Yarısı erkek, diğer yarısı dişi: Istakoz Bowie ile tanışmaya hazır mısınız?

Dünyanın en nadir ıstakozlardan biri olan Bowie ile tanışın: Bu istakozun yarısı başka renk, diğer yarısı başka renk. Daha da önemlisi yarısı erkek, yarısı ise dişi.

Yarısı erkek, diğer yarısı dişi: Bowie ile tanışmaya hazır mısınız?

Bowie, Kuzey Atlantik’teki ve belki de tüm Dünyadaki en nadir ıstakoz olabilir. Tam ortasından ikiye bölünmüş olan bu özel canlının sol tarafı canlı mavi renkte, sağ tarafı ise tipik turuncu renkte. Ayrıca bu canlı, iki taraflı bir ginandromorf örneği. Yani yarı dişi ve yarı erkek.

Bu nadir ıstakoz, kısa bir süre önce Maine’de beşinci nesil ıstakoz balıkçısı olan ve ıstakoz yakalamanın şaşırtıcı derecede büyüleyici dünyasını gösteren, başarılı TikTok ve Instagram kanallarına sahip olan Jacob Knowles’ın bir arkadaşı tarafından yakalandı.

Mavi ıstakozların 2 milyonda bir, iki renkli ıstakozların ise 50 milyonda bir ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu da, Bowie’nin aynı zamanda iki taraflı bir ginandromorf olduğu göz önüne alınırsa inanılmaz derecede nadir olduğu anlamına geliyor.

Jacob bir videoda “Bu şimdiye kadar gördüğüm en havalı ıstakoz. Sadece sırtı mavi ve normal olarak 50/50 bölünmüş olmakla kalmıyor, aynı zamanda altına baktığınızda aslında yarı erkek ve yarı dişi. Mavi taraf erkek, normal taraf ise dişi” dedi. Başka bir videoda ise “Bu ıstakoz, gerçekçi olmak gerekirse, Maine Körfezi’ndeki en nadir ıstakoz olmalı” diye ekledi.

Jacob takipçilerine inanılmaz derecede gösterişli ıstakoza ne ad vermeleri gerektiğini sordu ve onlar da ünlü sanatçı David Bowie’den ilham alarak “Bowie” adına karar verdiler. Diğer öneriler arasında Two-Face, Icy Hot, Lobstery McLobsterface ve Leonardo Da Pinchy vardı.

Bilateral ginandromorfizm nedir?

Bilateral ginandromorfizm, vücudun iki yarısının farklı cinsel özellikler göstermesidir. Bu nadir görülen bir durum olsa da çeşitli kuşlar, arılar ve böcekler gibi pek çok farklı türde belgelenmiş bir durumdur.

Biyolojik cinsiyet, cinsiyet kromozomlarının birleşimi ile belirlenir. Örneğin insanlarda ve diğer bazı türlerde erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunurken dişilerde iki X kromozomu bulunur. Ancak böcekler ve kuşlar da dahil olmak üzere bazı diğer hayvanlarda cinsiyet, Z ve W kromozomlarının kombinasyonu tarafından belirlenebilir.

Bilim insanları, ikili jinandromorfizmin ardındaki mekanizmaların gelişimin çok erken aşamalarında ortaya çıktığına inanıyor. Organizma büyümeye başladıkça, bir erkek XY hücresi mitoz geçirerek iki XY hücresine bölünmeden önce kromozomlarını kopyalayarak XXYY haline gelir. Ancak ginandromorflarda bu süreç sırasında bir farklılık yaşanabilir. Hücre iki XY hücresine bölünmek yerine yanlışlıkla bir X hücresine ve bir XYY hücresine bölünür. Bu aksaklık gelişimin en erken aşamalarında meydana gelirse hücrelerin büyük bir kısmının hem X hem de XYY olmasıyla sonuçlanabilir.

Bowie, şu anda kendine özel tankı içerisinde ringa balığı ile besleniyor ve geziniyor.