Ve SIM kart savaşını kazanan...

Nokia mı, Apple mı? Uzun zamandır devam eden SIN kart savaşının kazananı sonunda belli oldu!

Ve SIM savaşını kazanan...

Yeni SIM kart standardı nano-SIM'de son karar verildi. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) Apple'ın tasarımını seçti. Kaybedenler ise Nokia, Motorola ve RIM oldu.

Apple geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ETSI'ye daha küçük bir SIM kartının standart olarak kabul edilmesi yönünde bir plan sunmuştu. Darphane hizmetleri ve güvenli kart üretimi alanlarında çalışan Münih kökenli Giesecke & Devrient tarafından üretilmesi planlanan kart, Alman şirketin web sitesine göre 12,3 x 8,8 x 0,67 mm. ölçülerinde olacak. Bu da yeni standardın micro-SIM'lerden yüzde 40 daha küçük olması anlamına geliyor.

Aylardır süren çekişmede Nokia ve iş ortakları, micro-SD'ye benzer, ancak yeni bir form önermişti. Buna karşılık Apple'ın nano-SIM'i çerçevesi daha da inceltilmiş bir micro-SIM. ETSI'nin verdiği resmi isimle 4FF olarak anılan kartın genişlik ve uzunluğunun aynı olması, Nokia tarafından eleştirilmişti. Finlandiyalı firmanın uzmanları, bu ölçülerin kartı halihazırdaki micro-SIM yuvalarına yanlış yönde yerleştirilmesine yol açacağını öne sürmüşlerdi.

Piyasadaki kayda değer operatörlerin çoğunun desteğine sahip olan Apple, standardı belirlemiş olmanın verdiği avantajla iPhone 5 içinde yeni kartı kullanacak ve daha da ince bir telefonu piyasaya sürme şansını yakalayacak.

Okuyucu Yorumları