Windows 7'yi bozan güncelleme

Eğer siz de Windows 7 kullanıyor ve bu PC'lerden birine sahipseniz, garip sorun sizi de vurabilir!

Windows 7'yi bozan güncelleme

Windows 7 kullanan bazı Asus PC sahipleri, bilgisayarlarının düzgün bir şekilde açılmaması ile beraber kötü bir sürpriz ile karşılaştılar. Kullanıcılar, Windows 7'nin düzgün bir şekilde başlaması yerine bir "Secure Boot Violation" (Güvenli Başlatma İhlali) hata mesajı ile karşılaşıyorlar ve sistemin "aygıt yazılımlarında, işletim sisteminde veya UEFI sürücülerinde izinsiz değişiklikler" bulduğu söyleniyor.

Bu problem, Microsoft'un Secure Boot mekanizmasından kaynaklanmakta. Bu mekanizma, kötü amaçlı yazılım saldırılarını engellemek için tasarlanmış ve yakın bir zaman önce Asus anakartlarda varsayılan olarak aktif edilmişti. Ancak Windows 7 bu özelliği desteklemiyor ve bir sebepten dolayı, yakın zamandaki bir güncelleme (KB 3133977) işletim sisteminin yüklenmesini engelleyen bir çakışma yaratmış durumda.

Asus ve Microsoft'un bu sorunu çözmek için birkaç haftaları bulunmaktaydı ve bu güncelleme, 15 Mart ile 12 Nisan tarihleri arasında opsiyonel olarak sunulmaktaydı. Bu süreç içerisinde kullanıcıların küçük bir kısmı başlatma problemleri ile karşı karşıya kalmışlardı ancak ne Microsoft, ne de Asus, KB 3133977 Nisan ayında "Önerilen" güncellemeler arasında yerini alana kadar bu problem için bir çözüm sunmamıştı. Belki de daha büyük olan bir problem ise, Microsoft'un KB 3133977 için destek sayfası, sorun ile karşılaşan Asus kullanıcılarının Secure Boot özelliğini destekleyen Windows 10'a yükselterek bu problemi çözebileceklerini söylemesi olabilir.

Şu anda bu problem yüzünden bilgisayarlarını kullanamayan kullanıcılar için Asus, Secure Boot özelliğini bilgisayarlardan UEFI BIOS Utility aracılığı ile iptal etmek için bir yöntem sunmuş durumda. Asus'un önerisi, Microsoft'unkinin aksine, Windows 10'a yükseltme yapmak zorunda kalmadan sistemlerin normal bir şekilde açılmasını sağlamakta...

Okuyucu Yorumları