AOC AGON 5 AG275QXN İnceleme

2K çözünürlük, 165 Hz tazeleme hızı ve kaliteli bir Fast-VA panel. Hem masaüstünde hem de konsollarda iyi bir oyun arkadaşı arayanlara özel olarak tasarlanan AOC AGON 5 AG275QXN’yi her yönüyle inceledik.

CHIP Online Notu 88
  • Kaliteli Fast-VA Panel
  • Canlı Renkler ve Yüksek Kontrast
  • Adaptive Sync/Freesync Premium desteği
  • QHD çözünürlük
  • Kolay kurulum
  • Dikey kullanabilme seçeneği
  • Bağlantı seçenekleri
  • HDR performansı

Oyunlardan işe, eğlenceli içeriklerden profesyonel görsel tasarıma kadar her alanda birçok amaç için kullandığımız monitörleri, bir nevi bilgisayarlarımızın gözleri olarak kabul edebiliriz. Şimdi, piyasada envai çeşit monitör var. Zira bu kadar çok seçenek arasından ihtiyacınıza yönelik en doğru monitörü bulmak da çok zor. Ancak söz konusu oyuncu monitörleri olduğunda, akla ilk olarak bu alanda kendini kanıtlamış AOC geliyor.

Bu arkadaş AGON 5 serisinin yeni üyesi AG275QXN. Kendisi AOC’nin ürettiği ilk Fast-VA panellerden birine sahip. O yüzden özel bir model diyebiliriz. QHD çözünürlüğe sahip monitor, 27 inç ekranı ve yüksek tazeleme hızıyla oyuncuların aradığı tüm özellikleri karşılayacak seviyede.

AOC AGON 5 AG275QXN Tasarımı Nasıl?

Monitörü kutudan çıkardıktan sonra çok kolay bir şekilde kurduğumuzu belirtelim. Her şey yerine kolayca oturuyor ve kısa sürede kullanıma hazır hale geliyor. Sadece ayaklıkları masada biraz fazla yer kaplıyor olsa da görünüm itibarıyla güzel. Eğer çok ufak bir masanız varsa göz önünde bulundurmanız gereken bir detay. Ekran stand sayesinde eğiliyor, dönüyor veya yukarı aşağı hareket edebiliyor. Bu sayede dikey olarak da kullanmak mümkün.

Tasarıma baktığımızda, ince çerçeveler üst ve yan kısımları çevrelerken, kırmızı AGON logosu taşıyan biraz daha kalın bir çene çerçevesi görünümü tamamlamış. Sağ alt köşedeki güç gösterge ışığı dışında ne arkasında ne de önünde herhangi bir aydınlatması yok. Yani “ben oyuncu monitörüyüm” diye bağırmıyor.

Arka taraftaysa çok sayıda bağlantı noktası mevcut. İkişer adet HDMI ve DisplayPort girişi, 3,5 mm ses çıkışı ve hızlı şarjında dahil olduğu toplamda 4 adet USB-C 3.2 aşağı akış (downstream) bağlantı noktası bulunuyor. Sınırlı bağlantı noktasına sahip bir notebook vs kullanıyorsanız, çevre birimlerini kullanmak için mükemmel bir çözüm. Bu arada AOC, hem DisplayPort hem de HDMI kablosunu kutuya dahil ederek düşünceli bir davranış sergilemiş.

Oyun performansının AGON için 1 numaralı konu olduğu açık; monitörün arkasındaki joystick’ten ulaşabildiğiniz ekran menüsünde her biri farklı parlaklık, kontrast ve Sync/Overdrive ayarlarına sahip birkaç farklı oyun modu bulunuyor. Diğer taraftan arayüz de oldukça basit tasarlanmış. Parlaklık, renk veya HDR gibi birçok ayar arasında seçim yapmak yeterince kolay.

AOC AGON 5 AG275QXN Özellikleri Neler?

Monitör, başta da belirttiğimiz gibi Fast-VA panele ve QHD çözünürlüğünde 27 inç bir ekrana sahip. Yenileme hızı 165 Hz’e ulaşan ekran, AdaptiveSync ve FreeSync teknolojisi ile 1 ms tepki süresi sunuyor. Bu da demek oluyor ki hem NVDIA hem de AMD ekran kartlarıyla uyumlu. Yalnız buraya bir parantez açalım; DisplayPort üzerinden 165 Hz görüntü alınabilirken, HDMI’dan maksimum 144 Hz alınabiliyor. Oyun konsolu bağlamak isterseniz de 1440p 120 Hz, hem Xbox serisi konsollarda hem de PS5’te destekleniyor.

Fast-VA panelin daha önce kullandığımız VA panellere kıyasla daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. VA panellerin en büyük sorunu olan “black smearing” dediğimiz, siyah renklerde ghosting sorunu da bu monitörde büyük ölçüde giderilmiş. Çerçevelerin etrafında herhangi bir ışık sızmasıyla da karşılaşmadık, köşelerde fark edilebilir bir parlama yoktu.

Sunduğu görüntü kalitesi son derece iyi. Kontrast oranı yüksek ve renkler canlı. Özellikle sinematik oyunları seven veya çok fazla dizi/film izleyen biriyseniz sizi memnun edecektir. Öte yandan oyunlarda hareket bulanıklığı belirgin olsa da düşük kare hızlarında çok dikkat dağıtıcı değil. Bulanıklığı azaltmak için ekran menüsünden Overdrive ayarını değiştirmek gerekebiliyor. Bu ayar, tepki süresini hızlandırmak için tasarlanmış bir teknoloji. Monitörün piksel renklerini daha hızlı değiştirmesine olanak tanıyor ve bu sayede daha akıcı ve daha az bulanık görüntüler elde ediliyor. Ancak ayarı en yükseğe alırsanız, hareketli nesnelerin arkasında ters gölgelenme yaratabiliyor. Onun için ayarı ortalamada veya düşükte tutmak en iyisi. VA panellerin hala geliştirilmesi gereken yönleri olduğunu kabul ediyoruz, ancak bu monitörün oyun performansından fazlasıyla memnun kaldık. IPS panellerin deneyimine oldukça yakın; hatta birçoğundan daha iyi.

Renk üretimi ve doğruluğu da monitörün güçlü yanlarından. Yüzde 98 sRGB ve yüzde 94 DCI-P3 renk gamutuna sahip ekran, düşük parlaklık seviyelerinde bile güzel ve canlı görüntüler üretmeyi başarıyor. Renklerde öyle aşırı doygunluk yok. Fabrika ayarlarında yapılan kalibrasyon da yeterli, biz ufak tefek birkaç renk ayarı dışında değiştirme ihtiyacı duymadık.

HDR ise görece yetersiz. Biraz daha genişletilmiş bir renk alanı elde etseniz de parlaklık birkaç kandeladan fazla artmıyor ve yerel karartma olmadan ciddi bir etkisi yok. Kaliteli HDR ekranların binlerce lira daha pahalı olduğunu düşündüğümüzde bu beklenen bir durum, bu yüzden satın alma kararını çok fazla etkileyecek bir faktör değil.

Bu arada monitörde Low Blue Light ve Flicker Free teknolojileri de unutulmamış. Ekrandaki mavi ışık seviyesini düşüren ve bu sayede görüntünün rengini değiştirmeden zararlı mavi ışığı engelleyebilen Low Blue Light, uzun çalışma saatlerinizde göz sağlığınıza bir hayli katkıda bulunuyor. Zira Flicker Free de titreşen ışık seviyelerini azalttığından yine göz yorgunluğunun en aza inmesini sağlıyor. Bu özellikler artık yeni monitörlerde muhakkak bulunması gerektiğinden, alırken dikkat etmeniz önemli.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, AOC'nin bu yeni modeli, aynı fiyat aralığındaki monitörlerden ne beklememiz gerektiği konusunda yeni bir ölçüt belirlemiş. Genel görüntü kalitesi harika. Birkaç alanda iyileştirmeye tabii ki ihtiyaç var, ancak çok daha pahalı monitörlere rakip olabilecek düzeyde. Hem oyunlar hem de dizi/film keyfi için tercih edilebilecek güzel bir seçenek olmuş.

Güncelleme: 165Hz tazelme hızına sahip AOC AGON 5 AG275QXN modeli artık stoklarda bulunmuyor. Bunun yerine 240 Hz tazeleme hızına sahip AOC AGON 5 AG275QXN modelini inceleyebilirsiniz. AOC AGON 5 AG275QXN/EU modelini 14900 - 15900 TL arasi fiyatlardan stoklarda bulabilirsiniz.

AOC AGON 5 AG275QXN hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC AGON 5 AG275QXN
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
88
HDMI 2.0 2 adet
DP 1.4 2 adet
USB 3.2 4 adet
Ekran27 inç
Çözünürlük2560x1440
Tarama Hızı165 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelVA
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık400 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar