Tek bir 256 GB DDR5 bellek modülü işte böyle görünüyor

Micron'un yeni RAM modülü 256 GB'ı tek bir gövdede bir araya getiriyor. Ama bu modülü masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza sığdıramayacaksınız ve satın alabilseniz bile en azından 10.000 dolar ödemeniz gerekecek.

Tek bir 256 GB DDR5 bellek modülü işte böyle görünüyor

Micron, düzenlenen Nvidia GTC 2024 konferansında devasa 256 GB DDR5-8800 MCRDIMM bellek modüllerini gösterdi. Yüksek kapasiteli, çift yükseklikte, 20 watt’lık bu modüller, eğitim için önemli miktarda bellek gerektiren Intel’in Xeon Ölçeklenebilir “Granite Rapid” işlemcilerini temel alan sunucular gibi yeni nesil yapay zeka sunucularına özel olarak tasarlandı.

Bellek modülünü ilk elden gören ve yukarıdaki fotoğrafı çeken Tom's Hardware, şirketin GTC’de modülün “Tall” versiyonunu gösterdiğini ancak aynı zamanda 1U sunuculara uygun Standart yükseklikte MCRDIMM’ler de sunmayı planladığını söylüyor.

256 GB MCRDIMM’lerin her iki versiyonu da monolitik 32 Gb DDR5 IC’ler kullanılarak üretildi. Tall modül her iki tarafta 80 DRAM çipine sahipken, Standart modül 2Hi yığın paketler kullanıyor ve bu yüzden biraz daha sıcak çalışıyor.

MCRDIMM’ler veya Çoklayıcı Birleşik Kademeli DIMM'ler, her iki kademenin aynı anda çalışabilmesini sağlamak için özel bir arabellek kullanan çift kademeli bellek modülleri. Tom's Hardware'in açıkladığı üzere “tampon, iki fiziksel kademenin sanki paralel çalışan iki ayrı modülmüş gibi davranmasını sağlıyor ve bu sayede saat başına her iki kademeden 128 baytlık verinin eşzamanlı olarak alınmasını sağlayarak tek bir modülün performansını etkili bir şekilde iki katına çıkarıyor. Bu arada arabellek, DDR5 protokolünü kullanan ana bilgisayar bellek denetleyicisiyle birlikte çalışıyor, ancak bu durumda standartta belirtilen hızların ötesinde 8800 MT/s hızında çalışıyor.”

Yeni bellek modülleri çok yakında satışa sunulacak gibi gözüküyor. Micron’un CEO'su Sanjay Mehrotra, şirketin geçtiğimiz hafta düzenlediği gelir duyurusunda “Performansı daha da artıran ve sunucu başına DRAM içeriğini artıran 256 GB MCRDIMM modülümüzün örneklemesine başladık” demişti.