için 10 kartuş piyasaya sürülmüştü. Bu kartuşların her birinde birden çok oyun yer alıyordu. Odyssey'in en ünlü oyunlarından bir tanesi, "Table Tennis" adındaki oyundu.

Magnavox Odyssey

İlk FPS'nin doğuşu

Dünyanın ilk FPS oyunu konusu biraz tartışmalı. İlk FPS deyince Wolfenstein 3D akla geliyor olsa da, genel olarak kabul edilen asıl ilk FPS, 1974'de Steve Colley tarafından yazılan Maze War. NASA'nın Imlac-PDS-1'i için yazılan oyun, daha sonra Macintosh ve Xerox Star gibi platformlarına da sunuldu. Bir multiplayer moduna da sahip olan oyun, oyuncuların labirent etrafında birbirini kovalamasına da izin veriyordu.

Okuyucu Yorumları