Alcatel 5V İnceleme

IFA'da tanıtılan bütçe dostu yeni telefon Alcatel 5V'yi değerlendirdik. İşte Alcatel 5V incelemesi!

CHIP Online Notu 75
  • Sade yazılım
  • Android 8.1
  • Güzel tasarım
  • Ekran
  • Pil ömrü
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • FM radyo
  • Parmak izi okuyucu & yüz tanıma
  • Kategorisinde daha güçlü modeller var
  • Hızlı şarj yok
  • Kamera düşük ışık performansı

Alcatel'in geçtiğimiz IFA 2018 fuarında tanıttığı modeller artık ülkemizde bulunabiliyor. Geçtiğimiz kasım ayında satışa çıkan yeni model Alcatel 5V de bunlardan biri oluyor ve böylece ülkemizdeki Alcatel akıllı telefonlarının sayısı da artıyor.

Şimdilerde çarşıya çıktığınızda, Alcatel'in Idol 5, Pop 4, Pop 4S, U5, Shine Lite, A7 ve kısa bir süre önce incelediğimiz Alcatel 3 modellerini bulabiliyorsunuz. Bu modellerin hemen hepsini daha önce incelemiştik. Bu kez de ülkemize yeni giren Alcatel 5V modelini değerlendireceğiz.

Sene henüz yeni başlıyor ve bu sene yine çok sayıda yeni akıllı telefon göreceğiz. Özellikle yüksek fiyatlı amiral gemisi telefonlar, bu ay için başlayacak olan ve bizim de CHIP Online olarak gidip yerinde takip edeceğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılacak. O zamana kadar ise biraz bütçe dostu akıllı telefonlara yer verelim, bu modellerin incelemelerini yapalım istedik.

Özellikle akıllı telefon pazarında fiyatların oldukça yükselmesi, kuşkusuz kullanıcıların 1 – 2 jenerasyon öncesinin amiral gemisi seviyesindeki akıllı telefonlara yönelmelerine ve bütçe dostu modelleri tercih etmelerine sebep oldu. Yakın zamanda "bütçe dostu" olarak gelen Vestel E4 ve LG K11 incelemelerinde bulunmuştuk. Bu kez ise Alcatel 5V elimizde. Peki, bakalım Alcatel 5V nasıl, neler sunuyor ve elbette fiyatıyla uygun mu? Artık Alcatel 5V'ye daha yakından bakalım.

Alcatel 5V tasarımı nasıl?

Alcatel 5V tasarımı nasıl?

Alcatel 5V, büyük ekranlı bir akıllı telefon tercih edenlerin hoşuna gidecek. Kaldı ki, artık kullanım alışkanlıklarımız da bizleri büyük ekranlı akıllı telefonlara yöneltiyor. Daha önce 4.5 inç civarından daha büyük ekranlı akıllı telefon kullanmamış olan birine, 6 inç bir telefon verdiğiniz ve 2 hafta kullanmasını istediğinizde, bu süre sonunda geri dönmek istemediğini fark ediyorsunuz. Zira kullanıcı, büyük ekranda daha fazla içerik tüketebilmenin keyfine varıyor. Alcatel 5V de bunu sağlayan bir model. Telefonun ekranı tam 6.2 inç büyüklüğünde.

Alcatel 5V, tasarımıyla da güzel bir model. Elimizde mavi renkli modeliyle bulunan Alcatel 5V, daha klasik bir model isteyenler için ise siyah rengiyle de bulunabiliyor. Telefonun kenarları arka kısımda yuvarlatılmış. Böylece elde de iyi duruyor.

6 inç boyutunda olmasına ve içinde 4000 mAh kapasitesinde batarya bulundurmasına karşın ise, fazlasıyla da hafif olduğunu söyleyelim. Telefon yalnızca 158 gram ağırlığında. Telefonu elinize aldığınızda hafifliğini hissediyorsunuz.

Alcatel 5V'nin çevresine de bakacak olursak, alt kısımda microUSB şarj yuvasını, hoparlör mazgalını görüyoruz. Üst kenarda 3.5 mm kulaklık girişi, sol tarafta SIM kart çekmecesi yer alıyor. Bu arada bu model çift SIM kart desteği veriyor. Ayrıca bir microSD kart yuvası da bu çekmecede bulunuyor.

Yine telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları mevcut. Arka tarafa geldiğimizdeyse, burada bir parmak izi sensörü görüyoruz. Köşede de çift kamera dizilimi kullanılmayı bekliyor.

Alcatel 5V, kutu içeriğiyle de memnun edici olacaktır kanaatindeyiz. Zira kutudan kulak içi kulaklıklar, 2A'lik şarj cihazı ve koruma kılıfı çıkıyor.

Çentikli geniş ekran

Çentikli geniş ekran

Alcatel 5V'nin ekran boyutu 6.2 inç demiştik. Evet, büyük bir ekran fakat telefon form faktörüyle oldukça kompakt doğrusu. Yüzde 84.5 inçlik ekran – gövde oranı sunan telefon, ekranıyla ise bizlere 720x1500 piksel gibi bir çözünürlük sağlıyor. Bu anlamda yakın rakibi Huawei P Smart 2019'dan daha az çözünürlük ürettiğini söylemek lazım.

Çerçevesiz ekran ve üzerindeki çentik alanıyla yenilikçi bir model olan Alcatel 5V, bu anlamda yakın zamanda incelediğimiz LG K11'den daha dikkat çekici durduğu ise açık. Büyük ekranıyla parlaklık ve renk anlamında hatırı sayılır ölçüde iyi görüntü sunduğunu söylemek lazım. Merak edenler için ekranın IPS LCD panelden oluştuğunu, 268 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu ve Dragontrail Glass ile korunduğunu da söyleyelim.

Ekran çalışan işletim sistemi ise Android 8.1 Oreo. Bu anlamda da avantajlı bir model olan Alcatel 5V, kullanımıyla da gayet sade ve kolay. OfficeSuite, Facebook ve Whatsapp gibi birtakım yararlı uygulamaların önyüklü olarak geldiği telefonda, Asphalt Nitro oyunu da mevcut. Ayrıca yer alan Destek Merkezi kısmından telefonunuzla ilgili pek çok bilgiye erişebildiğinizi de iletelim. Hatta burada bulunan Donanım Tanılama kısmından telefonun tüm öğelerini de hızlı şekilde test edebiliyorsunuz.

Alcatel 5V performansı nasıl?

Alcatel 5V performansı nasıl?

Alcatel 5V'deki işlemci Helio P22. 8 çekirdekli bu işlemci, Mediatek MT6762 olarak da biliniyor ve telefonun kategorisine uygun çalışmasına olanak tanıyor. 2.0 GHz frekansında çalışan Cortex-A530 çekirdekleriyle akıcı bir işletim sistemi deneyimi sağlayan telefon, CPU Prime Benchmark sonucuyla bizlere 9617 puan üretiyor.

Telefonun AnTuTu Benchmark skoruna baktığımızda ise burada 75669 puan aldığını görüyoruz. Bunun kağıt üzerinde karşılığı ise, elimizdeki modelin Galaxy A6+, Galaxy J8, Casper VIA F2 ve Huawei P9 ayarında performans ürettiği. Kısa bir süre önce incelediğimiz yakın fiyatlı rakibi Huawei P Smart 2019 ise aynı testten ondan birkaç basamak daha yüksek, 129759 puan almıştı.

Alcatel 5V'de 3 GB RAM bulunuyor. Ayrıca 32 GB depolama alanı da mevcut durumda. Depolama alanını 128 GB daha arttırabildiğiniz telefonda, grafik işlemci olarak da PowerVR GE8320 yer alıyor. Bu grafik işlemciyle, telefonun grafik konusunda çok iddialı bir model olmadığını söylemek lazım. Yüksek grafik detayı gerektirmeyen basit oyunları oynayabilirsiniz. Bunlardan biri de telefonda yer alan Asphalt Nitro oluyor. Bu arada telefonda PUBG'yi de düşük grafik detaylarıyla oynayabiliyorsunuz.

802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi, Bluetooth 4.0, FM radyonun yer aldığı telefonda parmak izi sensörünün ise oldukça akıcı çalıştığını söyleyelim. Öte yandan telefonda ek olarak yüz tanıma özelliğine de yer verilmiş. Yüz tanıma özelliğinden loş ışıkta da faydalanabiliyorsunuz.

Peki, Alcatel 5V'nin pil performansı nasıl? 4000 mAh kapasitesinde bir batarya ile gelen telefon, tam gün kullanım imkanı tanıyacak güçte. Hatta dengeli bir kullanımla ikinci günü de çıkartmanız gayet mümkün. Test tarafında ise PCMark'ta değerlendirdiğimiz telefon, tam ekran parlaklığında yoğun kullanım altında 6 saat 56 dakikalık bir sonuç alıyor; bu da gayet iyi bir skor.

Bu arada PC Mark'ta ayrıca bir sistem testi de yaptığımızı ve burada da Alcatel 5V'nin 5045 puan topladığını da söyleyelim.

Alcatel 5V'a uyguladığımız benchmark test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Alcatel 5V kameraları

Alcatel 5V kameraları

Gelelim kameralara. Alcatel 5V'nin arka yüzünde çift kamera yer alıyor. Bunlardan biri 12 MP ana kamera; bir diğeri ise 2 MP. İkincil kamera alan derinlikli fotoğraflar için kullanılırken, ana kamera, f/2.2 diyafram ve faz algılamalı otofokus sahibi. İnterpolasyon ile 16 MP'e çıkabilen ana kamera, Full HD video kaydı yapabiliyor.

Ön kamera ise 8 MP ölçüsünde, ancak burada da interpolasyon ile 13 MP'e uyarlayabiliyorsunuz. Bunun pratikte karşılığının ise orta seviyeli akıllı telefonlar için kullanılan standart performansı yakaladığını söyleyebiliriz. Ancak elbette düşük ışık koşullarında sınırlı bir kullanım ve çekilen fotoğraflarda grenler oluşacak.

Son dönemde pek çok akıllı telefonda karşımıza çıkan yapay zekadan kamelarında nispeten Alcatel 5V de faydalanıyor. Çekim yapacağınızda, otomatik olarak gece, gündüz, çiçek, manzara gibi sahneleri tanıyabilen telefon, farklı modlarda fotoğraf ve video çekim seçeneklerine de yer veriyor.

Alcatel 5V ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde Alcatel 5V sahip olduğu 1719 TL'lik fiyat etiketiyle kategorisine uygun olarak davranabiliyor. Tasarımıyla ve ekran görünümüyle beğendiğimiz telefon, sade ve akıcı arayüzü, iyi pil ömrüyle de ideal bir kullanım sunuyor. Ancak eksikleri de var. Bunlar arasında kamera ve performans anlamında yakın fiyata daha iyi rakiplerinin bulunması yer alıyor. Fiyatı biraz daha aşağı çekilirse cazibesini arttıracaktır diye düşünüyoruz. Yine de fiyat/performans olarak baktığımızda, bu kategoride çok yakın fiyatlı Android 7 işletim sistemi kullanan, 2 GB RAM ve 16 GB hafıza ile gelen modellere kıyasla daha öne çıktığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada bir şekilde dengede durmayı başarıyor Alcatel 5V.

Kimler Almalı

Tasarımıyla güzel görünen, ekranıyla büyük bir görüntüleme alanı sunan ve bütçe dostu bir akıllı telefon arayanlar Alcatel 5V'i değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Alcatel 5V'e alternatif olarak Huawei P Smart 2019 modeli de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alcatel 5V
Ürün Markası Alcatel
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciMediatek MT6762
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.2 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1500 px
Grafik İşlemciPowerVR GE8320
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera12 MP
Arka Kamera (2)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 153 x 8.5 mm
Ağırlık158 gr.
Okuyucu Yorumları