Roketle çalışan bu drone, neredeyse ses hızına ulaşabiliyor

Drone dendiğinde aklınıza sınırlı hızla ilerleyen insansız hava araçları geliyor olabilir. Ama yeni bir drone, inanılması güç bir şekilde, neredeyse ses hızına ulaşarak imkansızı başardı.

Roketle çalışan bu drone, neredeyse ses hızına ulaşabiliyor

Mühendisler ses hızı olan Mach 1'e yaklaşabilen süper hızlı bir drone'u başarıyla uçurdu. Drone, kendisine takılan yeni bir "döner patlamalı roket motoru" ya da RDRE sayesinde bu kadar büyük hız sınırlarına yaklaşmayı başardı. Bu motorların bir gün ticari jetlere takılarak uçuşları daha da hızlı hale getirilmesi umuluyor.

Roket motorlu drone'un test uçuşu Şubat ayının sonunda gerçekleştirildi. Drone yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 140 kilogram ağırlığındaydı. Drone'u geliştiren Venus Aerospace, bir Aero L-29 Delfin uçağıyla drone'u12.000 feet yüksekliğe uçurdu ve ardından serbest bırakıp RDRE motorlarını ateşledi.

Süper hızlı drone daha sonra Mach 0.9 hızında, yani saatte 1.100 km'den fazla bir hızla yaklaşık 16 km boyunca uçtu. Test sırasında RDRE'nin itme kapasitesinin yalnızca yüzde 80'ini kullanıldı. Bu başarılı uçuş, RDRE'nin modern jetler için bir motor olarak uygulanabilirliğini kanıtlamayıp onu gelecek için umut vadeden motorlar arasına soktu.

Uçuş testinden üç hafta önce Venus Aerospace, motorun uzun uçuşlarda uygulanabilirliğini göstermek için uzun süreli bir yanma testi gerçekleştirdi. Bu, motorun genel uygulanabilirliğini göstermede bir başka önemli adımdı.

Aşağıda, Venus Aerospace' in drone'un uçuşu hakkında hazırladığı tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Şirkete göre RDRE teknolojisinin en güzel yanlarından biri, geleneksel roket motorlarından yaklaşık yüzde 15 daha verimli olması. Sonuç olarak, aynı miktarda yakıtla daha hızlı şekilde, daha uzağa gidebilen bir motor ortaya çıkmış oldu. Hatta bazıları süper hızlı drone'un arkasındaki motorun yüzde 25 daha verimli olabileceği de savunuyor.

Ancak elbette bu motorun %100 güvenli olduğunu ispat etmesine kadar daha binlerce kez test edilmesi ve sayısız onay aşamasından geçmesi gerekecek.