Yeni PC almayın, eski PC'nizi hızlandırın

Birkaç sene önce aldığınız PC'nizin performansını sadece biraz para harcayarak artırabilirsiniz!

Sürünen PC'nizi hızlandırın

Birkaç sene önce satın aldığınız bilgisayarınız, yeni uygulamaları çalıştırırken zorlanıyor ve en temel işleri bile yaparken bile sizi fazlasıyla bekletiyor mu? Hemen yeni bir bilgisayar satın almayı düşünmeyin. 250 TL'yi fazla geçmeyecek bir harcama, bilgisayarınızın performansını üst seviyeye çıkarmaya yetebilir.

İşe bellekler ile başlayın: Eski bir PC'nin performansını artırmanın en kolay yolu, ona RAM eklemektir. Bilgisayarınızın kasasını açarak hangi tür belleğe sahip olduğunu inceleyebilirsiniz. Ne kadar boş slotunuz olduğunu da kontrol edin. Belleğiniz hakkındaki ayrıntılı bilgileri Denetim Masası'ndaki Sistem öğesi altında bulabilirsiniz.

Windows XP'li bir PC'niz varsa, 2-3GB bellek, bilgisayarınızı hızlandıracaktır. Windows 7'de ise 3-4GB RAM, Office ve benzer uygulamalar için fazlasıyla yeterli olacaktır. Daha büyük bir RAM almanız, karmaşık grafik yazılımları gibi bol miktarda RAM'e ihtiyaç duyan yazılımlar kullanmıyorsanız, önemli bir hız artışı sağlamayacaktır.

Laptop'larda belleğinizi yükseltmek biraz daha zor olabilir, ancak belleği yükselterek aynı hız kazanımlarını laptop'unuzda da elde etmeniz mümkün.

Grafik kartınızı yükseltin...

Grafik kartınızı yükseltin...

Grafik kartınızı yükseltin: Özellikle anakartınızla gelen entegre grafik çipini kullanıyorsanız, daha hızlı bir grafik kartı ile bilgisayarınızın performansını geliştirebilir, daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilirsiniz. Grafik kartı satın alırken bilgisayarınızda hangi tür genişleme slotları olduğuna (PCI, PCI Express ve AGP gibi) dikkat edin.

İşlemcinizi yükseltin: İşlemcinizi yükselterek PC'nizin performansında hızlanma kaydetmeniz mümkün, ancak anakartınızın hangi işlemcilerle uyumlu olduğunu bulmak biraz karışık olabilir. Bazen işlemcinizi anakartınızla beraber değiştirmek, sizin için daha karlı olabilir.

Windows'u baştan yükleyin: Bazen sadece işletim sisteminizi değiştirerek veya baştan yükleyerek bilgisayarınızı hızlandırmanız da mümkün olabilir. Ancak bunu yapmanız, her şeye baştan başlamanız anlamına geliyor: kullandığınız uygulamaları baştan yüklemeniz, ayarlarınızı tekrar yapmanız, hepsinden önce tüm verilerinizi yedeklemeniz gerekebilir.

Sürücünüzü biçimlendirmek istemiyorsanız, Windows'un disk birleştirme aracı ve temizleme aracı, diskinizin daha verimli çalışmasını sağlayabilir.

Kullanmadığınız yazılımları kaldırın: Artık kullanmadığınız yazılımları ve bilgisayarınızla yüklü gelen uygulamaları kaldırarak hız ve sabit diskinizde boş alan kazanabilirsiniz. Programları kaldırmak için Windows'un Program kaldır işlevini kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları