Playstation 5 Pro'nun teknik özellikleri sızdırıldı

PlayStation 5 Pro hakkında ortaya çıkan yeni bir sızıntı, konsolun temel versiyona göre 3 kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor. İşte ortaya çıkan PlayStation 5 Pro özellikleri.

Playstation 5 Pro'nun teknik özellikleri sızdırıldı

Sony'nin mevcut PlayStation 5 modellerinden üç kata kadar daha fazla hıza sahip çok daha güçlü bir GPU içeren yeni bir PlayStation 5 Pro modeli üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Geçtiğimiz günlerde YouTuber Moore's Law is Dead, PS5 Pro'nun teknik bir dokümanına eriştiğini iddia ederek bazı bilgiler paylaştı. Bunun üzerine Insider Gaming'den Tom Henderson, sızdırılan bu özelliklerin doğru olduğunu ve konsolun şu anda 2024 yılbaşı döneminde piyasaya sürülmesinin planlandığını açıkladı.

Teknik belgede 67 teraflopluk 16-bit kayan nokta hesaplama kapasitesinden bahsediliyor ki bu da yaklaşık 33,5 teraflopluk tek hassasiyetli hesaplamaya tekabül ediyor. Bu da PS5'e kıyasla yüzde 45'lik bir işleme performansı artışı anlamına geliyor. Mevcut PS5 10,28 teraflopluk bir konsol, dolayısıyla bunu üç katına çıkarmak yalnızca GPU tarafında önemli bir performans artışı demek. Henderson ayrıca, PS5 Pro'nun ışın izleme performansında da 3 kata kadar artış; hatta hatta bunun bazı durumlarda 4 kata kadar çıkabildiğini iddia ediyor.

Sony'nin kendi geliştirici portalında yayınlandığı iddia edilen belgelerde, PlayStation Spectral Super Resolution'dan (PSSR) da söz ediliyor. Bunun, Nvidia'nın DLSS veya AMD'nin FSR'sine benzer şekilde görüntü yükseltmek için PlayStation makine öğrenimini kullanacağı belirtiliyor. Bu, gelecekteki sürümlerde 8K çözünürlüklere kadar yükseltmeye olanak sağladığı gibi PS5 Pro donanımında ışın izleme performansını artırmaya yardımcı olabilir.

Moore's Law is Dead konsol sızıntıları için en güvenilir kaynaklardan biri olmasa da Henderson'ın raporuna göre Sony'nin kendi birinci parti stüdyoları Eylül ayından bu yana PS5 Pro geliştirici kitlerini test ediyor.

Henderson daha önce de geçen yıl PS5 Pro'nun hedeflenen çıkış tarihinin Kasım 2024 olarak planlandığını iddia etmişti.