Uzayın oksijensiz ortamında bir silah ateşlenirse ne olur?

Uzayın oksijensiz ortamında, ateş yakmanın mümkün olmadığı bir ortamda bir silah ateşlenirse ne olur? İşte birbirinden ilginç senaryolar ve muhtemel sonuçları...

Uzayda bir silah ateşlerseniz ne olur?

Uzayın oksijensiz ortamında ateş yanamaz ancak silahları ateşlemek mümkündür. Modern mühimmat, barutun patlamasını sağlamak için kendi kimyasal yakıcı maddesini taşıdığından dolayı evrenin neresinde olursanız olun, atmosfer oksijenine ihtiyaç duymadan bir silahı ateşleyebilirsiniz.

Ancak Dünya üzerinde ve uzayda ateşlenen silahlar arasında önemli sayılabilecek bir fark, çıkan dumanın bıraktığı izdir. Çarpma kraterlerini araştıran Brown Üniversitesi astronomu Peter Schultz, uzayda bu dumanın “namlunun ucundan genişleyerek büyüyen bir duman küresi olacağını” söylüyor. Ayrıca silahların uzayda ateşlenebiliyor olması bazı garip ve ilginç ihtimalleri de beraberinde getiriyor.

Uzayda, galaksiler arasındaki boşluğa serbest bir şekilde ateş ettiğinizi düşünün. Newton’un üçüncü hareket kanununa göre mermiye uygulanan kuvvet, silaha ve dolayısıyla size de ters yönde aynı şekilde etki edecektir. Dünya’nın aksine uzayda sizi durduran hiçbir şey olmadığı için, silahtan çıkan mermi bir yönde ilerlerken, siz de ters yönde ilerlemeye başlayacaksınız. Ancak merminin hızı saniyede 1.000 metre olsa da, aranızdaki kütle farkından dolayı siz sadece saniyede birkaç santimetre hareket edeceksiniz. Ayrıca mermi – ve siz – karşınıza bir başka uzay cismi çıkmadığı sürece sonsuza kadar bu hareketi sürdüreceksiniz.

Harvard Üniversitesi ve SETI Enstitüsü astronumu Matija Cuk’un söylediğine göre, herhangi bir cisimle karşılaşmadığınız senaryoda eğer evren büyümüyor olsaydı, merminin karşılaştığı nadir atomlar yaklaşık 10 milyon ışık yılı sonra durmasına sebep olacaktı. Ancak, detaylara girmeden sonuca bakılırsa, evrenin büyüme hızından dolayı mermi sadece kendisinden 40.000 ışık yılına kadar mesafede bulunan maddelerle karşılaşacak ve sonrasında ilerlemesini sonsuza kadar sürdürecek.

Jüpiter'e ateş ederseniz...

Bir başka ilginç senaryo ise, Jüpiter’i vurmak için herhangi bir şekilde nişan almanıza gerek olmaması. University College London fizikçisi Robert Flack’in belirttiğine göre, sadece Jüpiter’in yönüne doğru ateş etmeniz, Güneş Sistemimizin devasa gezegeninin muazzam kütle çekimi sebebiyle mermiyi kendisine doğru çekeceği anlamına geliyor. Ayrıca, eğer direk olarak Jüpiter’e doğru ateş ederseniz, bu kütle çekimi sebebiyle mermi, gaz devinin sınırını geçmeden saniyede 60 kilometre hıza ulaşacaktır.