"Tanrı parçacığını" tahmin eden fizikçi Peter Higgs 94 yaşında öldü

Bilim dünyasında "Higgs Bozonu" olarak da bilinen "Tanrı parçacığını" tahmin eden ünlü fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti.

"Tanrı parçacığını" tahmin eden ünlü fizikçi hayatını kaybetti

Higgs bozonu parçacığını tahmin eden fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında bir kan hastalığı nedeniyle hayata veda etti. Parçacığı öneren ve bazı maddelere kütle kazandırmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren çalışması, kendisine 2013 yılında Nobel ödülü kazandırmıştı. Higgs bozonu, Nobel ödüllü Leon Lederman'ın bir kitabına atfen gayrı resmi olarak "Tanrı parçacığı" olarak da anılıyor.

Higgs bu fikri 1960'ların başında atomların neden kütleye sahip olduğunu açıklamak için ortaya atmıştı. Araştırma bilimsel dergilerde pek ilgi görmedi, çünkü çok az kişi bu kavramı anladı. Bilimsel dergiler Higgs'in makalesini ancak 1964'te yayınlamayı kabul etti zira dergilerin yayın kurullarındaki bilim insanları bile makalede anlatılan kavramları anlayabilmeyi başaramamıştı. O zamanlar bu sadece bir teoriydi, ancak Higgs bozonu parçacığının gerçekten var olduğunu kanıtlamak için 50 yıllık bir yarışa yol açtı.

Bilim insanları, İsviçre'deki CERN'de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda çalışan fizikçiler sayesinde 2012 yılında sonuca ulaştı. Dört yıl süren deneyler sonunda Higgs bozonu parçacığı keşfedildi, fikirleri kanıtlandı ve Standart Model olarak bilinen parçacık fiziği bilgisi külliyatına önemli bir bulmaca parçası daha eklendi.

Modern teorik fizikçiler, şu anda Higgs alanı olarak adlandırılan bir alanı dolduran beş adede kadar Higgs bozonu parçacığının varlığını açıklayabiliyorlar. Bilim insanları Higgs bozonunu bir gün bulunması zor karanlık maddeye dair kanıt bulmak için kullanmayı umuyor.

2013 yılında Nobel ödülü geldi

Nobel ödülünü veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2013'teki tören öncesinde Higgs'in keşfinin öneminden şöyle bahsetmişti: "Evren boş göründüğünde bile bu alan oradadır. O olmasaydı biz de var olamazdık, çünkü parçacıklar bu alanla temas ederek kütle kazanırlar."

Bu Nobel ödülü 1964 yılında yaptığı çalışmalarla keşfe katkıda bulunan Belçikalı teorik fizikçi François Englert ile paylaşıldı.

Higgs bir keresinde "Başlangıçta hayatım boyunca bir keşif yapılıp yapılmayacağı konusunda emin değildim," demişti. Higgs'in ailesinden geriye Chris ve Jonny adında iki oğlu, gelini Suzanne ve iki torunu kaldı. Dilbilim profesörü olan eski eşi Jody, 2008 yılında hayata gözlerini yummuştu.