Alienware 17 nasıl? Test ettik!

Agresif tasarımıyla ve oyunculara özel performansıyla dikkat çeken Alienware 17 nasıl? Test ettik!

CHIP Online Notu 86
  • Güçlü tasarım
  • Ses kalitesi
  • Renklendirme seçenekleri
  • Rahat klavye ve touchpad
  • Yüksek performans
  • Canlı parlak ekran
  • Yüksek fiyat
  • Ağır ve kalın gövde
  • Klavye İngilizce

Dizüstü bilgisayarda oyun dendiğinde akla gelen en çılgın markalardan biri olan Alienware, bu namı oyunseverlerin gözünde, ürünlerinde sunduğu malzeme kalitesi ve yüksek oyun performansı sağlamasıyla zaman içinde kazandı. Öte yandan oyunseverlere kendi "toplama" dizüstü bilgisayarlarını oluşturabilme imkanı da tanıyan Alienware, pek çok model seçeneğine sahip yeni canavarı Alienware 17 ile bugün bizlerle.

Tamamen magnezyum alaşımlı çerçeve ile güçlendirilmiş, alüminyum malzemelerle desteklenmiş şık ve kışkırtıcı bir görünüme sahip olan Alienware 17, yüksek güç sunan teknik ekipmanıyla da dikkat çekiyor. İncelememiz boyunca hepsinden, tüm özelliklerinden bahsetmeye çalışacağız.

Alienware 17, elbette tahmin edilebileceği gibi el yakan bir fiyata sahip. Bunun için incelememizin başında hemen akla gelebilecek olan şu soruya değinmeden geçmeyelim. Özellikle masaüstü bilgisayar tarafında X99 platformunun ve DDR4'lerin ortaya çıktığı bir dönemde her ne kadar yüksek oyun performansı sunsa da, bir dizüstü bilgisayara yüksek meblağlar ödemek ne kadar mantıklı? Bu sorunun cevabı kullanıcının tercihinde saklı. Bizim tercihimiz elbette bu noktada masaüstü bilgisayardan yana olacaktır. Ancak kompakt yapıda ve tabiri caizse kasanın içine gömülmek istemeyenler Alienware 17 gibi güçlü dizüstü bilgisayar modellerini tercih edeceklerdir. Ülkemizde Dell'in yetkili partnerlerinden temin edilebilecek olan Alienware 17'nin yanı sıra güçlü oyun performansı sunan pek çok marka ve model bulunuyor. Bunlar arasında Asus, Monster, MSI, Gigabyte ve Toshiba dikkat çeken markalar. Ancak bugün konumuz Alienware 17. Şimdi canavara yakından bakalım...

Agresif tasarım

Tasarımıyla güçlü göründüğü kadar fiziksel olarak da güçlü yapıda bir tasarıma sahip olan Alienware 17, oyunculara özel olduğunu her bir öğesiyle gösterir nitelikte. Alienware'in güçlü logosuna kapağında yer veren laptop, sırtından başlayıp kasanın içine ve altına kadar inen farklı noktalarda ışıklandırma alanlarına sahip. Dahası bu ışıklandırmalar sabit renklerde değil. Her birini dilediğiniz gibi değiştirebilmeniz mümkün. Buna az sonra yeniden değineceğiz.

Alienware 17, güçlü bir görünüme sahip olduğu kadar büyük de bir gövdeye sahip. Bu da onun hem kalın bir gövdeye hem de ağır bir kasaya sahip olduğu anlamına geliyor. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olan dizüstünü bu nedenle yanınızda dolaştırmak zahmetli olabilir. Buna bir de beraberinde götürmek zorunda olduğunuz adaptörünü de eklemek gerekiyor. Ancak sonuç itibariyle elbette taşınabilir ve böylece arkadaşlarınızla ev – oyun partileri verebilirsiniz. Alienware'in laptop'ını yanından ayırmak istemeyenler için şık bir çözümü olduğunu da bu arada belirtelim. Laptop'ın agresifliğini dışa yansıtan kalıpta Alienware kol ve sırt çantaları aksesuar olarak bulunabiliyor.

Alienware 17, 17 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Ekranın mat malzemede olması yansımalardan etkilenmesini engelliyor. Full HD çözünürlüğünde olduğunu ve renk doygunluğuyla bizden tam not aldığını da bu noktada söyleyelim. Ekranın altında yer alan klavye ve touchpad alanı ise şu ana kadar gördüğümüz en rahat kullanım sağlayanlar arasında. Malzeme kalitesiyle dokunduğunuzda iyi bir his vermesinin yanı sıra kullanım açısından da biz oldukça konforlu bulduk. Buna touchpad alanının dilediğiniz bir renkle ışıklandırıldığını ve böylece tasarıma arka çıkıldığını da ekleyelim. Klavyeyle ilgili tek eleştirimiz ise, kullandığımız modelde Türkçe karakterlere yer verilmemiş olması olacak.

Güçlü performans

Şimdi gelelim Alienware 17'nin merak edilen teknik kadrosuna ve bunların performansa olan etkisine. Alienware 17, kalbinde Intel'in güçlü işlemcilerinden Core i7-4910MQ'yu bulunduruyor. 4 çekirdekli olan bu işlemci 2.90 GHz taban, 3.90 GHz tavan frekansları arasında çalışıyor. 2014'ün ilk çeyreği çıkışlı olan işlemcinin dahili olarak sunduğu grafik işlemcisi ise Intel HD Graphics 4600. Elbette Alienware 17 bununla yetinmiyor. Grafik elini Nvidia GeForce GTX880M ile güçlendiren laptop, 8 GB kapasite sunuyor.

RAM kapasitesine baktığımızda tam 32 GB'ı görüyoruz. Depolama alanı olarak SSD'yi de üzerinde bulunduran dizüstü, performans için 256 GB SSD, geniş alan için 1 TB HDD'yi kullanıcılara sunuyor. Bu arada dizüstü bilgisayarın Windows 8.1 işletim sistemiyle çalıştığını da söyleyelim ve performans notlarına geçelim.

Alienware 17 ile şu an piyasanın güçlü oyunlarını rahatlıkla oynamanız mümkün. Biz laptop elimizin altında olduğu sürece Assassin's Creed IV: Black Flag, Metro: Last Light, Need For Speed ve BioShock Infinite gibi popüler oyunları oynadık. Her birinde en yüksek grafik detayları seviyesinde fazlasıyla memnun edici sonuç aldığımızı söylememiz mümkün.

Metro: Last Light Benchmark sonuçlarını da sizinle bu noktada paylaşalım.

Peki, Alienware 17'nin pil performansı nasıl? Oyun performansı konusuna odaklanmış olan ve pil ömrüyle de iddialı modeller mevcut. Ancak Alienware 17 için bu konuda çok iddialı olduğunu söylemek güç. Biz yaptığımız testler neticesinde 2 saat 50 dakika civarı bir performans gözlemledik. Fena değil, ancak iyi de değil. Misal Asus G750'nin pil performans 3 saat 30 dakikayı zorlayabiliyor.

Oyunculara özel

Şimdi incelememizin tasarım kısmında bahsettiğimiz özel ışıklandırma konusuna gelelim. Alienware 17, Alienware Command Center adında bir yazılımla birlikte geliyor. Bu yazılım sayesinde laptop'ın tüm alanlarındaki ışıklandırmaları dilediğiniz gibi değiştirme şansına sahipsiniz. AlienFX, AlienTouch, AlienFusion, Alienware TactX ve AlienAdrenaline isimli farklı bölümlere ayrılmış olan Alienware Command Center, LED ışıkların yanında pek çok özelleştirme seçeneği sunuyor. Bunlardan AlienFX ile dizüstünün LED ışıklandırmalarını ayarlamanız mümkün. Özelleştirmeyi tamamen kendiniz yapabileceğiniz gibi burada hazır olan temalardan birini de seçebilirsiniz.

AlienFusion kısmına gelecek olursak, burada bilgisayarın güç planlamasını yapabildiğimizi görüyoruz. Tüm güç planları Hızlı ve Gelişmiş Seçenekler şeklinde iki farklı sekme halinde sunulmuş. AlienTouch ise tamamen touchpad'le ilgili bir bölüm. Klavyede yazı yazarken touchpad'in elinizin teması sonucu etkilenmemesi için gerekli hassasiyet ayarını yapabiliyor ve touchpad kullanımına ilişkin başka ayarları da yapılandırabiliyorsunuz. Alienware TactX de, klavyede numerik tuş takımının hemen üzerinde yer akan A, B, C, D tuşlarına makro atayabileceğiniz bir başka bölüm.

Son olarak AlienAdrenaline'den de bahsedelim ve incelememize noktayı koyalım. AlienAdrenaline'i kullanarak laptop'ın o anki performansını anlık olarak izeyebilmeniz mümkün. Bellek, işlemci, grafik ve depolama alanlarında neler olup bittiğini buradan görebiliyorsunuz.

Özetle

Alienware 17, tam olarak dizüstü bilgisayar platformunda yüksek oyun performansı almak isteyen oyunculara hitap eden başarılı bir model. Çarpıcı tasarımıyla, teknik detayları ve bunların performansa yansımasıyla beğendiğimiz açık. En büyük handikabı ise sanıyoruz ki erişmesi yüksek fiyatı.

Alienware 17'nin bize verilen fiyatı 3999 TL'den başlayan fiyatlarla şeklinde. Ancak elimizdeki modelin yurt dışındaki fiyatının 3400 dolar civarında olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yine firma tarafından bize verilen bilgiye göre Alienware 17, www.herseyoyunicin.com adresi üzerinden temin edilebiliyor.

Kimler Almalı

Kompakt yapıda yüksek oyun performansı sunan bir cihaz arayanlar Alienware 17 gibi güçlü bir dizüstü bilgisayarı tercih edebilirler.

Alternatifleri

Alienware 17'e alternatif olarak yine aynı segmentte yer alan Asus ROG G750'yi gösterebiliriz. Yine fiyatıyla biraz daha makul seviyede olan Monster Tulpar T7 de bir başka seçenek olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alienware 17
Ürün Markası Alienware
CHIP Online Notu
86
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-4910MQ
İşlemci Hızı2.90 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 880M
Grafik Kapasitesi8
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.04
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar413 x 299 x 46 mm
Ağırlık4.1 kg
Okuyucu Yorumları