PC için susturucular hizmetinizde

Bu yazıda bilgisayarınızın kasasındaki ses kirliliğini nasıl yok edebileceğinizi bulacaksınız

Sessiz Bir PC

Sessiz bir gecede odanızda sessiz çalışan bir PC'ye ne dersiniz? PC'lerimiz genelde kasalarının içinde huzur içinde çalışırken, çıkardıkları gürültülerle kafamızı ütülemeye devam ederler. Bu yazımızda sizlere PC'nizdeki bu gürültüyü ortadan kaldırmak için hangi kolay çözümlerle susturucu takacağımızı göstereceğiz.

Geçmişte PC'lerimiz şimdiye oranla performanstan oldukça yoksunlardı ancak kasamızdan gelen sesler de bir o kadar azdı. Teknolojinin kasalarımıza getirdiği en büyük dert gürültü oldu. Daha çok işlemci gücü, daha çok performans haliyle daha fazla soğutma ve daha fazla fan kullanma zorunluluğunu beraberinde getirdi. Yeni nesil işlemci ve grafik kartlarıyla donattığımız kasanın içindeki ses titreşimlerini artıran en büyük neden, çok hızla dönen ucuz fanlar ve kasa içi ses yalıtımının zayıf oluşudur.

Aslında şimdilerde bu sorunları ortadan kaldırmak oldukça kolay. "Ben ince işlerle uğraşamam" diyenler radikal bir karar alıp su ile soğutma yapabilen sistemlere geçebilirler. Tabi bu da bütçeniz için yüksek bir maliyet demek. Yazımızda size çok masrafa girmeden, en pratik yollarla sessiz sakin bir PC sahibi olmanın yollarını anlatacağız.

İşlemciyi sessizce soğutmak

İşlemciyi sessizce soğutmak

Bilgisayarları, satın alırken hep işlemcimizin, markasına, hızına hatta kutusuna bakarız. Ancak işlemcinin üzerinde ya da çevresinde bulunan fana hiç bakmayız. Zaten işlemciyle gelen bu fan da genelde oldukça kalitesizdir. Kalitesiz fan demek yüksek gürültü demek olduğundan şimdi işlemcimizi en iyi şekilde soğutup, sesini minimuma indirme yollarına bir bakalım.

1- Silverstone Nitrogon SST-NT01 v2.0

Ürünün yapısında bakır taban, bakır heat pipe, bakır radyan petekler kullanılmış. 572 Gram ağırlığında olan ürün P4 Socket 478, LGA775, AMD Socket 754, 939, 940 uyumlu. 141 mm (G) x 108 mm (Y) x 105 mm (D) boyutlarında olan Nitrogon, 2 adet Revoltec 60mm fan ve Arctic Cooling MX-1 termal pastası ile birlikte geliyor. Silverstone Nitrogon NT01 v2.0 paketinin içine, kullanıcıya sorun çıkarmaması için bütün gerekli parçalar yerleştirilmiş.
Ürünün ülkemizdeki satış fiyatı : 55 Dolar +KDV

2- Thermalright Ultra 120

745 gram ağırlığında olan ürün, 63.5 (U) x 132 (G) x 160.5 (Y) mm boyutlarında. Geniş petek yapısı ve gelişmiş geniş ısı boruları sayesinde etkin ve sessiz soğutma sağlayan ürün, kavisli yuva yapısı sayesinde hava akımı sırasında oluşan çarpmayla meydana gelebilecek seslerin önlenmede oldukça başarılı. Yüzeyden açılı gelen ısı boruları sayesinde optimum soğutma perfomansı sağlayan Thermalright, şu ana kadarki Intel ve Amd işlemciler için tüm soket yapılarınla kullanılabiliyor.
Ürünün ülkemizde satış fiyatı : 60 Dolar+KDV

3- Ichbinleise Cooler 13XX

MR Computertechnik firmasının ürettiği ve markasının tam Türkçe karşılığı "ben sessizim" olan ürün Thermalright ürününde olduğu gibi işlemciye üç adet geniş ısı borusuyla ulaşıyor ve tam soğutmayı yüksek sessizlik ile sağlıyor. Ürünün en büyük özelliği ise Core2Duo Athlon 64 X2 gibi çift çekirdekli işlemciler ile yüzde yüz uyumlu olması.
Ürünün ülkemizdeki satış fiyatı : 60 Euro+KDV

En sessiz Grafik Kartı soğutucuları

En sessiz Grafik Kartı soğutucuları

En sessiz Grafik Kartı soğutucuları:

Grafik kartları da işlemciler kadar güçlü soğutma sistemlerine ihtiyaç duyarlar. İyi ve sessiz bir soğutma kullandığımız ürünün de performansını artırır. Şimdi sizin için inlediğimiz üç adet soğutma alternatifini inceleyelim.

1- Arctic Cooling Accelero X1 ve X2

Accelero X'i kutusundan çıkarttığımızda hafifliği dikkati çekiyor. Soğutucu 152 x 120 mm boyutlarında, 30 mm yüksekliğinde ve ağırlığı ise 260 gram. Ağırlığın düşük olmasının bir nedeni ürünün bakır kısmının çok fazla olmaması ve daha çok alüminyuma yer verilmesi, ikinci nedeniyse ürünün büyük görüntüsünün çoğunluğunu plastik hava yolunun oluşturması.

Accelero X1, GeForce 6800, 7800 serileri ve 7900 GTX/GTO üretilmiştir. X2 ise, Radeon X1800-, X1900- ve X1950-serileri için dizayn edilmiştir.

Ürün fiyatı 25 Dolar+KDV civarında.


2- Zalman VF900-Cu

185 gram civarında ağırlığa sahip üründe, saf bakır ve alüminyum alaşımı bir madde kullanıldığından mükemmele yakın bir soğutma, 18,5-25,5 dB gibi çok düşük bir gürültüde sağlanıyor. VF900 hemen tüm eski ve son versiyon ATI - GeForce ekran kartları tarafından kullanılabiliyor. Ancak ürünü almadan önce üreticinin sayfasındaki uyumluluk listesini incelemeniz tavsiyemizdir.

Ürünün ülkemizdeki satış fiyatı 35 Euro+KDV civarında.

3- Thermalright HR-03

İlk bakışta boyutlarıyla ekran kartını neredeyse hapsedecek bir yapıya sahip olan ürün 350 gram ağırlığında. Ürün belki de bugüne kadar üretilmiş en başarılı ekran kartı soğutma sistemi. Oldukça gürültüsüz çalışan HR-03, 10 Euro maliyeti olan 92 mm çapındaki bir fan ile kullanıldığında mükemmel sonuçlara imza atıyor. HR-03 tüm grafik kartlarına monte edip güvenle kullanabileceğimiz bir ürün. Radeon X1K serisi ve GeForce 6 - 7- serileri gibi güncel kartlarla da oldukça uyumlu. Tavsiyemiz yine üreticinin sayfasındaki ekran kartı listesine bir göz atmanız.

Ürünün satış fiyatı 60 Dolar+KDV civarında.

Chipset soğutmada sessiz çözüm

Chipset soğutmada sessiz çözüm

Chipset soğutucuları bilgisayarımızın performansını artıran basit ve ucuz maliyetli çözümlerdir. Chip üzerinde küçük bir fanın çalışması PC'yi çok rahatlatır. Sunduğumuz üç adet çözüm alternatifi size fikir verecektir.

1- Zalman ZM-NBF47

ZM-NBF47 kuzey köprüsü çipi sessiz bir şekilde optimum sıcaklığa soğutabilir. Bu işlemi yaparken fan kullanmayan ürün, 81(U) X 37(G) X 47(Y)mm boyutlara sahip. 57 gramlık ağırlığa sahip ZM-NBF47, tamamen alüminyum bir yapıya sahip. Bütün kuzey köprüsü çipsetleriyle uyumlu olan soğutucu kasa içersinde kesinlikle ses ve titreşim yaratmıyor.

Ürünün fiyatı 12 Dolar civarında.

2- Thermaltake Extreme Spirit II

Bütün Kuzey ve Güney Köprüsü çip setleri ile uyumlu olan Spirit II, 40x40x40 mm boyutlarında bir fana sahip ve çıkarttığı gürültüyü de insan kulağıyla duymak neredeyse imkansız. Fan kontrolcüsü sayesinde 3 farklı modda kullanabilme özelliğine sahip olan ürün üzerinde mavi bir LED barındırıyor. Bütün anakartlar ile uyumlu çalışan ürünün satış fiyatı 20 Dolar civarında.

3- Thermalright HR-05-SLI

Thermalright HR-05 bir kuzey köprüsü soğutucusudur. HR-05, yine ısı boruları ve sık yerleştirilmiş soğutucu kanatları ile dikkat çekiyor. Ürünün tamamında alüminyum bir madde alaşımı kullanılmış. Fansız olarak da kullanılabilen ürüne 70-80 mm çapında bir fan eklendiğinde de maksimum performansa ulaşabiliyorsunuz. Montajı da oldukça kolay ürünün satış fiyatı 25 Dolar civarında.

Sürücüler için sessizlik

Sürücüler için sessizlik

Sabit disklerde ve optik sürücülerdeki titreşim, bilgisayar kasası için hem gürültüye neden olmakta hem de bu hassas cihazlara zamanla hasar verebilmektedir. Şimdi titreşimi önleyecek ve kasa içinde sessizliği sağlayacak ürünlere bir göz atalım.

1- Silentmaxx HD- 2.0

5,25'lik dev alüminyum bir blok olan Silentmax'ın amacı sabit diskin ürettiği ısıyı üzerine transfer ederek pasif geniş yüzey alanı ile havaya iletmek. Etrafını bu kalın metal ile kapattığınızdan sabit diskinizden duyduğunuz gürültü de son derece azalıyor. Kenarlarındaki titreşim emiciler ise sabit disklerde çokça rastladığımız titreşim nedeniyle çıkan sesleri yok ediyor. Silentmaxx HD- 2.0, 10,000 devir dakika disklerin ısısını bile pasif olarak kaldırabiliyor.Ürünün ortalama satış fiyatı 50 dolar.

2- Cooltek Disk Silencer

HDD'nizden gelen gürültülere dayanamıyorsanız Cooltek Disk Silencer tam size göre bir çözüm. Hem 3,5 hem de 5,25'lik sürücüleriniz için kullanabileceğiniz ürün dakikada 7200 devir dönen sürücünün titreşmesini tam anlamıyla keserek mükemmel sessizlik sağlıyor. Ürün optik sürücülere ve sabit diskimize oldukça kolay bir şekilde monte ediliyor. Bu basit ama bir o kadar da faydalı 4 parçadan oluşan ürünün satış fiyatı yalnızca 10 dolar.

3- Lastik tutucular

Belki de bu ürün düşünebilecek en ucuz ve en kolay titreşim ve ses önleme yöntemidir. 1-5, 2 mm kalınlığındaki bu yuvarlak plastikleri, optik sürücümüzü ya da HDD'mizi kasamıza monte ederken vida yuvalarına iliştirdiğimizde sesi ve titreşimi kasa dışına atıyoruz. 20 parçalık bu ürünü birkaç sürücüde kullanabileceğimizi düşündüğümüzde fiyatı neredeyse sudan ucuza geliyor. (5 Dolar)

Süper Sessiz Güç Kaynağı

Süper Sessiz Güç Kaynağı

Kasamızdaki gürültüyü önemli ölçüde azaltmanın bir yolu da elektriğimizi aldığımız güç kaynağının doğru seçilmesidir. Bilgisayarınızı oluştururken birkaç Euro'dan kaçıp, kasanızı gürültüye ve dengesiz gerilime hapsetmeyin diyoruz ve tavsiye ürünlerimize geçiyoruz.

1- be quiet! Straight Power BQT E5-400W

Modüler kablo yapısı, yüksek kalitede kasa yapısı, fabrika çıkışı modlanmış kabloları ve Intel Core 2 Duo destekli anakartlar dahil piyasadaki tüm PC donanımlarıyla tam uyumluluk içersinde olan BQT E5-400W, sessiz bir PC isteyenlerin ilk seçimlerinden biri olmalı. Piyasadaki normal güç kaynaklardan 8 katı daha fazla sessiz olan ürünün satış fiyatı 70 dolar.

2- Silverstone SST-ST50EF Plus

Silverstone SST-ST50EF Plus güç kaynağı 500 W'lık, ATX12V 2.0 ve EPS12V standartlarını karşılayarak iki işlemcili bilgisayarlara da uygun olarak kullanılabilecek bir ürün. İki adet 80 mm'lik soğutma fanı kullanılan üründe iki adet SATA, dört adet IDE ve iki adet Floppy güç çıkışı bulunmakta. Oldukça profesyonel özelliklere sahip olan ürünün 120 dolarlık bir fiyat etiketi bulunmakta.

3- Silentmaxx FANLESS 400W

Güç kaynakları içinde en dikkat çekici olan ürün Silentmaxx firmasının ürünü Fanless 400Watt. Adından da anlaşılacağı gibi içinde fan barındırmadığı için çalışırken kesinlikle ses çıkarmıyor. Bu da kasadan gelen sesi yüzde seksen oranında azaltıyor. 2 adet S-ATA Power, 6 adet 12V'luk IDE Drive-Power ve bir adet de Floppy-Power çıkışı olan ürün yeni nesil tüm bilgisayarlarda güvenle kullanılabiliyor. Ürünün ülkemizdeki fiyatı 200 dolar+KDV civarında.

Diğer Susturucular

Diğer Susturucular

Grafik kartı, işlemci, çip, sürücüler ve güç kaynaklarının sesini nasıl keseceğimizi yazımızda az çok anlatmaya çalıştık. Bunlara ek olarak kullanabileceğimiz bazı ürünlerle de PC'mizin sesini tamamen ortadan kaldırabiliriz.

1- Silentmaxx Silence Kit – Midi

Bu kit ses yalıtımı için oldukça ucuz maliyetli ve işe yarar bir çözüm. Kit, 6 adet farklı boyutlardaki minderden meydana geliyor. Standart ve mini kasalarda ses yalıtımını oldukça başarılı sağlayan ve titreşimi de azaltan ürünün satış fiyatı ise 45 dolar civarında.

2- mCubed Attenuator

PC'den elektriği kasa içindeki güç kaynağından direkt alan ürün kasa içindeki elektrik dalgalanmasını önleyerek voltaj dalgalanmasından ortaya çıkan titreşimi yok etme amacında. Eş zamanlı iki adet fanı bünyesinde barındıran ürün elektrik titreşimlerini ortadan kaldırıyor ve sessizlik sağlıyor.

3- Zalman ZM-MFC1

ZM-MFC1 bir fan denetleyicidir ve toplamda 6 adet fanla çalışır. Dört adedi gerilimi ayarlayan gerilim bölerle (potentiometer), diğer ikisi ise seçmeli anahtar ile denetlenebiliyor. Seçmeli anahtarın bir konumu 1 ila 5 V'a, diğer konumu ise 6 ila12 V'a denk geliyor. Anahtarın üçüncü konumu ise kapalı oluyor ve bağlı bulunan fan duruyor. Diğer dört kadran istendiği gibi ayarlanabiliyor. Daha yüksek güce çıkıldıkça fanlar daha hızlı dönüyor ve izleme LED'leri daha hızlı yanıp sönüyorlar. Kasamızda 5.25'lik bölmeye oturtup kullanabileceğimiz ürünün fiyatı 30 Dolar civarında.

Hiçbir PC daha sesli olmak zorunda değil

Hiçbir PC daha sesli olmak zorunda değil

Yüksek fiyatlarla alınan ya da çok yüksek bir performansa sahip olan bir bilgisayar aynı oranda da çok fazla sesli çalışıyorlar ama durum böyle olmak zorunda değil. Önceki sayfalardaki bilgiler ışığında artık kasamızdaki ses kirliliğinin önüne nasıl geçebileceğimizi biliyoruz.

Kim bilgisayarının çok ses yaptığını iddia ediyorsa, kendi bilgisayarını sessiz kılmak için pek bir şey düşünmemiş demektir. Yeni nesil bilgisayarlarda sessizliği sağlamak için akla ilk gelen fikir su ile soğutma sistemidir ancak günümüzde bu bedeli tüm ev kullanıcıları karşılayamamaktadır. En güzeli PC'mizden gelen seslerin çıkış noktalarını tespit edip, ona göre önlemler almaktır. İşlemcimizi soğuturken akla ilk gelen fanın çıkardığı sestir ve bu ekran kartımız için de geçerlidir. Size özel hazırladığımız bölümlerde farklı bütçeler için farklı çözümler sunduk. Çipset soğuturken de en sessiz soğutma alternatiflerinin hangileri olduğunu sizlere anlattık. Diğer çözümleri de sizlere sunduktan sonra isteğiniz ve bütçeniz dahilinde yapmanız gerekenlerin tamamını yazımızda bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları