Yapay zekanın ırkçılık sorunu, Meta'nın yapay zekasını da vurdu

Hayal ürünü görüntüler üretmesi istenen Meta'nın yapay zekalı görüntü oluşturucusu, farklı ırklara ait bireyleri birbiriyle eşleştirmekte zorlanıyor. Bu da bir kez daha, yapay zeka ve ırkçılık terimlerini bir araya getiriyor.

Yapay zekanın ırkçılık sorunu, Meta'nın yapay zekasını da vurdu

Yapay zekaya, "Asyalı adam ve Kafkas arkadaşı" ya da "Asyalı adam ve beyaz karısı" gibi basit görünen komutlar verip bir resim oluşturmasını istediğinizde, istediğiniz görüntüyü kolayca alabilmeyi beklersiniz. Ama işler öyle değil. Meta'nın yapay zekası, aksi açıkça belirtilse bile, farklı ırktan insanları yan yana getirip eşleştirmekte zorlanıyor.

Meta'nın yapay zekasında, Asyalı erkekleri daha yaşlı, Asyalı kadınları ise daha genç gösterme konusunda bir eğilim var. Ayrıca yapay zekanın, belirtilen insanları "kültürel" kıyafetleriyle resmetme gibi bir takıntısı olduğu da dikkat çekiyor.

Meta AI'nin bu tür istemlerde neden zorlandığı açık değil, ancak ırk tasviri nedeniyle incelemeye alınan ilk üretken AI platformu da Meta değil. Google'ın Gemini görüntü oluşturucusu da tarihi figürlerle ilgili yanıt istemlerinde tuhaf sonuçlar verdiği için daha önce "ırkçılık" endişesiyle revizyon geçirmişti.

Yapay zeka ırkçı olmaya mı eğilimli?

Şimdi Meta da benzer bir yapay zeka geliştirirken aynı sorunlarla karşılaşıyor ve bu da bize, yapay zeka uygulamalarının kendini eğittiği açık kaynaklardan edindiği bilgilerle ırkçı karakter geliştirme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle, bir gün yapay zeka insanların kontrolünden çıkarsa, kendi kendine geliştireceği karakterin dünya için çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği ihtimali hala mümkün.