AMD'nin Kaveri APU'sunu inceledik!

AMD'nin heyecan uyandıran yeni nesil Kaveri APU'su ne kadar iyi? A'dan Z'ye test ettik!

CHIP Online Notu 87
  • Gelişmiş işlemci performansı
  • GPU performansı
  • Düşük güç tüketimi
  • Mantle API'si
  • FM2+ soket anakart gerekli

İşlemci devi AMD'nin yeni nesil APU'su Kaveri, geçtiğimiz günlerde Las Vegas'ta gerçekleştirilen CES 2014'te ortaya çıkmıştı hatırlarsanız. Çok geçmeden ürün elimize geçti ve biz de yakından inceleme fırsatını bulduk.

AMD tarafından bize tam bir sistem eşliğinde sunulan A8-7600, APU olarak anılıyor. Bilindiği gibi APU, CPU ve GPU'yu bir araya getiren çiplere verilen bir isim. Hızlandırılmış İşleme Birimi olarak da açılabilecek olan APU, çiplerin birbirine daha yakın olmasıyla daha hızlı iletişim kurulmasını amaçlıyor. Bugün inceleyeceğimiz A8-7600, AMD'nin üçüncü nesil APU'su ve aynı zamanda heterojen sistem mimarisine (HSA) sahip ilk APU olarak da dikkat çekiyor.

Kaveri içinde A10-6800K ve A10-7850K modelleri de mevcut. Üst segment kullanımlara hitap eden bu iki işlemcinin yanı sıra takımda A8-7600 de bulunuyor. Peki, A8-7600 bizlere neler sunuyor? Şimdi gelin daha yakından bakalım.

4 + 6 çekirdekli yapı

AMD'nin Mantle API'si ve TruAudio teknolojisini de destekleyen Kavari, üst seviye performans gözetilerek hazırlanmış. Çoklu CPU ve GPU çekirdeklerini bir arada kullanan işlemci, GPU'da yüzde 50, işlemcide ise yüzde 20 hız artışına kadar destek verebiliyor. Elbette bu hız artışları modellere göre değişiklik gösterebiliyor.

Elimizdeki model olan A8-7600, 10 çekirdek taşıyor. Bunlardan 4'ü CPU, 6'sı ise GPU için ayrılmış. 28 nm teknolojisinde çalışan A8-7600, 3.1 GHz hızında çalışıyor. Hız aşırtmalarda ise 3.8 GHz'i görebiliyorsunuz. GPU saat hızına baktığımızda ise 720 MHz'i görüyoruz. GPU hanesinde yazan ismin AMD Radeon R7 olduğunu da söyleyelim.

Diğer yandan yeni optimize APU'nun enerji tasarrufu konusunda da gayet iyi iş çıkarttığından bahsedelim. İncelediğimiz Kaveri modeli 45 watt ile 65 watt arasında çalışıyor. Enerji tasarrufu modunda 45 watt, performans modunda ise 65 watt tüketen işlemcinin, performans noktasında sessizliğini koruduğunu da söyleyelim. Diğer Kaveri modelleri olan A10-6800K ve A10-7850K'da güç tüketiminin en üst noktada 95 watt'a çıktığını belirtmekte de fayda var.

Yüksek performans

Az önce de bahsettiğimiz heterojen sistem mimarisi (HSA) bizlere, işlemci mimarilerinde bütünleşik grafik ünitesi sunuyor. Performans anlamında büyük katkı sağlayan bu mimari, AMD'nin Mantle API'sinin gücünü de arkasına alıyor.

Mantle API'si bir süredir AMD'nin oyunlarda daha yüksek performans sağlaması için geliştiriliyordu. DirectX'e oranla daha hızlı performans gösterebilen bu teknoloji, AMD'nin üst segment Kavari işlemcilerinde gerçek performansını ortaya koyabiliyor. Açıkçası A8-7600 ile geçirdiğimiz süre içinde de bunu bize de gösterdi. Elbette bunda AMD'nin diğer bir teknolojisi olan Steamroller mimarisinin de desteği bulunuyor. Böylece iş istasyonu olarak kullanıldığı durumlarda da eğlence amaçlı kullanımlarda da istenen performansı gösterebilen işlemci, PCMark 8 v2'de yapılan testte de gücünü ortaya koyuyor. Elbette bir üst gömlek olan A10-6800K ve A10-7850K modellerinde daha yüksek performans görmek mümkün.

AMD elbette ürünü bize göndermeden önce yaptığı test sonuçlarını da bizimle paylaştı. Yapılan testlerden biri olan PCMark 8 sonuçlarını bir sonraki sayfada görebilirsiniz. Ancak elbette bu sonuçların yanı sıra işlemciyi biz de PCMark 8'de yorduk. Sonuçlar neredeyse aynı. Aradaki farklar sistemde kullanılan konfigürasyona bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Aldığımız sonuçlara göre PCMark 8 Home Benchmark testinde işlemcinin aldığı sonuç 3175. Creative Benchmark'ta ise 3677. Bu sonuçlar da oldukça tatmin edici.

Test Sonuçları

PCMark 8 Home Benchmark test sonucu:

PCMark 8 Creative Benchmark test sonucu:

AMD tarafından paylaşılan test sonuçları:

Özetle

AMD'nin Kaveri kod adlı yeni APU'su A8-7600, fark yaratacak teknolojileri bir arada sunuyor. Intel tarafında Core i3'ün karşısına konumlanabilecek olan A8-7600, özellikle bütünleşik GPU çözümüyle iyi iş çıkartıyor. Genel, ofis ve eğlence amaçlı kullanımlarda tercih edilebilir.

Kimler Almalı

AMD platformunda gelecek nesil işlemcilere yatırım yapmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilir. Elbette FM2+ soket anakarta ihtiyacınızın olacağını da unutmamakta fayda var.

Alternatifleri

AMD A8-7600'e alternatif olarak Intel'in Haswell tabanlı Core i3 işlemcilerini gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD A8-7600
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
87
Çekirdek 10 (4 CPU / 6 GPU)
İşlemci Teknolojisi 28nm
CPU Base Clock 3.1 GHz
CPU Boost Clock 3.8 GHz
GPU Clock 720 MHz
TDB 45W / 65W
Bellek Hızı 2133 MHz
L2 Cache 4 MB
Okuyucu Yorumları