Windows'un ünlü mavi ekranı (BSOD) Linux'a geliyor

Windows'ta bir hata mesajı olarak ortaya çıkan Mavi Ekran, şimdi Linux'a da geliyor. Mavi Ekran, Windows'ta olduğu gibi hataları kaydetmek için bir acil durum aracı olarak kullanılacak.

Windows'un ünlü mavi ekranı Linux'a geliyor

Windows'un ünlü Mavi Ekran hatası (BSOD) artık Linux'a da geliyor. Phoronix, Linux sistemleri için systemd'nin en son sürümünün Linux dağıtımlarında tam ekran hata mesajı oluşturabilen bir systemd-bsod hizmeti ile birlikte geldiğini bildirdi.

Mavi Ekran, Windows'ta olduğu gibi hataları kaydetmek için bir acil durum aracı olarak kullanılacak. Eğer bir Linux sistemi önyükleme yapamazsa, önyükleme sorununa neyin neden olduğu hakkında daha fazla bilgi almak için bir QR kodu görüntüleyen tam ekran bir mesaj oluşturacak.

systemd-bsod özelliği hala deneme aşamasında ve GitHub değişiklik günlüğünde hala değişime uğrayabileceği belirtiliyor. Ancak systemd, Ubuntu, Fedora, Debian ve Red Hat dahil olmak üzere çoğu Linux dağıtımının önemli bir parçası. Dolayısıyla bu BSOD özelliğinin 2024 yılı boyunca pek çok Linux dağıtımında karşımıza çıkması muhtemel.

Şu anda Windows tarafında büyük bir BSOD değişikliği olmayacağından emin olabilirsiniz. Microsoft, 2012'de Windows 8'de ekrana üzgün bir yüz ekledi ve 2016'da QR kodları da dahil olmak üzere yıllar içinde BSOD'da bir dizi değişiklik denedi. BSOD, Windows 11'de kısa bir süreliğine siyah renge dönüştü ve Microsoft bu değişikliği işletim sisteminin 2021'de piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra geri aldı.