Alcatel A3 İncelemesi

Uygun fiyatlı ceplerde bu hafta Alcatel'in A3 modelini inceliyoruz.

CHIP Online Notu 65
  • Tasarım
  • NFC desteği
  • Parmak izi sensörü
  • Ekran
  • Android 6.0
  • 1.5 GB RAM
  • Kısıtlı arttırılabilir hafıza alanı

Ülkemizde 7000 TL'ye dayanan akıllı telefon pazarı elbette herkesin bütcesine uygun değil. Bu nedenle uygun fiyatlı akıllı telefonlara da ihtiyacımız var. Neyse ki bu kategoride çok sayıda seçeneğimiz bulunuyor. Elbette seçenek çok, ancak her model iyi değil kuşkusuz. Aralarında iyiler var, kötüler var; peki, bugün inceleyeceğimiz Alcatel A3 hangi tarafta? Bugün bu sorunun cevabını vereceğiz.

Tasarım

Tasarım

Alcatel A3, uygun fiyatıyla dikkat çeken bir telefon oluyor. Şu an bu telefonu piyasada 790 TL civarı fiyatla bulabiliyorsunuz. Elbette bu alanda da tek değil, fakat 750 TL bandına yakın olmasıyla en dikkat çeken modellerden biri oluyor.

Uygun fiyatının yanı sıra dikkat çeken diğer noktaları da var elbette. Bunlar arasında NFC desteği ve parmak izi sensörü gibi özelliklerinin bulunması önemli. Ayrıca telefonun tasarımı da bir hayli hoş doğrusu. Elimizde beyaz renkli modeliyle yer alan Alcatel A3, yalnızca 135 gram ağırlığında olmasıyla da hafif telefonlardan biri oluyor. Telefonun kalınlığı ise 8.6 mm.

Metalik bir çerçeve etrafında şekillenen plastik gövdeden oluşan Alcatel A3, üst kenarında kulaklık girişi, alt tarafta microUSB yuvası, sağ tarafta da ses ve güç butonlarını bulunduruyor. Güç butonunun deseninin farklı olması, ses butonundan ayrılması açısından önemli bir detay; amiral seviyesi telefonlarda gördüğümüz bu detayı atlamamak lazım.

Alcatel A3'ün arka kapağını açabiliyorsunuz, fakat bataryayı değiştirmek mümkün değil. SIM kart slotu ile microSD kart yuvası da kapağın altında bulunuyor.

İşletim sistemi

İşletim sistemi

Alcatel A3, Android 6.0 işletim sistemiyle geliyor. Açıkçası artık eski bir işletim sistemi olduğunu söylemek gerek. Android 7.0 alması gerekli. Bu konuda Alcatel'in gereğini yapacağını düşünüyoruz. Telefon Android güvenlik yamalarını almaya ise devam ediyor.

Arabirim oldukça sade, kullanışlı ve menülü bir yapıda. Yüklü gelen uygulamalar arasında BİP, TV+, fizy gibi Turkcell uygulamalarının yanı sıra, WPS Office, Phone Guard ve Pusula gibi uygulamalar da yer alıyor. Bunların yanı sıra Theme Store adında tema belirleyebileceğiniz bir uygulama da size sunuluyor.

Arabirim kullanımı kolay, akıcılığı ise iyi seviyede. Ancak bu akıcılık aynı anda kullanığınız uygulama sayısına bağlı olarak değişiklik gösterecek zira telefonda 1.5 GB RAM yer alıyor. Bu anlamda Alcatel A3, uygulamaya boğacağınız bir telefon olmayacak. İşlevsel kullanım için sürekli RAM boşaltımı yapmalı, arkada açık olan pencereleri kapatmayı unutmamalısınız. Bunun için de telefonda yüklü gelen Phone Guard yazılımı sürekli elinizin altında olsun diyebiliriz. Aksi halde, telefonun kullanımı bir hayli ağırlaşabiliyor, onu söyleyelim. Hatta biz incelerken, Google Play'e dakikalarca giremedik ve Wi-Fi'a bağlanma problemi yaşadık. O nedenle Alcatel A3'ü satın almayı düşünenler, telefonu uygulamalarla doldurmasınlar.

İşletim sistemine ilave olarak, Ayarlar kısmından erişebileceğiniz Turbo İndirme bölümünü kullanarak, yüksek boyutlu dosyaları daha hızlı indirebileceklerini de söyleyelim.

Ekran ve teknik kadro

Ekran ve teknik kadro

Alcatel A3, 5 inç boyutunda bir ekrana sahip. Bu ekranıyla tek elle rahat kullanılabilen telefon, IPS panelde HD görüntü sağlıyor. Parlaklık oranı kategorisine göre iyi seviyede olduğunu söyleyebileceğimiz ekran, gövdeye oranıyla ise yüzde 68 seviyesinde. Ekranın 294 ppi piksel yoğunluğu sunduğunu da söyleyelim.

Alcatel A3, teknik kadroyla kuşkusuz mütevazı özellikle sunuyor. İşlemci olarak 4 çekirdekli MediaTek MT6737 işlemci bulunduran telefon, 16 GB depolama alanının sahibi. Ancak bu alanın yaklaşık 11 GB'ı kullanılabilir durumda oluyor. Yani telefonda fotoğraflarınızı ve videolarınızı taşımak istiyorsanız, ek olarak microSD kart almanız gerekecek. Burada da 32 GB'a kadar çıkabiliyorsunuz, yani Alcatel A3, 32 GB'a kadar microSD kart desteği gösteriyor.

Alcatel A3, güçlü bir telefon değil. RAM hanesinde 1.5 GB taşıması onu 2 GB RAM'li modellerin gerisine itiyor. Bu noktada da otomatikman çok sayıda rakibi doğuyor. O anlamda bizim de söyleyebileceğimiz, aynı kategoride daha uygun veya benzer fiyatlı o modelleri tercih etmeniz daha mantıklı olacak.

Alcatel A3'ü sınıfında bazı rakiplerinden ayıran özellikler ise NFC desteği ve parmak izi okuyucu taşıması oluyor hiç kuşkusuz. NFC, yani yakın alan iletişimi sağlayan Alcatel A3, böylece NFC destekli kulaklık ve benzeri cihazlara tek dokunuşla bağlanabiliyor.

Parmak izi sensörü ise iyi çalışıyor diyebiliriz. Rahatlıkla parmağınızı tanıtabildiğiniz sensör, açılışlarda da hızlı şekilde parmağınızı okuyabiliyor.

Alcatel A3'te oyun oynamayı düşünenler için giriş seviyesi oyunların dışında çok da büyük beklentiler içine girmemeleri gerektiğini söylemek lazım.

Son olarak Alcatel A3'ün 2460 mAh kapasitesinde bir bataryaya sahip olduğunu ve uzun kullanım süreleri için pek de yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Yani Alcatel A3'ü akşamları şarj etmeniz gerekecek.

Kamera

Kamera

Alcatel A3, düşük ışık kışulları için LED flaşla güçlendirilmiş, 13 MP lens kamerayla donatılmış bir telefon oluyor. Giriş seviyesinde bulunması sebebiyle bu anlamda yeterli ölçüde olduğunu söyleyebileceğimiz telefonla, takdir edersiniz ki çok çok güzel fotoğraflar yakalamak pek mümkün değil doğrusu. Işık dengesi ve senaryo çok iyi olmalı ki, hoş fotoğraflar çekesiniz.

Ancak kamera için farklı çekim modları unutulmamış olması sevindirici. Panorama ve HDR'ın yanı sıra Anında Kolaj ve Yüz Maskesi gibi eğlenceli seçenekler arabirimde sunulmuş durumda. Arka kameranın teknik detayına baktığımızda, f/2.0 diyafram açıklığı ve otofokus desteği sunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan videolar için EIS, yani Elektronik Görüntü Sabitleme özelliğini kullanabiliyorsunuz. Bu arada video modunda 1280x720 piksel video kaydı yapabildiğinizi de belirtelim.

Ön kameraya bakacak olursak, 5 MP selfie kamerayla bu sınıf için yeterli bi lens gördüğümüzü söyleyebiliriz. Ayrıca burada yüz güzellik modu da sunulmuş. Son olarak ön kamerada LED flaşın bulunmasının da telefona artı puan getirdiğini söylemek lazım.

Özetle

Alcatel A3, uygun fiyatlı ve giriş seviyesinde yer alan bir telefon oluyor. Tasarım olarak gayet beğendik, NFC ve parmak izi sensörü telefonu özelleştiren hamleler olmuş. Keza telefonun ön kamerasında yer alan LED flaş da öyle. Ancak bunlar dışında akılda kalan pek başka bir şey olmuyor açıkçası. Öte yandan sadece 1.5 GB RAM taşıması, telefonun performansını önemli ölçüde etkileyen bir unsur pek tabii. Kategorisinde 2 GB RAM'li ve üzeri modeller yer alıyor, onları da değerlendirmek gerekiyor. Sonuç olarak girişte sorduğumuz sorunun cevabını, Alcatel A3'ün arada kaldığını söyleyerek verebiliriz.

Kimler Almalı

Akıllı telefon satın almak için bütçesi 750 TL civarında olan kullanıcılar Alcatel A3'ü alışveriş listelerine dahil edebilirler.

Alternatifleri

Alcatel A3'e alternatif olarak TP-Link Neffos C5 ve Vestel Venüs V3 5580 rahatlıkla tercih edilşebilir bir telefon.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alcatel A3
Ürün Markası Alcatel
CHIP Online Notu
65
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciMediaTek MT6735
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar70 x 142 x 8.6 mm
Ağırlık135 gr.
Okuyucu Yorumları