Windows, yeni zararlılar konusunda macOS'a 5.000 kat, Linux'a 60 kat fark attı

Windows, 2022 yılında macOS'a 5.000 kat, Linux'a 60 kat fark attı. Ama bu fark, hiç de Microsoft'un isteyeceği bir alanda olmadı.

Windows’tan macOS'a 5.000 kat, Linux'a 60 kat fark

Yılın sonuna yaklaşırken, önde gelen kötü amaçlı yazılımdan koruma çözümleri değerlendirme firmalarından biri olan AV-TEST, 2022'deki kötü amaçlı yazılım büyümesine ilişkin bazı ilginç istatistikler paylaştı. Veriler, Windows'ta 70 milyona yakın yeni kötü amaçlı yazılım örneği olduğunu gösteriyor ki bu sayı, yalnızca 12 bin civarında örnek görülen macOS'u gölgede bırakıyor. Dolayısıyla, Windows'taki kötü amaçlı dosya sayısı macOS'takinin 5 bin katından fazla.

Linux ile yapılan karşılaştırma Windows için çok daha olumlu sonuç doğuruyor çünkü Linux'ta 2 milyona yakın örnek yakalanmış. Bununla birlikte, Windows rakamları hala 60 kattan daha fazla.

İlginç bir şekilde, toplam kötü amaçlı yazılım sayısı Windows için kesinlikle çok yüksek olsa da, büyüme oranı Eylül ayından bu yana istikrarlı bir şekilde düşmüş. Aşağıda sağdaki resim aylık büyümeyi gösterirken soldaki resim toplam kötü amaçlı yazılım ve PUA'yı (potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar) gösteriyor.

Sırada macOS var ve toplam kötü amaçlı yazılım sayısı nispeten düşük olsa da, büyüme oranı Kasım ve Aralık aylarında keskin bir artış gösterdi.

Linux muhtemelen en etkileyici olanı; çünkü yeni kötü amaçlı yazılımları tamamen ortadan kaldırmış gibi görünmekte. Büyüme oranı Haziran ayından bu yana çok düşük ve Aralık ayına kadar da böyle devam ediyor.

Etkileşimli grafikler aracılığıyla daha fazla bilgi edinmek için AV-TEST'in portalını ziyaret edebilirsiniz.