AMD’den taze kan

Dev işlemci üreticisi AMD, masaüstü bilgisayarlara yönelik yeni ürünüyle karşımızda. Sempron ve Athlon 64 ile orta/alt sınıf bilgisayarlara işlem gücü sağlayan AMD, yeni işlemcileri olan X2 ve Athlon FX ile yüksek performans arayışını cevaplamak niyetinde.

AMD Athlon FX57 İnceleme
CHIP Online Notu 85

AMD, Athlon 64 serisinin mimarisini değiştirerek ve çekirdek hızını artırarak belirli bir noktaya getirdi.

Ancak tek çekirdekli bu seriye, daha yüksek çekirdek hızlarına sahip modeller eklenmeyecek. Bunun yerine üst sınıf performans için hazırladığı FX55’te bazı değişiklikler yaparak yeni, tek çekirdekli masaüstü işlemci ortaya çıkartıldı.

İşlemcinizi kullanım amacınıza göre seçin

Piyasada sıkça çift çekirdekli işlemcilerin adını duyuyor olsak da, tek çekirdekli işlemciler kolay kolay silineceğe benzemiyor. İşlemci üreticilerinin bu sene sonu ve önümüzdeki seneye ait yol haritalarına baktığımızda bunu açıkça görüyoruz. Bunun sebebi, tüm uygulama ve oyunların henüz çift çekirdek desteği sunmaması. Şu anda çift çekirdekli bir işlemci özel uygulamalar ve işlemler dışında size tek çekirdekli bir işlemciye oranla çok farklı bir performans getirmiyor. FX57 de bu düşünceden hareketle, tek çekirdekli işlemcileri bir adım ileri taşımak için geliştirilmiş. Selefi FX55’e göre farklı bir mimari ama aynı işlemci yuvası, gelişmiş bellek yöneticisi, yeni işlemci komut seti ve daha yüksek çekirdek hızı sunuyor. Dilerseniz FX57’yi daha yakından inceleyelim.

Mimari değişse de işlemci yuvası aynı

FX57’de 130 nanometrelik mimari yerine 90 nanometrelik işlemci mimarisi kullanılmış. Böylece daha ufak bir devre şeması üzerinde daha çok transistör yer alabiliyor. Ancak bu değişiklik işlemci yuvasını etkilememiş. Böylece soket 939 yuvalı bir anakarta takılarak çalıştırılabiliyor. AMD’nin işlemci yuvasını koruyarak oldukça akıllı bir hamle yaptığını söyleyebiliriz. Çünkü Soket 939 yuvası üzerinde Athlon 64, Athlon FX ve Athlon X2 işlemcileri kullanılabiliyor.

Yeni mimari 193 mm2’lik işlemci boyutunun 115mm2’ye inmesine önayak olurken, transistör sayısının da 105.9 milyondan 114 milyona çıkmasını sağlıyor. Ayrıca işlemcinin çalışma voltajı da 1,5V’tan 1,35-1,4V arasına düşüyor. Tüm bunların çekirdek hızına etkisi ise 200 MHz’lik bir artış.

Çift kanal destekli entegre bellek yöneticisi AMD işlemcilerden alıştığımız bir diğer özellik olan entegre bellek yöneticisi, bu üründe de bulunuyor. Tek fark FX57’deki bellek yöneticisinin çift kanal DDR desteği olması. Bu da çift kanal kullanılan anakartlarda seleflerine göre daha seri bir iletişim sağlamayı hedefliyor.

San Diego kod adıyla hazırlanan FX57, ön bellek konusunda bir değişiklik sunmuyor. L1 ön belleği 128 KB, L2 ön belleği ise 1 MB boyutunda. 64 bit bellek özellikleri sunan AMD64, işletim sistemine entegre virüs koruması olan Execute Disable Bit, 3DNow!, SSE1 ve SSE2 işlemci komut ailesine ek olarak SSE3 eklenmiş.

Oyun severlere müjde: FX57 tam size göre!

Oluşturduğumuz test platformunda yaptığımız performans karşılaştırmalarında ofis, internet ve sistem uygulamalarının genelinde, FX55’e göre gözle görülür bir artış sağlamasının yanında, en güçlü rakibi olarak gördüğümüz çift çekirdekli AMD X2 4800+ ile kafa kafaya yarışıyor.

FX57’nin en güvenilir yanı bizce oyun performansı, zira bu noktada aldığı sonuçlara bakarak yerini kimseye kaptırmaya niyetinin olmadığını söyleyebiliriz. Uygulamaların çoğunda da iyi performans sağlıyor, fakat bazı noktalarda çift çekirdekli işlemcilerin ardında kalıyor. Overclock için çarpan kilidi olmaması da, oyun severleri sevindirecek bir haber.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD Athlon FX57
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
85
Okuyucu Yorumları