TTNet'ten fiber (gibi) internet!

TTNet'in fiber adı ile vermeye başladığı internet ilk bakışta etkileyici. Ama detaylara gelirsek...

TTNet'ten fiber (gibi) net!

TTNet, fiber internet adı altında vermeye başladığı hızlı internet bağlantısını, özel bir kampanyayla sunuyor. Kampanyaya göre, hangi paketi satın alırsanız alın, ilk üç ay boyunca indirimli fiyatlardan hizmet alınacak, geri kalan 21 ay ise normal fiyat tarifesi üzerinden ücretlendirecek. Yani bu kampanyadan yararlanmak için 24 aylık kullanım taahhütü vermek gerekli.

TTNet'in "fiber internet" adını verdiği hızlı internet hizmetinin kampanyalı ve normal fiyat listesi şu şekilde:

Paket İlk Üç Ay Sonraki aylar
FiberNET 32 MBit 10 GB kota 3 ay x 19,99 TL 43 TL
FiberNET 50 MBit 15 GB kota 3 ay x 29,99 TL 69 TL
FiberNET 100 MBit 20 GB kota 3 ay x 49,99 TL 99 TL
FiberNET 32 MBit Limitsiz 3 ay x 34,99 TL 79 TL
FiberNET 50 MBit Limitsiz 3 ay x 54,99 TL 109 TL
FiberNET 100 MBit Limitsiz 3 ay x 94,99 TL 149 TL

Buraya kadar her şey güzel görünüyor. Ama işin detay kısmına girmeye başladıkça, kafa karıştıran çok sayıda ayrıntıdan bahsetmek mümkün... Haberimizin devamında...

Adı fiber internet ama...

Adı fiber internet ama...

TTNet'in fiber internet hizmeti, aslında bildiğiniz fiber internetten biraz farklı. TTNet sitesindedi sık sorulan sorular kısmından alıntı yapalım: "FiberNET santrale kısa mesafelerdeki abonelere yüksek bant genişliği sunulabilen internet hizmetidir. TTNET Fiber İnternet hizmeti VDSL2 teknolojisi ile sunulmaktadır."

Yani TTNet'in fiber interneti, Superonline'ın fiber interneti gibi değil, VDSL üzerinden çalışıyor. Zaten bu hizmeti almak için, ADSL'de olduğu gibi, bir telefon hattına ihtiyaç duyuluyor. Bilinen fiber internet hizmetinde ise böyle bir zorunluluk yok.

Bir diğer detay ise verilen hızlarda gizli. Yine TTNet'ten alıntı yapalım: "Belirtilen hızlar, ulaşılabilecek maksimum hızları temsil etmektedir. Söz konusu bu hızlar, kullanılan bilgisayarın durumu, telefon hattının kalitesi, santral yoğunluğu, santrale uzaklık, merkezi cihazların performansı ve modem / router performansı gibi faktörlerden etkilenir. Sunucuların performansına bağlı olarak, bu hızlara her zaman tek download ile erişilemeyebilir, paralel (aynı anda farklı sitelerden) dowload gerekebilir." Yoruma gerek yok, bundan siz ne anlıyorsanız doğru olan odur...

TTNet, telefon kullanmayanlar için "yalın internet" seçeneği de sunuyor. Ama bu seçeneği seçenler, mevcut ücretlere 15 TL daha eklemek zorunda. Yani telefon kullanmasanız da bu ücreti ödemeniz şart...

TTNet'in fiber hizmeti, geleneksel ADSL modemlerle alınamıyor, modemlerde VDSL desteği olmalı. Dileyenler, abonelikle birlikte yeni modemlere de uygun bir fiyat karşılığında ulaşabiliyor.

Ve kota gerçeği... Haberimizin üçüncü sayfasında...

...Ve yine aynı kabus: KOTA!!!

...Ve yine aynı kabus: KOTA!!!

Kota ya da yeni moda adıyla "adil kullanım limiti" artık hayatımızın bir parçası. Sadece TTNet değil, Superonline ya da 3G hizmeti veren mobil operatörler bile bu ikisinden birini mutlaka kullanıyor. Ama TTNet, fiber (gibi) internetinde pek de cömert davranmamış.

Geleneksel anlamda kotalı paketlerden bahsetmeyeceğiz, orada zaten her şey açıkça belli. Ancak limitsiz paketlerde yer alan "adil kullanım limitleri" biraz düşündürücü. Örneğin 32 MBit Limitsiz pakette adil kullanım noktası olarak 50 GB belirlenmiş. 50 ve 100 MBit paketlerde ise bu rakam 100 GB'a çıkıyor. Eğer adil kullanım noktasına ulaşırsanız, hızınız, bir sonraki fatura dönemine kadar 1MBit'e düşüyor. Tüm paketlerdeki upload hızı ise, hangi paket olursa olsun 1 MBit ile sınırlı...

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, tüm internet sağlayıcılar bu adil kullanım limitini farklı isimlerle uyguluyor. Ancak Superonline'ın fiber internet hizmetini ele alırsak, TTNet'in belirlediği oranlar düşük kalıyor. Superonline, 20 MBit internet için 100 GB, 50 MBit internet için 250 GB ve 100 MBit internet için 500 GB sözü veriyor.

TTNet'in verdiği adil kullanım limitleri güncel internet şartlarında ne kadar yeterli, bunun kararını siz verin...

Okuyucu Yorumları