Titanik'i batıran buzdağının tek fotoğrafı, açık arttırmaya çıkıyor

Titanik'in çarptığı ve batmasına yol açan dev buzdağının, gemi battıktan birkaç gün sonra çekilen belki de tek fotoğrafı, açık artırma ile satışa çıkıyor.

Titanik'i batıran buzdağının tek fotoğrafı, açık arttırmaya çıkıyor

Titanik battıktan iki gün sonra çekilen ve kısa bir süre önce keşfedilen bir fotoğraf, bu ay açık artırmaya çıkıyor. Cenazeci John Snow Jr. tarafından çekilen fotoğraf, 112 yıl önce ilk yolculuğu sırasında 14 Nisan’da gemiyi batıran buzdağını gösteriyor olabilir.

Titanik, Kanada’nın Newfoundland kentinin 640 kilometre açığında battığında, 2.200’ün üzerindeki yolcusunun 1.500’den fazlası, çoğu boğulma veya hipotermi nedeniyle olmak üzere hayatını kaybetti. John Snow Jr, cenaze yönetimi firması John Snow & Co’nun baş tahnitçisiydi ve cenazelerin bir kısmını cenaze töreni için toplamaya yardım etmesi amacıyla Titanik enkazına çağrılmıştı.

Cesetleri yerleştirmek için 100 tabut ve bunları ve diğer cesetleri korumak için 100 ton buzla birlikte, cesetleri aramak için Titanik’e ulaşan dört kiralık gemiden ilki olan Cable Ship Mackay-Bennett’te bulunuyordu. Olay yerini değerlendiren mürettebat, beklediklerinden çok daha fazla ceset bulunduğunu ve ölenlerin bedenlerinin kurtarılmasına yardımcı olmak için ikinci bir geminin gerekli olacağını hemen fark etti. CS Mackay-Bennett’in mürettebatı sudan toplam 306 ceset çıkardı. Acı bir şekilde, Titanik'te uygulanan sınıf sistemi, hangisinin gömülmek üzere geri alınacağına, kimin denize gömüleceğine karar vermek için kullanıldı.

Macy's mağazasının sahibi Isidor Straus’un da aralarında bulunduğu birinci sınıf yolcular gemide mumyalanarak tabutlara yerleştirildi, ikinci sınıf yolcular mumyalanıp kanvaslara sarıldı ve 116 üçüncü sınıf yolcu ve mürettebat denizde bırakıldı. O dönemde oldukça yeni bir kavram olan hayat sigortası da muhtemelen bu kararları kısmen etkiliyordu. Birinci sınıf yolcuların cenazeleri veya yakılmaları için ödeme yapacak bir poliçeye sahip olma olasılıkları daha yüksekti ve sigorta şirketleri, akrabalarına herhangi bir ödeme yapılmadan önce kimliği belirlenebilir bir cesedin bulunmasını talep ediyordu.

Henry Aldridge & Son Auctioneers web sitesinde görülebilen fotoğrafı John Snow Jr.’ın yolculuk sırasında ne zaman çektiği bilinmiyor. Henry Aldridge & Son Auctioneers'tan müzayedeci Andrew Aldridge, The Mirror ile yaptığı görüşmede, “Kimse bunun Titanik’i batıran buzdağı olduğunu kesin olarak söyleyemez. Ancak şunu söyleyebiliriz ki kurtarma gemisi Carpathia’dan sonra enkaz alanına ilk ulaşan gemilerden biri Mackay-Bennett oldu ve gemideki cenazeci bu buzdağının fotoğrafını çekmeye karar verdi” dedi ve ekledi: “Bu buzdağının fotoğrafını çekmek için kendince sebepleri olmalı. Onun altına Titanik yazdı ve gelecek nesiller için çerçeveledi. Daha önce satılmadı ve 1990’ların başında satıcımız tarafından doğrudan Bay Snow'un ailesinden alındı. Son derece nadir bir fotoğraf ve büyük ilgi göreceğinden eminiz. “

Fotoğrafın 27 Nisan’da gerçekleştirilecek satışının 4.000-7.000 İngiliz sterlini civarında bir fiyata ulaşması bekleniyor.