WinZip Alternatifleri

Winzip artık bedava değil. En iyi alternatiflerinden hangisini kullanmalı?

WinZip Alternatifleri

Türkiye'de ve dünyada en çok kullanılan, aynı zamanda da en popüler dosya sıkıştırma programlarından olan WinZip, şu ana kadar uyguladığı satış sisteminden vazgeçerek, biraz daha kurnazca gözüken ve kullanıcıları zorunlu olarak lisans satın almaya iten bir sisteme geçti. Sistem hakkında bilgi vermeden önce, WinZip'in yaptıklarından ve eski sistemden bahsedelim.

WinZip Ne İşe Yarar?
WinZip, Windows işletim sistemleri üzerinde çalışan ve dosyaları sıkıştırmaya yarayan bir programdır. Kabacan anlatmak gerekirse; Dosyalarınız, belgeleriniz, müzikleriniz, resimler arasındaki boşlukları bulur, ardından onları 1 ve 0'lar ile doldurur. Sonrasında da, sadece WinZip programı ile açabileceğiniz bir .ZIP uzantısı ile saklar ve hizmete sunar. Bu .ZIP dosyalarını açmak içinse, gene WinZip programına ihtiyaç duyarsınız. Bu sistemin popülerleşmesinin ve kolayca yayılmasının sebebi de, bir bakıma budur.

Şimdi de, WinZip'in değişen stratejelierine göz atacağız. WinZip önceden Try Forever, Buy Whenever (Sonsuza Kadar Dene, İstediğin Zaman Satın Al) mantığı ile çalışıyordu. Fakat, WinZip bunu Buy in 45 Days or Stop Using It (45 Gün İçerisinde Satın Al veya Programı Kullanmayı Kes) mantığı ile değiştirdi. Eskiden ücretsiz bir yazılım (freeware) olarak anılan WinZip şimdi ücretsiz olarak bir süre denebilen, sonrasında ise satın alınması gereken (shareware) bir programa dönüştü. Ve işin kötü yanı, WinZip 29.95 $'lık fiyatı ile cep yakacak gibi gözüküyor.

Bu konu ile ilgili birçok kullanıcıdan tepki toplayan WinZip'in alternatifleri de, bu olay ile daha ön plana çıktı. Biz de, CHIP Online olarak sizlere WinZip'in alternatiflerini sunacağız. Daha ucuz ve ücretsiz alternatiflerle, WinZip olmadan da, durumu kontrol edebileceksiniz. Bir sonraki sayfadan itibaren, sizler için seçtiğimiz en iyi 5 WinZip alternatifini açıklamaları ve web siteleri aracılığı ile kendinize göre karşılaştırabilir ve WinZip yerine sağlam bir alternatif bulabilirsiniz.

WinZip Alternatifleri: PowerArchiver

WinZip Alternatifleri: PowerArchiver

İşte seçtiğimiz en iyi 5 WinZip alternatifi;

1. PowerArchiver
Web Sitesi: www.powerarchiver.com

PowerArchiver, bu sene çıkardığı PowerArchiver 2007 versiyonu ile çok taze ve genç gözüken enerjik bir görünüme sahip. Dizaynında, Microsoft Office 2007 dokunuşlarını rahatlıkla hissedebileceğimiz bir görünüme sahip olan PowerArchiver 2007'nin WinZip'ten geri kalır bir yanı yok.

PowerArchiver 2007, özellikle görselliği ön planda tutan Windows Vista kullanıcıları için kullanılabilir bir program. PowerArchiver 2007'nin son versiyonunu, programın web sitesinden indirerek deneyebilir ve 19.95 $'lık fiyat ile satın alabilirsiniz.

WinZip Alternatifleri: 7-Zip

WinZip Alternatifleri: 7-Zip

2. 7-Zip
Web Sitesi: www.7-zip.org

7-Zip açık kaynak kodlu bir sıkıştırma programı. Bilgisayarınıza kurabilir ve programdan yararlanmaya hemen başalyabilirsiniz. Program, açık kaynak kodlu olduğu için, 7-Zip için herhangi bir ücret ödemenize gerek de yok.

Son zamanlarda birçok internet sitesinde de, 7-Zip programını gerektiren sıkıştırma sistemleri kullanılmakta. Gerekli olduğu takdirde, programı yüklemek zorunda bile kalabilirsiniz.

WinZip Alternatifleri: ZipCentral

WinZip Alternatifleri: ZipCentral

3. ZipCentral
Web Sitesi: zipcentral.iscool.net

ZipCentral kullanması basit ve ücretsiz bir sıkıştırma yazılımı. Daha basit ve eski görünümü ile klasik şeyleri seven kullanıcıları daha çok etkileyen yazılım, gösterişi sevmeyenler için de aynı şekilde tercih ediliyor. Sadece işini yapan bu sessiz çocuk ise, çok fazla tercih edilmeyen ama sıkı bir program.

WinZip Alternatifleri: ZipGenius

WinZip Alternatifleri: ZipGenius

4. ZipGenius
Web Sitesi: www.zipgenius.it

ZipGenius, Windows üzerinde çalışan İtalyan yapımı bir ücretsiz yazılım. ISO9660 standartları çerçevesinde, RAR, ARJ, ACE, CAB, SQX, OpenOffice.org belgeleri gibi 20'den fazla dosya formatını destekleyen ZipGenius, şık ve sade görünümü ile de göze hitap etmekte sorun çekmiyor.

WinZip Alternatifleri: WinRar

WinZip Alternatifleri: WinRar

5. WinRAR
Web Sitesi: www.rarlab.com

WinRAR desteklediği RAR ve ZIP sistemi ile, yeni .RAR dosyaları oluşturmanıza, sıkıştırmanıza izin veriyor. Özellikle şifreleme sistemi ile dikkat çeken WinRAR, güvenlik gibi konularda da oldukça başarılı. WinZip'i aratmayan görünümü ve hızlı sistemi ile de tercih sebebi.

CHIP Online Editörünün Yorumu: Bu bölüme kadar, objektif bir makale yazdığımı düşünüyorum. Fakat, bu sayfada bundan emin olmadığımı size itiraf etmeliyim. Çünkü ben de bir WinRAR kullanıcısıyım ve tüm sıkıştırma programlarına baktığımda, WinRAR her zaman bir adım önde gibi gözükmüştür. Önerim, WinRAR'ı kullanmanız yönünde.

Okuyucu Yorumları