Performans tutkunlarına 800 MHz FSB desteği

Intel’in yeni chipseti olan Canterwood, Turbo Mode özelliği sayesinde erişim sürelerini hızlandırmasının yanı sıra, toplam sistem performansını da önemli ölçüde artırıyor.

Aopen AX4CMAX İnceleme
CHIP Online Notu 85

Canterwood (i875), Intel tarafından geliştirilen, günümüzdeki ve gelecekteki Pentium 4 işlemcilerini destekleyen güncel chipsetin adı. 533 MHz FSB hızını destekleyen bu chipset, yeni işlemcilerde gördüğümüz 800 MHz’lik FSB değerine kadar çıkabildiği gibi, sistem belleğini de efektif 800 MHz hızıyla çalıştırabiliyor. Intel’in 400 Mhz FSB hızından 533 Mhz FSB hızına geçişte, aynı frekans değerine sahip yeni işlemcileri sonuna eklediği “B” harfi ile ayırt ettiğini okurlarımız hatırlayacaktır. Intel şimdi de 800 MHz FSB hızına sahip yeni işlemcilerin isimlerine “C” harfi (Pentium-4C/3,0-GHz) ekliyor.Elbette farklar bununla sınırlı değil. Canterwood chipsetinin getirdiği en büyük yenilik performans tutkunlarına hitap eden Turbo Mode özelliğine sahip olması. Peki, nedir bu Turbo Mode özelliği? Intel bu yeni chipsette, bellek ile işlemci arasındaki gecikme sürelerini kısaltmak için, Fast Silicon üretimine geçti.Buradaki mantık,Memory Controller Hub’ın (MCH) işlemci ile bellek arasındaki haberleşmeyi hızlandırması. Böylece erişim süreleri de kısalıyor ve bu hızlanma sistemin toplam performansını olumlu şekilde etkiliyor. Fırsatı kaçırmayan anakart üreticileri de kollarını sıvayıp bu chipseti barındıran ilk ürünlerini teker teker piyasaya sürmeye başladılar. Test merkezimize ulaşan bu ürünlerden ilki, Aopen’in AX4C MAX modeli oldu.AX4C’nin fark yaratan özellkleri:SilentTek ve Hercules PCI Hyper Threading teknolojisiyle uyumlu çalışan Aopen, Serial ATA, Gigabit ethernet ve AGP 8X standartlarının yanı sıra, çift kanal DDR400 bellek modüllerini, 800 MHz Front Side Bus hızını ve Intel’in yeni Performans Acceleration teknolojisini de destekliyor. Performans Acceleration teknolojisi, oyun çılgınları ve mümkün olan en yüksek performansa ulaşmak isteyen kullanıcılar gibi, sisteminden beklentileri yüksek olan kesime hitap eden bir teknoloji. Fakat unutmamak gerekiyor ki, işlem gücünün artışı, işlemci sıcaklığını da doğru orantılı olarak yükseltiyor. Isınmanın önüne geçebilmek ve daha başarılı soğutma yapabilmek için fanların daha hızlı dönmesi şart; bu da gürültü oranını artırıyor. Aopen AX4C MAX, desteklediği SilentTek özelliği sayesinde fanın dönüş hızını ayarlayabiliyor. Bu şekilde minimum gürültü oranıyla etkilisoğutmaya ulaşmak mümkün olabiliyor.AX4C MAX’i ön plana çıkaran ikinci özellik ise “Hercules PCI” olarak adlandırılan mavi renkli PCI slotu. Bu PCI slotunun mavi renkte olmasının amacı, diğer PCI slotlarından ayrılmasını sağlamak. Bunun da üç nedeni var: İlki, Hercules PCI’ın gerilimi 3.3 Volt’ta sabitlemesi. Bunun ne kadar önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor, çünkü tüm PCI slotları dolu olan bir anakartta PCI slotlarının 3.3 Volt’da sabitlenmesi zordur. Hercules PCI’ın diğer bir avantajı ise, sinyal doğruluğunun tam olması. Üçüncü özellik ise, bu slotun 3 Amper’e kadar çıkmasına rağmen stabiliteden ödün vermemesi.

Özetle

Gigabit ethernet ve SATA ile tam performans Ve beklenen gerçekleşti. Intel, Gigabit Ethernet opsiyonuna CSA teknolojisini entegre etti. Bu teknoloji sayesinde i82547EI chip’i artık kuzey köprüsünde yer alıyor ve PCI darboğazından kurtularak saniyede 266 Mbyte’lık bir bant genişliğine ulaşmak mümkün oluyor. Buna ek olarak, Güney köprüsüne entegre edilen ICH5/R (R = RAID) chip’i, Serial ATA ve RAID teknolojilerini beraberinde getiriyor.ICH5/R ’nin 8 adet USB 2.0 arabirimi desteklediğini de göz ardı etmemek gerek. Bu özellikler sayesinde yeni teknolojileri PCI darboğazından kurtaran Intel, AX4C’nin de yüksek bir performansta çalışmasını sağlıyor. Tabii AX4C Max ile kullanılan donanım bileşenlerinin de etkisi büyük.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Aopen AX4CMAX
Ürün Markası Aopen
CHIP Online Notu
85
Okuyucu Yorumları