Açıklanan farklı Windows 11 kullanım rakamları, iyice kafa karıştırıcı olmaya başladı

Şu anda en çok hangi Windows sürümü kullanılıyor? Açıklanan farklı Windows 11 kullanım rakamları, iyice kafa karıştırıcı olmaya başladı.

Windows 11 kullanım rakamları iyice kafa karıştırmaya başladı

Statcounter, dünya genelinde her türlü cihazda çalışan işletim sistemleriyle ilgili en son detayları gösteren aylık raporunu yayınladı. Statcounter'ın bu raporda bildirdiğine göre, Microsoft'un en son Windows sürümü, kullanıcılar arasında halen pek popüler değil. Verilere göre Windows bilgisayarların yalnızca %15'i Microsoft'un en yeni işletim sistemi Windows 11'i çalıştırıyor.

Windows 11, Ekim 2022'de 1,83 puan kazanarak %13,61'den %15,44'e yükseldi. Bu da Windows 11'i, şu anda %9,61 pazar payı ile artık desteklenmeyen Windows 7'nin 5,83 puan üzerinde ikinci en popüler sürüm yapıyor. Windows 10 ise %71,29'luk bir payla şimdilik rakipsiz bir liderliğe sahip.

Windows 8.1, 8 ve XP, geri kalan kullanıcıları paylaşıyor. Statcounter, Windows 8.1'in şu anda %2,51, Windows 8'in %0,69 paya sahip olduğunu ve Windows XP'nin hala tüm bilgisayarların %0,39'unda çalıştığını söylüyor. Genel olarak, Windows küresel masaüstü işletim sistemi pazarının %75,93'üne, Apple'ın macOS'u %15,74'e, Linux %2,6'sına ve ChromeOS %2,38'ine sahip.

AdDuplex verileri farklı şeyler söylüyor

Statcounter'ın verilerinin, Eylül 2022'nin başlarında yayınlanan en son AdDuplex bulgularından önemli ölçüde farklı olduğunu belirtmekte fayda var. AdDuplex, Windows 11'in %23'ten fazla bir paya sahip olduğunu, yani Statcounter'ın yeni verilerinden 12 puan daha yüksek olduğunu iddia ediyordu. İki bulgu arasındaki bu fark, farklı veri toplama yöntemlerinden kaynaklanıyor.

AdDuplex, istatistiklerini AdDuplex SDK'sını (yaklaşık 5.000 başlık) içeren Microsoft Store uygulamalarından alırken, Statcounter'ın raporları 1,5 milyondan fazla web sitesinden toplanan bilgilere dayanıyor. Ne yazık ki Microsoft işletim sistemiyle ilgili resmi sayıları yayınlamadığı için kesin değerler ve pazar payları sadece tahmini olarak kalıyor.

Microsoft, Windows 11 için birden fazla özellik güncellemesi yayınlamış olsa da, işletim sisteminin büyümesinin yakın zamanda rekor kırması pek olası gözükmüyor. Ayrıca bu fark sadece kişisel tercihlere bağlı değil. Başka bir anketin gösterdiğine göre, iş bilgisayarlarının yaklaşık yarısı, Windows 11'in donanım gereksinimlerini karşılamadığı için Windows 10'dan 11'e geçemiyor.