2si 1 arada Acer Aspire R14 testte!

2si 1 arada modellere bir yenisi daha katıldı: Acer Aspire R14'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 81
  • Sağlam menteşe sistemi
  • Performans
  • Esnek kullanım
  • Pil Ömrü
  • Elegan tasarım
  • Dolby hoparlörler
  • Bağlantı seçenekleri
  • Sığ klavye
  • Ekran parlaklığı

Yeni yılla beraber, teknoloji devleri de yeni dizüstü bilgisayar modellerini piyasaya sürmeye başladı. Bunlar arasında standart modelleri gördüğümüz gibi, 2si 1 arada gibi hibrit modeller de çokça yer alıyor. Kaldı ki bunların son örneğini, kısa bir süre önce incelediğimiz Lenovo Yoga 500 modeli ile görmüştük. Bu defa da Acer'ın Aspire R ailesinden Aspire R14 elimize geçti. Özellikle uzun pil ömrü, esnek kullanım ve başarılı performansıyla dikkat çeken Aspire R14'e şimdi yakından bakalım.

Katlanabilir tasarım

Katlanabilir tasarım

Aspire R14, 14 inç boyutunda bir hibrit model. Hibrit model olmasının en büyük göstergesi, katlanabilen yapısı. Ekranı geriye doğru 360 dereceye kadar yatırabiliyor ve böylece cihazı ister dizüstü, ister tablet biçimlerinde kullanabiliyorsunuz. Ayrıca yine bu kategoride bulunan diğer modeller gibi, çadır ve stant şekillerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Tasarım olarak ele alacak olursak, Aspire R14'ün de şık modeller arasında kendine yer bulduğunu söyleyebiliriz. Metalik alüminyum, plastik ve kauçuk malzemenin bir arada kullanıldığı Aspire R14, elimizdeki modeliyle siyah renkli kasaya sahip. Laptop'ın ayrıca gri renkli bir seçeneği daha bulunuyor.

Kapak ve iç yüzeyde fırçalanmış alüminyum tabakanın kullanıldığı Aspire R14, ekran kenarında plastik malzemeye yer veriyor. Laptop'ın alt kısmı ise kauçuk zeminden oluşuyor. Seçilen malzemeler Aspire R14'ün ince ve hafif laptop'lardan biri olmasını sağlamış. 18 mm civarında kalınlığı olan laptop, 1.9 kilogram ağırlığında.

Aspire R14'de yer alan klavyenin tasarımı ise görünüm itibariyle hoş dursa da, kullanım noktasında ilk etapta tatmin edici performans sunmadı. Bunun sebebi, tuşların çok sığ olması. Elbette kullananlar zamanla alışacaktır, fakat tuşların zeminden biraz daha yüksek olması, kullanım için daha elverişli oluyor. Klavyenin LED arka aydınlatma sahibi olduğunu ve touchpad'de herhangi bir sıkıntıya rastlamadığımızı da söyleyelim.

Aspire R14'ün çevresinde yer alan bağlantılar arasında, USB Type-C portu dikkat çekiyor. Öte yandan iki USB 3.0 ve bir de USB 2.0 portu da dizüstünde yer alıyor. HDMI, kart okuyucu ve kulaklığın yanı sıra, kutudan çıkan bir USB adaptörü vasıtasıyla laptop'a Ethernet portu kazandırılabilmesi de sevindirici.

14 inç ekran

14 inç ekran

Aspire R14'ün farklı model seçenekleri var. Her modelde farklı konfigürasyon sunulmuş. Bizim elimizdeki modelde ise 14 inç boyutundaki ekran 1080p, yani Full HD görüntü aktarıyor. Kısa bir süre önce incelediğimiz Yoga 500'ü hatırlayacak olursak, onda da Full HD görüntüyle karşılaşmıştık. Her iki modelin ekranı da birbirine çok benziyor.

Aspire R14'ün ekranı TFT LCD panelden oluşuyor. LED arka aydınlatmanın kullanıldığı ekran, elbette dokunmaya karşı duyarlı. Dokunmatik paneliyle kullanım anlamında herhangi bir problemi bulunmayan ekranın gözümüze çarpan en büyük sorunu, tıpkı Yoga 500 gibi parlaklık seviyesinin yüksek olmaması. Yoga 500'le yan yana koyduğunuzda ondan bir seviye daha parlak duran ekranı, yine de beklediğimiz ölçüde bulmadık.

Teknik altyapı

Teknik altyapı

Söylediğimiz gibi Aspire R14 farklı model ve konfigürasyon seçeneklerine sahip. Elimizdeki modelde Intel Core i5-6200U işlemci kullanılmış. Çift çekirdekli bu işlemciyle daha önce Yoga 500'de karşılaşmıştık. Bu anlamda her iki cihaz da performans anlamında birbirine yakın sonuçlar üretiyor. Ancak Aspire R14'ün bu modelinde Nvidia desteği yok. Onun yerine yerel grafik birimi olan Intel HD Graphics 520 yer alıyor. Bu nedenle her ne kadar işlem performansında iki laptop'ın birbirine yakın olduğunu görsek de, grafik performansı noktasında Yoga 500 önde gidiyor. Yine de Aspire R14 ile World of Warcraft benzeri oyunlarda 1366x768 çözünürlükte 30 FPS dolaylarında grafik performansı alabileceğinizi söyleyelim.

Aspire R14'de kullanılan işlemci 2.3 GHz taban, 2.8 GHz tavan frekanslarında çalışıyor. 4 GB bellek ile destek gören işlemciye, depolama hanesinde ise 128 GB'lık bir SSD komşuluk ediyor. SSD performansını da arkasına alan Aspire R14, peki pil ömrüyle bize ne sunuyor?

Açıkçası Aspire R14'ü en çok beğendiğimiz noktalardan birini başarılı pil ömrü oluşturdu. Bu tip ürünlerin özellikle pil ömrü konusunda iddialı olması gerekiyor, ancak bazı modeller bizi bu anlamda hayal kırıklığına uğratıyor. Neyse ki Aspire R14 bunlardan biri değil ve uzun bir çalışma süresi sağlıyor bizlere. Aspire R14'te yakaladığımız pil performansının yaklaşık 8 buçuk saat olduğunu söyleyebiliriz.

Özetle

Aspire R14, 2si 1 arada hibrit modeller arasında iyi bir yerde duruyor. Özellikle pil ömrü ve esnek yapısıyla beğendiğimiz Aspire R14, işlemci ve SSD desteğiyle iyi de performans sunuyor. Bu arada laptop'ın ses kalitesi bir hayli başarılı; bu detayı da atlamayalım. Aspire R14'ün eksik yanlarını ise, az önce de söylediğimiz gibi yeterli parlaklık seviyesine sahip olmaması ve klavyede yer alan tuşların zemine çok yakın olması oluşturuyor. Laptop'ın fiyatı ise 2070 TL civarında. Bu fiyatıyla da muadilleri arasında uygun olduğunu söylemek gerek.

Kimler Almalı

Katlanabilir tasarımlı hibrit laptop arayanlar, performansıyla da beğendiğimiz Aspire R14 modelini tercih etmek isteyebilirler.

Alternatifleri

Aspire R14'e alternatif olarak Lenovo'nun Yoga serisini veya Dell Inspiron 7359'u da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Acer Aspire R14
Ürün Markası Acer
CHIP Online Notu
81
USB Type-C Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-6200U
İşlemci Hızı2.3 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliTFT LCD
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
SSD128 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar343 x 245 x 18 mm
Ağırlık1.90 kg
Pil Ömrü009:00 saat
Okuyucu Yorumları