Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4 İncelemesi

Oyunculara özel olarak sunulan Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4'ü inceledik.

CHIP Online Notu 83
  • Oyunculara uygun
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • RGB aydınlatmalar
  • Dual M.2 soket
  • Çelik başlıklı PCI Express x16
  • Dahili Wi-Fi yok
  • SLI seçeneği yok

Başarılı anakart markalarından biri olan ve ülkemizde de bulunabilen Asrock, oyuncular için geliştirdiği özel anakartlarıyla da oyuncular arasında tanınıyor. Fatal1ty ailesinde Intel Z270 yonga seti ve 1151 soket yapısına uygun, elimizdeki Gaming K4 modeli de bunlardan biri.

Aslında bu ailede son dönemde dikkat çeken model Fatal1ty Z270 Professional Gaming i7 oluyor. Ayrıca ona yakın duran bir başka model de Gaming K6. Bu üç anakart form faktör ve soket yapısı bakımından eşdeğer. Ancak elbette bazı özellikler ışığında birbirinden ayrılıyorlar. Tahmin edilebileceği gibi en geniş özellikleri Professional Gaming i7 sunuyor. O model elimize ulaştığında ondan da bahsederiz, ancak bugün Gaming K4'e yakından bakacağız.

Soket 1151 desteği

Soket 1151 desteği

Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4, oyuncular için özel bir anakart dedik. Elbette bunu performans anlamında geniş seçenekler sunmasına bağlıyoruz. Öte yandan son dönemde her oyuncu ekipmanı ve donanımında olduğu gibi, RGB aydınlatmalar da kart üzerinde yer alıyor; bu da ona çekicilik katılıyor doğrusu. RGB aydınlatmaları ASRock AURA RGB LED yazılımı ile özelleştirebiliyorsunuz.

Form faktör bakımından ATX yapıda olan Gaming K4, Intel 6'ıncı ve 7'inci nesil işlemcilerine uygun yapıda. Soket 1151 desteği ile Intel Core i7, i5 ve i3 işlemcilerinizi takabileceğiniz anakart, ayrıca RAM bakımından da zengin bir platform. 4 adet DDR4 RAM slotu getiren kart, toplam 64 GB kapasite ve 2133 MHz'den hızaşırtma yoluyla 3600 MHz ve üzeri frekanslara erişebilme imkanı tanıyor. Bu arada 2133 MHz taban noktası Intel 6'ıncı nesil, 2400 MHz taban noktası Intel 7'inci nesil için tanındığını da söyleyelim.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

Kartın yüzeyine baktığımızda 2 adet PCI Express x16 slotu görüyoruz. Bunlardan biri özellikle çelik slot kaplamasıyla önem arz ediyor. Böylece bu slota taktığınız ekran kartınız, herhangi bir sinyal parazitine karşı korunuyor. Öte yandan kartın 2-Way CrossFireX desteği gösterdiğini de söyleyelim. Ancak SLI desteği göremiyoruz.

Yine anakartta 4 adet PCI Expresss x1 slotu yer alıyor ve bunlardan birinin hemen altında M.2 soketi görüyoruz. Bazı anakartlarda bu soketten 1 adet yer alırken, elimizdeki modelde dual, yani çift M.2 soketi yer alıyor. Bu da daha geniş kapasitede yüksek hızda depolama çözümü anlamına geliyor. Ayrıca kartta 6 SATA 3.0 sabit disk yuvası yer alıyor.

Geniş bağlantı seçeneği

Geniş bağlantı seçeneği

Fatal1ty Z270 Gaming K4'ün bağlantılarına baktığımızda, burada geniş seçenekler görüyoruz. Öncelikle Intel gigabit Ethernet portunun tabii ki yer aldığını söylemek lazım. Ancak anakartın herhangi bir kablosuz erişimi mevcut değil. Bunun için bir ek donanım edinmeniz gerekecek.

Arka panelde, 3 adet USB 3.0 Type-A portu, ayrıca 1 adet de USB Type-C portu yer alıyor. Ek olarak 1 adet USB 2.0 portu da ayrıca var. HDMI, DVI-D ve D-Sub gibi görüntü portlarını da üzerinde bulunduran kart, böylece 3 monitör paylaşımına izin veriyor. HDMI 1.4 yoluyla 4K içerikleri 30 karede görüntüleyebiliyorsunuz.

Anakartta ses desteği de unutulmamış elbette. Burada Creative ile çalışan Asrock, Sound Blaster Cinema 3 ile 7.1 ve 5.1 çevresel ses almak isteyenlere uygun yapıda bir anakart ortaya çıkartmış. Burada yine ses jaklarının altın kaplı olduğunu da belirtelim.

Özetle

Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4, oyuncular için uygun bir anakart olarak tercih edilebilir. Şimdilerde piyasada 700 TL civarında bir fiyat etiketiyle bulunabilen kart, Asus PRIME Z270-A'dan daha ucuz olmasıyla avantaj yaratıyor.

Kimler Almalı

Intel Z270 yonga setli bir anakart arayan oyuncular Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4'ü değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Bu soket yapısında daha uygun fiyatlı bir seçenek arıyorsanız Asus PRIME H270M-PLUS'ı da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4
Ürün Markası ASRock
CHIP Online Notu
83
Yonga Intel Z270
İşlemci 6./7. Nesil Intel Core i7/i5/i3, Pentium/Celeron Socket 1151
Bellek 4 x DDR4 DIMM 64 GB
Slotlar 2 x PCI Express 3.0 x16, 4 x PCI Express 3.0 x1, M.2 Socket, 5µ Gold Contact in VGA PCIe
Bağlantılar 3 x USB 3.0 Type-A, USB 3.0 Type-C, USB 2.0, HDMI, DVI-D, D-Sub, 1 x RJ-45 LAN, Optical SPDIF
Yapı ATX Form Factor
Okuyucu Yorumları