Xbox 720 işte böyle olacak!

İnternete sızan ve yeni Xbox hakkında pek çok detayı içeren belge, bizlere büyük ipuçları veriyor!

Xbox 720 işte böyle olacak!

Hüseyin Cem Köylü

Xbox 720'nin beklenen teknik özellikleri tam olarak bilinmese de tek cümle ile özetlenebilir: Üst seviye PC'lerin tüm özelliklerinin hepsi 300 dolarlık bir kutuda olacak. Ayrıca çok sık dile getirilen bir de dedikodu var: Yeni Xbox'ın oyunlarına bulut bilişim ile internet üzerinden erişilecek.

Ve yeni nesil konsolun özellikleri gerçekten etkileyici olacak gibi. Nereden mi biliyoruz? Tüm bunların kaynağı internete sızan 56 sayfalık bir PowerPoint sunum dosyası. Bu dosyada sadece Xbox 720'nin tüm detayları değil aynı zamanda 2013'teki çıkış tarihi ve Microsoft'un 2015'e kadar olan satış ve pazarlama planları da yer alıyor. Dosya 2010 yılında hazırlanmış ve orijinal olduğu açıkça görülüyor. Microsoft'un avukatları ise hala sızıntıyı kapatmak için çaba veriyorlar.

İlginç bir nokta: 2010'un başlarında Microsoft, Xbox 360'ın yavaş kaldığını ve ufak adımlarla da olsa hurdaya çıkacağını fark ediyor.

Xbox 360'tan Xbox 720'ye

Xbox 360'tan Xbox 720'ye
Çapraz medya: TV, telefon ve PC arasında senkroniz

İlk olarak Microsoft Xbox 360'ın neler yapamadığını listelemiş. "2013'e kadar niçin yeni bir Xbox'a ihtiyacımız var?" sorusunu kendisine sormuş şirket ve birkaç cevap bulmuş.

Xbox 360, mevcut AAA-Title (yüksek bütçeli ve yüksek kaliteli) oyunları en iyi kalitede oynatabilecek kapasitede değil, akıllı TV hareketlerinin hepsini uzaktan algılayacak yeteneği olmayan Kinect V1 sensörü kullanıyor, Blu-ray oynatıcı gibi modern eğlence araçlarına sahip değil, doğal 3D çıkışı ve çift 1080p desteği yok ve "her zaman açık" modu bulunmuyor (ya da enerji tasarrufu modu). Hepsinin ötesinde çoklu işlem (multitasking) özeliğine sahip değil. Tüm bu eksiklikler Xbox 720 ile giderilecek: Yeni konsol, kullanıcılarına TV, telefon ve PC arasında bir trans-medya deneyimi sunacak.

Xbox 720: Tüm donanım detayları

Xbox 720: Tüm donanım detayları
Xbox 720, Kinect V2: Daha iyi oyunlar, daha iyi al

Tıpkı Xbox 360 gibi, Xbox 720 de salonunuzun multimedya merkezi olacak; fakat bu sefer gerçek anlamıyla...

Microsoft'un gelecek nesil konsolu selefi Xbox 360'tan tam altı kat daha yüksek performans sunacak. Yani; altı ila sekiz çekirdekli CPU (ARM/X86 @2GHz), 4GB RAM (128bit DDR4) ve 1GHz grafik işlemci güç verecek yeni konsola. Blu-ray oynatıcı ile gelmesi kesin gibi görünen konsol ayrıca daha gelişmiş versiyon olan Kinect V2'yi bünyesinde barındıracak. Kinect V2, ilk nesil Kinect'e kıyasla çok daha hatasız ve hassas hareket ve ses kontrolü sağlayacak.

Xbox 720 ayrıca doğal DirectX 11.1, 3D TV, USB 3.0, GigE (WakeOnLan) ve SATA desteğine sahip olacak. Çoklu işlem yeteneği sayesinde yeni Xbox kullanıcıları aynı anda farklı uygulamaları, oyunları ve servisleri çalıştırabilecekler. Örneğin; bir videoyu izlerken Gears of War oyununuza ara vermek zorunda kalmayacaksınız. Üstelik aynı anda arkadaşlarınızla çevrimiçi sohbet ederken hava durumuna da bakabilirsiniz.

Ek olarak Microsoft, kendi gözlüksüz 3D teknolojisini görücüye çıkarıyor. Kod adı "Fortaleza" olan teknoloji, geliştiricilere göre 3D'de devrim yapacak. Mevcut uygulamanın ihtiyacına göre daha fazla ya da az güç sağlayacak olan çeşitli güç modları da olacak yeni konsolda. Böylece, mesela sadece medya oynatacağınız zaman "düşük güç" modunda kullanabileceksiniz Xbox 720'yi.

Xbox 720 "Tek Kutu" olacak mı?

Xbox 720

Microsoft'un Xbox 720 için hazırladığı yol haritası isimlendirme hakkında şüpheler uyandırıyor. Plana göre, "One Box (Tek Kutu)" 2013 yılında yayınlanacak ve ardından "salonunuzdaki premium eğlence için ihtiyacınız olan tek kutu" olacak.

Microsoft her yıl 10 milyon ünite Xbox 720 (ya da "One Box") satmayı planlıyor. Yani 10 yıl sonunda 100 milyon konsol satmış olacak. Microsoft'un bu konuda hayalperest olmadığını kabul etmek gerekiyor çünkü mevcut Xbox 360 konsolları 7 senenin sonunda 70 milyon ünitelik satış rakamına ulaştı.

Xbox 720, Kinect V2 ile birlikte 2013 yılında satışa sunulacak. Planlanan fiyat ise 299 dolar. Büyük lansmanın ardından "Fortaleza" 3D gözlüklerinin iki jenerasyonu bugünün oturma odası eğlencelerinde devrim yaratacak. 2015'ten itibaren ise akış servisleri Xbox deneyimine taze bir nefes getirecek. O zamana kadar bu teknoloji de olgunlaşmış olacak ve oyunlara bile akış servisleri üzerinden rahatlıkla erişilebilecek.

Yeni Xbox 720 ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak, internete sızan PowerPoint belgesindeki ilgi çekici diğer detaylar galerimizde... Tıklayın...

Okuyucu Yorumları