Sony VAIO T13 Ultrabook testte

Sony'nin yeni ultrabook'u VAIO T13'ü tüm detaylarıyla inceledik. Sonuçlar içeride...

Sony VAIO T13 testte

Sony firması Vaio T11 ve T13 Ultrabook modelleriyle notebook pazarındaki savaşı kazanıp, tacı ele geçirmek istiyor. Biz de, T13 serisinden piyasaya taze çıkmış 13.3 inç ultrabook VAIO SVT1311M1ES modelini konuk ediyoruz.

Performans: Çalışmak için iyi olsa da medya oynatmak için ise hiçbir şey vaat etmiyor. Testimizdeki model i3-2367M(1.4Ghz) ile entegre HD Graphics 3000, 4GB Ram ve Intel HM77 çip setine sahip. Vaio T13, PCMarkVantage benchmark testinde 3817 puan alırken PCMark testinde ise 2315 puan aldı. 3DMark 06 ise bu ultrabooka 8768 puan verdi. Sırf işlemciye yönelik yapılan testlerde ise Cinebench R11.5'ten 1.32 puan kaptı. Bunlar ultrabooklar genel olarak tipik performans rakamları sayılabilir. Bu ultrabook iş ve internette gezinmek için oldukça sıkı fakat medya oynatmada çok güçsüz. Örneğin oyunlardaki grafik kalitesi ve performansı çok düşük.

Teknik özellikleri

Teknik özellikleri

Vaio T13 Hybrid Hafıza ve 320 Gbyte sabit diskine Windows 7 yüklenmiş olarak geliyor. Stand By modundan hemen açılabilmesini ( Rapid-Wake) ise bünyesindeki SSD ( Solid State Disk = Katı Hal Diski)'ne borçlu.

Sol tarafında USB 2.0 ve USB 3.0 girişleri var. Sağda ise Gigabit LAN girişi, VGA çıkışı, HDMI, kart okuyucu ve kulaklık girişi mevcut. Tabiki Bluetooth 4.0 ve n-WLAN kablosuz bağlantı teknolojileri de entegre edilmiş. Genel olarak diğer ultrabooklara kıyasla pratiklik sunuyor denebilir. Bunların dışında Sony'nin sadece dijital kameralarında kullandığı "Bilgisayarlar için Exmor" tekniği ile geliştirilmiş web kamerası da bu bilgisayara eklenmiş.

Kasa ve ekran

Kasa ve ekran

Sony'nin daha üstün özelliklere sahip ve oldukça pahalı yeni model Z21 Serisi notebooklarına karşın T13 de göz ardı edilemez. İlk bakışta T13, Z21'e baya benziyor, sadece renk olarak gümüş yerine siyah kullanılmış. Ekran kapağı kromlu alüminyumdan, gövdesi de magnezyum alaşımından dizayn edilmiş. El ile yoklandığı zaman kasasının kaliteli olduğu anlaşılıyor. Aynı kalite klavyesi için de geçerli. Vaio T13 katlandığında yüksekliği 18mm ve ağırlığı 1.53 Kg geliyor. Sony gövdedeki tasarımı da iyileştirmiş.

T13'ü açarken, ekranın kenarı gövdenin altına doğru kayıyor ve noteboook'u hafifçe kaldırıyor. Bu ergonomik yapı daha rahat yazı yazmayı ve sistemin alttan daha çok hava almasına yarıyor. Böylece ultrabook daha iyi soğutulabiliyor.

Ekran
13,3 inç ekran 1366X768 çözünürlüğe sahip. Aydınlık olarak 192,7 cd/m² ve kontrast olarak da 947:1 oranında değerler dunuyor.Kontrast değeri oldukça iyiyken, aydınlık değerini ise ortalama olarak nitelendirebiliriz. Bunlar kabul edilebilir fakat biz Sony'nin ultrabooklarından daha fazlasını beklerdik. T13 ekranındaki diğer eksiklik de Sony'nin yansıma önleyici ekran sunmaması.

Batarya ve sonuç

Batarya ve sonuç

45 W/h batarya ile T13 90 gün boyunca stand-by modunda çalışabilir. Yaptığımız Office testlerinde 7,5 saate kadar tek şarjla çalışabiliyor. Bu T13'ü öne çıkaran bir avantajı.

Vaio T13 şimdilik bir ön seri bilgisayar ama marketteki ultrabooklar arasında da en iyilerinden biri. Eğer Sony T13 üzerinde biraz daha çabalarsa ultrabook pazarını sallayabilir. Örneğin Sony T13'te kullandığı Sandy-Bridge mimarili işlemcisini Intel'in Iny-Bridge mimarili işlemci ile değiştirebilir. Bizce ayna gibi olan ekranı da yansıma önleyici ekran ile modernize edilmeli.

SVT1311M1ES model VAIO'nun piyasa fiyatı, ortalama olarak 2.000 TL seviyesinde...

Okuyucu Yorumları