AOC AG275QXL AGON Pro 27” İncelemesi

League of Legends hayranları için tasarlanan ilk oyun monitörü AOC AG275QXL AGON Pro’yu inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Eşsiz League of Legends tasarımı
  • Hızlı yanıt süreleri
  • Çok iyi renk doğruluğu
  • Yüksek yenileme hızı
  • Geniş bağlantı desteği
  • Tasarımı herkese göre değil
Editörün Seçimi

Evet, bugün, League of Legends hayranları için tasarlanmış ilk oyun monitörü olan AOC AGON Pro AG275QXL'yi değerlendireceğiz. Hextech çizgilerinden standına kadar pek çok noktada League of Legends’tan ilham alınan bir monitör tasarlamış bu kez AOC. AGON serisini zaten artık biliyorsunuz diye düşünüyoruz. AOC’nin oyuncu monitörlerini sıraladığı AGON serisi bugüne kadar pek çok başarılı modele ev sahipliği yaptı. Bu monitör de bunlardan biri.

AG275QXL, 170Hz yenileme hızına sahip bir QHD IPS panel kullanan 27 inçlik bir monitör. AOC, bu monitörün 1ms G2G tepki süresi sunduğunu söylüyor, Monitör, DisplayHDR 400 sertifikasıyla geliyor ve G-Sync ve FreeSync ile uyumlu yapıda hazırlanmış.

League of Legends Özel Tasarımı

Elbette AOC AGON AG275QXL oldukça özel olduğu için tasarımdan başlamak lazım. League of Legends esintileri hemen göze çarpıyor; monitörün her yerinde oyunun Hextech teknolojisine uygun olarak tasarlanmış altın vurgular bulunuyor. Bunlar alt çerçevede, ekranın arkasında ve standın tabanında mevcut durumda.

Bu detayların kesinlikle göz alıcı olduğu açık, özellikle League of Legends hayranları sırf bu nedenle bir bu monitörü edinmek isteyeceklerdir diye düşünüyoruz. League of Legends logolu stand ve arka yüzeyde AOC’nin LightFX ışıklandırmaları yer alıyor. Bu RGB aydınlatma, League of Legends'daki oyun içi etkinliklerle bile senkronize olabiliyor, bu da sıkı oyuncular için sürükleyiciliğe yardımcı olacaktır.

Monitör tasarımıyla yalnızca göze hoş görünmüyor, ergonomik özellikler de sunuyor. Standı 130 mm’ye kadar yükseltebiliyorsunuz, ekranı -5 ila +23 derece arasında eğebiliyorsunuz ve dairesel taban sayesinde ekranı her 2 yönde de döndürebiliyorsunuz. Hatta ekranı dikey olarak kullanabilmeniz için 90 derecelik pivot özelliğine de sahipsiniz.

Elbette bu monitörü satın aldıktan sonra özel işlemeli ve ışıklandırmalı standı kenara kaldırmak pek mantıklı değil, fakat bunu yapmak istiyorsanız, VESA 100 montaj çözümleri de bu ekranda destekleniyor. Yani duvara da sabitleyebilirsiniz.

AOC, League of Legends temasını yalnızca tasarıma işlemeyle kalmamış bunu OSD kullanıcı arayüzüne de taşımış. Bu, görmeye alıştığımız sade ve sıkıcı menülerden kesinlikle daha ilginç bir görüntü çıkartıyor ortaya.

Üstelik monitörle birlikte yine League of Legends temasına uygun olarak tasarlanmış küçük bir kumanda da geliyor. Bu, monitörün arkasına takılıyor ve her ayar yapacağınızda monitörün arkasındaki joystick’e uzanmak zorunda kalmadan OSD'de gezinmek için bir uzaktan kumanda gibi kullanılabiliyor.

Monitörün bağlantı noktaları da geniş. Video girişleri için 2 adet HDMI 2.0 ve 2 adet DisplayPort 1.4 bulunuyor. Ayrıca, sarı bağlantı noktası Hızlı Şarj özelliğini gösteren 4 bağlantı noktalı bir USB hub'ı ve 3,5 mm ses jakı çıkışı da var. Monitörde oldukça yüksek ses çıkaran bir çift 5W gücünde hoparlör de unutulmamış.

Özellikler ve Performans

AOC AG275QXL Agon Pro, 2560x1440 çözünürlüğe, 170Hz yenileme hızına ve 1ms tepki süresine sahip 27 inç IPS panelden oluşuyor. 350 kandela parlaklığa ve 1000:1 kontrast oranına sahip. HDR 400 sertifikasını da bulunduruyor ve dediğimiz gibi G-Sync ve FreeSync ile uyumlu yapıda.

27 inç 1440p monitörler, 1080p ekrandan daha keskin ve daha ayrıntılı oldukları, ancak 4K varyantı kadar da zorlama olmadıkları için oyun oynamak için adeta nokta atışı modeller. Size daha fazla manevra alanı sağlar ve üretkenliğinizi artırır. İşin hem oyun tarafı hem çalışma tarafı için gayet dengeli yapıdalar. 4K’da oyun oynamak için gerçekten çok iyi bir sisteminizin olması gerekiyor, 2K ise nispeten daha uyumlu.

Monitöre testler de uyguladık ve tabii ki League of Legends da oynadık. Renkleri parlak ve keskin, tepki süreleri etkileyiciydi. Kaldı ki bu ekranda sadece LoL değil, birçok oyun oynarken güzel zaman geçirdik incelediğimiz süre boyunca.

Yaptığımız testlerde monitörün oyunlarda ve filmlerde yüzde 100 sRGB ve yüzde 93 DCI-P3 renk uzayı kapsamı sağladığını gördük. Monitörün özellikle varsayılan doğruluğu harik çünkü deltaE, genişletilmiş gam kapsamına sahip birçok oyun monitörünün aksine yalnızca 0,87'de. Fabrikada önceden kalibre edilmiş, bu nedenle çoğu oyuncu herhangi bir ayar yapmaksızın hemen kullanabilir. Eğer manuel olarak kalibre edeceğim derseniz, deltaE ortalamasını 0,45'e kadar düşürebildiğinizi de söyleyelim. Ancak, monitörü profesyonel düzenleme ve içerik oluşturma için kullanmak istemiyorsanız, bu çoğu kullanım için önemli bir gelişme değil, oyunda farkını görmeyeceksiniz yani.

Arka ışığı SDR'de 375 cd/m2'ye ulaşırken HDR modu aktif olduğunda 405 cd/m2'ye ulaşıyor. Kontrastı yüzde 50 parlaklıkta 980:1 değerine ulaşıyor.

Monitör hem FreeSync hem de G-Sync ile uyumlu; bu nedenle AMD ve Nvidia ekran kartı sahiplerinin görüntüde yırtılma ve takılma konusunda endişelenmesine gerek yok. Giriş gecikmesi de 170Hz'de 3.5 ms kadar, bu nedenle oyun oynarken gecikmeler konusunda da endişelenmenize gerek yok. Gayet hızlı bir monitör.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde standın tabanındaki RGB aydınlatma ve Hextech tasarım öğeleri de dahil olmak üzere öne çıkan League of Legends stiliyle, bu monitörün şimdiye kadar elimize geçen en göz alıcı ekranlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette görsel olarak en çekici tasarıma sahip monitörlerden biri olabilir, ancak panel ve performansıyla da bunun desteklenmesi ortaya harika bir sonuç çıkartmış. Elbette League of Legends tasarımı fikir ayrılıklarına yol açacaktır, çünkü LoL oynamayan birinin bu ekranı satın alacağını sanmıyoruz. League of Legends’ı seviyor olsanız bile, oyunun logosunun monitörünüzde yer almasını istemeyebilirsiniz. Yine de oyunun sıkı hayranlarının genel görünümde beğenecekleri çok şey bulacağından şüphemiz yok, oyun içi eylemlerle senkronize olan RGB aydınlatmanın eklenmesi de hoş bir dokunuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC AG275QXL AGON Pro
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
90
HDMI 2.0 2 adet
DisplayPort 1.4 2 adet
USB 4 adet
Ekran27 inç
Çözünürlük2560x1440
Tarama Hızı170 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelIPS
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık350 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar423 x 613 x 50 mm
Ağırlık7.84 kg.