Spotify ve Google arasındaki gizli anlaşma ortaya çıktı

Spotify ve Google'ın ortaya çıkan gizli anlaşmasına göre, kullanıcılar artık Spotify'a üye olurken Google'a komisyon ödemek zorunda kalmayacak.

Spotify ve Google arasındaki gizli anlaşma ortaya çıktı

Epic ve Google davasında ortaya çıkan yeni ifadelere göre Spotify, Google ile özel bir anlaşma yaparak, kullanıcıların Android'de kendi ödeme sistemini kullanarak abonelik için kaydolmaları halinde Google'a komisyon ödemeyecek. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak Spotify, kullanıcıların Google üzerinden hizmete kaydolmaları halinde Google'a sadece yüzde dört komisyon ödüyordu ki bu oran, Google Play Store üzerinden abonelikler için genellikle yüzde 15 ödeme yapan diğer uygulamaların çoğundan çok daha az.

Google'ın iş ortaklıkları başkanı Don Harrison'ın mahkemede "Müzik dinlemek telefonun temel amaçlarından biri... Spotify'ın Play hizmetleri ve temel hizmetler arasında düzgün çalışmasını sağlayamazsak, insanlar Android telefon satın almayacaklar" dediği bildirildi. Ayrıca hem Google hem de Spotify anlaşmanın bir parçası olarak "başarı fonuna" 50'şer milyon dolar koymayı da kabul etti.

Söz konusu açıklamalar, ilk olarak 2020 yılında Fortnite'ın yapımcısı Epic Games tarafından Google'a karşı açılan bir dava kapsamında yapılmıştı. Epic, Google'ın Play Store'unun yasadışı bir tekel olduğunu ve uygulama geliştiricilerinin büyük miktarlarda para ödemeye zorlandığını iddia etti. Ayrıca Epic, 2021 yılında Apple'a karşı da benzer bir dava açmış ve kaybetmişti.

Spotify başlangıçta Epic'i Google ve Apple'a karşı mücadelesinde destekledi. Ancak 2022'de şirket, Google'a daha düşük bir pay vermesi karşılığında Android uygulamalarının kendi ödeme sistemlerini kullanmasına izin veren User Choice Billing adlı bir Google programını kullanmaya başladı. Mahkemede ortaya çıkan özel anlaşma, Google'ın Spotify gibi popüler uygulamalar için daha da fazla istisna yapmaya hazır olduğunu ortaya koydu.

Google'ın son birkaç gün içinde oldukça büyük ticari sırları ortaya döküldü. Geçtiğimiz hafta sona eren ayrı bir antitröst davasında şirket adına ifade veren bir ekonomi profesörü, Google'ın Apple'ın Safari tarayıcısı üzerinden elde ettiği tüm reklam gelirlerinin yüzde 36'sını Apple'a ödediğini ortaya çıkardı ki bu rakam daha sonra Alphabet CEO'su Sundar Pichai tarafından Epic ve Google davasında ifade verirken doğrulandı.

The Verge de bu ayın başlarında Google'ın bir başka popüler yayın hizmeti olan Netflix'e özel bir anlaşma teklif ettiğini bildirdi. Bu teklifte Google, Netflix'e yüzde 10'luk indirimli bir komisyon sundu ancak şirket bunu kabul etmedi.