Porsche 911 kadar pahalı, kum tepelerini aşacak kadar iddialı

Eski Aston Martin tasarımcısı tarafından geliştirilen yeni bir elektrikli araç olan Callum Skye, göz dolduran özellikler taşıyor. Ama fiyatı o kadar da göz doldurucu değil.

Porsche 911 kadar pahalı, kum tepelerini aşacak kadar iddialı

Eski Jaguar ve Aston Martin tasarımcısı Ian Callum, elektrikli bir arazi aracı şeklindeki son projesini medyaya tanıttı. Henüz sadece konsept aşamasında olsa da araç büyük ilgi topladı. Peki Skye adı verilen bu araç, kullanıcısına ne vadediyor?

Callum Designs ekibi tarafından tasarlanan Skye, şirket içinde mühendisliği yapılan ve tamamen kendi bünyesinde üretilen ilk otomobil olma özelliğini taşıyacak. Henüz prototip aşamasının başlarında olmasına rağmen, şirket sipariş defterlerinin açıldığını ve fiyatların yaklaşık 100.000 dolardan başladığını duyurdu. Daha gösterişli modeller içinse yaklaşık 140.000 dolarlık fiyat etiketleri var.

Skye, 4 metre uzunluğundaki şasiye düzgün bir şekilde yerleştirilmiş 42kWh'lik bir batarya paketine sahip. Callum Designs'ın mühendislik ekibi, toplam ağırlığın yalnızca 1.150 kg olmasını hedeflediklerini ve bu sayede dört tekerlekten çekişli arazi aracının dört saniyeden kısa sürede 0-100 km/saat hıza ulaşacağını da vurguluyorlar.

Spor mu yoksa arazi mi?

Ancak bu hızlar sizi yanıltmasın, şirket bir spor otomobil yapma peşinde değil. Skye, daha çok arazi koşullarında kendini kanıtlayacak bir tasarım olacak. Bu da şehirden uzakta, toprak yollardan, taşan derelerden geçerek evine/çiftliğine ulaşmak zorunda olan, daha yüksek gelir seviyesindeki zenginleri hedefleyen bir araç olduğunu gösteriyor. Şehir merkezinde yaşayanların ise daha kompakt ve kolay park edilen, minik araçları tercih ettikleri biliniyor.

Bu konuyu şirketin sahibi olan Ian Callum da onaylıyor ve araçların sipariş üzerine, el işçiliği yoğun olarak üretileceğinin altını çiziyor. Yani üretim sayısı az olacak ancak fiyatlar, yukarıda da gördüğünüz gibi, 100 bin dolar seviyelerinin üzerinde olacak.