Asus'tan oyunseverlere özel anakart.

Asus, ROG serisine özel anakartıyla masaüstü bilgisayar sahibi oyunseverlere iyi bir seçenek sunuyor

Asus Crosshair V Formula-Z İnceleme
CHIP Online Notu 98
  • ROG'a özel tasarımı
  • Hız aşırtma performansı
  • BIOS yeteneği
  • 64 MB'a kadar bellek desteği gösterebilirdi

Asus, Republic of Gamers serisi için geliştirdiği ürünlerle oyunseverleri farklı kategorilerde mutlu etmeyi başarıyor. Yine Asus'un Republic of Gamers serisi için ürettiği bir başka çözümü olan ve bu defa masaüstü bilgisayar kullanıcılarına hitap eden bir ürünüyle karşınızdayız. Gerek tasarımı gerekse de hız aşırtma yetenekleriyle oyunseverlerin ihtiyaçlarına karşılık verebilen Crosshair V Formula-Z, AMD 990FX yonga setli olmasıyla birlikte AMD AM3+ işlemci desteği sunuyor. Elbette işlemci konusunda geriye de uyum sağlayan Crosshair V Formula-Z, AMD Turbo CORE teknolojisini de destekliyor ve HyperTransport 3.0 tabanlı veriyolu ile 5200MT/s veri transferi imkanı sağlıyor.

Üzerinde toplam 6 adet PCI genişleme yuvası bulunduran Crosshair V Formula-Z, bu slotlarıyla x16, x16/x8, x8, x4 ve 2 adet de x1 hizmeti sunuyor. Bu slotlar arasından x16'lı olanları kullanarak SLI ve CrossFireX seçiminizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Böylece günümüz oyunlarında dilediğiniz grafik performansını yakalayabilirsiniz. AMD 990FX yonga setinin karşı tarafında yer alan bellek yuvalarıyla da ROG tasarımını yansıtan Crosshair V Formula-Z, burada 4 adet 32 GB'a kadar destek gösteren DDR3 DIMM slota yer veriyor. Buraya konumlandıracağınız bellekleri 2400 MHz'e kadar seçebileceğinizi de belirtelim. Crosshair V Formula-Z'nin üzerinde dolaşmaya devam ediyor ve 8 adet 6GB/s'lik SATA bağlantılarını görüyoruz. Tam karşı köşede ise tümleşik ses teknolojisi SupremeFX III bizleri karşılıyor. Bu ses çözümü sayesinde oynadığınız oyunların seslerini en temiz haliyle duyacağınızı da söyleyelim. Elbette Crosshair V Formula-Z'nin ROG'a özgü özellikleri yalnızca bu değil. Ama onlara geçmeden önce SupremeFX III'ün hemen yanındaki LED ışıklandırmanın da oldukça göz alıcı olduğunu söyleyelim. Anakartı çalıştırdığınızda bu LED yol SupremeFX III ile ses bağlantılarını birbirine bağlıyor.

Özellikle hız aşırtma için başarılı çözüm sunan Crosshair V Formula-Z, EFI BIOS özelliği ile büyük kolaylık sağlıyor. ROG BIOS Print desteği ile kullanıcılara kendi BIOS ayarlarını arkadaşlarıyla paylaşabilmelerine de olanak tanıyan Crosshair V Formula-Z, bilgisayarınızı başka bir bilgisayarla anlık olarak izleyebilmenizi ve müdahalede bulunabilmenizi sağlayan ROG Connect uygulamasına da ev sahipliği yapıyor. Analog ve dijital tasarımın güçlü birlikteliği olarak anılan Extreme Engine Digi+ II'yi geliştirerek oyuncuların en yüksek performansa ulaşabilmeleri için ayarlanabilir işlemci ve bellek güç yönetimi imkanı da sunan Asus, Crosshair V Formula-Z ile daha verimli, daha kararlı ve yüksek performansı hissedebileceğiniz bir sisteminiz olmasını sağlayacak türden bir anakart sunuyor.

Özetle

SLI veya CrossFireX seçiminizi rahatlıkla yapabileceğiniz ve hız aşırtma yeteneklerini kullanabileceğiniz Crosshair V Formula-Z, oyunseverler tarafından yakından incelenmeli.

Alternatifleri

Eğer AMD destekli değil de, Intel tabanlı bir anakart arayışı içindeyseniz elbette yine Asus'un Intel tabanlı anakart modelleri de bulunuyor; onlara da göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Crosshair V Formula-Z
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
98
Yonga AMD 990FX/SB950
İşlemci Desteği AMD AM3+ FX, Phenom II, Athlon II
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (8 adet), eSATA 6Gb/s
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları