Test: Asus ZenBook Prime Ultrabook

Asus'un Ivy Bridge'li son ultrabook'u ZenBook Prime UX31A test merkezimizde ter döktü. İşte sonuçlar

Ultrabook canavarı testte

Asus Zenbook Prime UX31A, sadece popüler UX31E'nin halefi değil aynı zamanda Intel'in üçüncü nesil iki çekirdekli Ivy Bridge işlemcisine de ev sahipliği yapan ilk Ultrabook'lardan biri. Asus Zenbook Prime UX31A sonunda elimize ulaştı ve biz de bu yeni Ultrabook'u yoğun bir teste tabi tuttuk.

Zenbook Prime sıradan bir Zenbook değil. Prime ifadesine sahip tüm Zenbook'lar IPS teknolojili Full HD (1920x1080p) çözünürlükte ekrana sahip. Geleneksel TN panellere kıyasla IPS paneller daha yüksek kalite sunuyorlar. Prime Zenbook'ların bir başka özelliği de SSD depolama ve arka aydınlatmalı klavyeye sahip olmaları.

İlk Zenbook'tan daha hızlı

İlk Zenbook'tan daha hızlı

Selefi ikinci nesil Sandy Bridge işlemcili UX31E ile kıyaslandığında, tüm benchmark'larda, Ivy Bridge'ın gücünü arkasına alan UX31A kayda değer bir performans artışı sergiliyor. Bizim modelimiz gücünü 1.9 GHz temel saat hızlı Intel Core i7-3517U işlemcisinden alıyor. Yüksek performans gerektiği zaman Turbo Boost teknolojisi sayesinde işlemcinin hızı 3.0 GHz'e yükseliyor.

UX31E'de bulunan HD Graphics 3000'den yüzde 25 daha fazla performans sergileyen UX31A'nın HD Graphics 4000 grafik işlemcisinin performans artışı belirgin şekilde hissediliyor. System-turbo özelliği ile 256GB SSD'den en yüksek performansı alan Zenbook Prime, sadece bir kaç saniye içerisinde uyku modundan çıkabiliyor.

Günlük işler bir yana, oyunlar, profesyonel video ve fotoğraf düzenleme programlarının da üstesinden gelebiliyor Ivy Bridge. Ayrıca artan performansının yanında güç tasarrufu da sağlıyor yeni platform. Sandy Bridge ile 7 saat 20 dakika olan kullanım süresi, Ivy Bridge ile 9 saate varıyor.

Kaliteli işçilik

Kaliteli işçilik

Zenbook Prime UX31A'nın gövdesi alüminyumdan oluşuyor. Bu gövde sadece hoş gözükmekle kalmıyor aynı zamanda ultrabook'a sağlam bir yapı da kazandırıyor. Ultrabook adının hakkını veren Asus Zenbook Prime UX31A'nın en kalın yeri 22 ve en ince yeri 11 mm kalınlığında, ağırlığı ise sadece 630 gram. Asus'un kasa üzerinde yaptığı ince dokunuşlar da ultrabook'a estetik bir görünüm kazandırmış.

Pratik çözümler, olağanüstü ses
2 USB 3.0 (Uykuda şarj özellikli), micro-HDMI 1.4, VGA, LAN, SD kart okuyucu, ses girişi bağlantıları bulunan Asus Zenbook Prime UX31A, kablosuz bağlantı için de Bluetooth 4.0 ve WLAN-n desteği sunuyor. Ayrıca 720p kamerası da bulunuyor.

Asus bu ufak kasadan en güzel ve en yüksek sesi çıkarmak için ses devi Bang&Olufsen ile işbilirliği yaparak Zenbook Prime UX31A'ya ICE-Power ses sistemi koymuş. Neredeyse tüm dizüstülerde olduğu gibi Zenbook Prime'ın da bas ve tizleri çok temiz değil fakat orta seviye sesler ve vokaller şaşırtıcı derece temiz ve güçlü.

Arkadan ışıklandırmalı klavye ve XL touchpad

Arkadan ışıklandırmalı klavye ve XL touchpad

Sağlam, iyi düzenlenmiş ve üç farklı seviyede arka plan ışığı ayarlanabilir klavye rahat bir kullanım sunuyor. 4.7 inç (12cm) büyüklüğündeki çoklu dokunmatik touchpad ise kullanım rahatlığını bir üst seviyeye taşıyor. Touchpad tuşları da şık bir şekilde touchpad'in içine gizlenmiş durumda. Klavyenin ve touchpad'in büyüklüklerinden dolayı aralarında bulunan uzaklık azalıyor ve bu durumda boşluk tuşuna basarken yanlışlıkla touchpad'e dokunulabiliyor.

Aşırı parlak IPS ekran
UX31A'nın ekranı test merkezimize gelen en iyi ekranlardan biri. Selefi 1600 x 900 çözünürlük sunarken UX31A Full HD (1920x1080) çözünürlük sunuyor. IPS ekran geniş bir görüş açısına sahip ve 418cd/m2 ile oldukça yüksek bir parlaklık değeri var. Maksimum 3.548:1 kontrast oranına sahip ekran ayrıca çok iyi bir renk dağılımına sahip. Kıyaslamak gerekirse standart ekranlar 220cd/m2 ve 700:1 kontrast oranına sahipler. Asus Zenbook Prime, direkt güneş ışığı altında bile rahat bir şekilde okunabilen bir ekrana sahip.

4 Farklı güç modu

4 Farklı güç modu

Klavyede bulunan bir kısayolla dört farklı güç modundan birini seçebiliyorsunuz. Yüksek performans, Eğlence, Sessiz Ofis ve Pil Tasarrufu bu seçenekler... Seçtiğiniz moda göre pil ömrünüz kısalıyor ya da uzuyor. Biz yaptığımız testlerde ekran parlaklığından başka değişen pek bir şeyin olmadığını fark ettik.

Sonuç
Elimizdeki cihaz Asus'un şimdiye kadar yapılan en iyi ultrabook'lardan birine imza attığını gösteriyor. Asus Zenbook Prime UX31A, çekici tasarımı, belirgin ekranı ve yüksek performansıyla kusursuza yakın bir bilgisayar. Fiyatı ise ortalama 3.000 TL seviyesinde.

Bir bakışta test sonuçları

Bir bakışta test sonuçları

.

Okuyucu Yorumları