Paul McCartney, gizli kalmış bir Beatles şarkısını yapay zekayla hayata döndürdü

Yapay zeka, bize son bir Beatles harikası daha sunuyor: Beatles’ın efsane ismi Paul McCartney, gizli kalmış bir Beatles şarkısını yapay zekanın yardımıyla gün yüzüne çıkarttığını açıkladı.

Gizli kalmış bir Beatles şarkısı, yapay zekayla hayata döndü

Paul McCartney, BBC Radio 4'e yaptığı açıklamada, John Lennon’un bir demosunu The Beatles için son bir şarkıya dönüştürmek için yapay zekayı kullandığını açıkladı. Yapay zeka, bitmiş bir besteye Lennon'ın sesini eklemek için kullanıldı. McCartney, parçanın bu yıl içinde yayınlanacağını söylüyor.

McCartney şarkının adını vermedi. Ancak Lennon'ın 1978 yılında bestelediği bir aşk şarkısı olan "Now and Then" olduğuna inanılıyor.

Şarkı için ilham, yapay zekanın Beatles'ın seslerini enstrümanlardan ve diğer seslerden ayırdığı Peter Jackson belgeseli Get Back'teki çalışmasından geldi. McCartney, teknolojinin şarkı üretmek için "bir tür boşluk" sağladığını söylüyor.

Bugüne kadar müzik şirketleri, telif hakkı çatışmaları nedeniyle genellikle yapay zekadan hoşlanmadı. İçerik oluşturucular, ünlü sanatçıların aslında hiç üretmedikleri şarkıları "söylemelerini" sağlamak için algoritmalar kullandılar. Bunun en güzel örneği de Drake oldu.

Ancak bu çalışma biraz farklı... McCartney, başka türlü halka ulaşamayacak bir parçayı kurtarmak için yapay zekayı kullanıyor. Aynı zamanda hiç olmayan bir şarkıdan değil, aslında olan ama yayınlanmayan bir şarkıdan bahsediyoruz. Diğer örneklerde ise, hiç olmayan bir şarkının gerçek bir sanatçı tarafından seslendirilmesi söz konusuydu.