Asus ExpertCenter E5 AiO 24 İnceleme

Masasında derli toplu bir bilgisayar sistemi görmek isteyen, arzu edildiğinde de zahmetsizce taşınabilen Asus’un ExpertCenter E5 AiO modelini inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Başarılı performans
  • Güçlü tasarım yönü
  • Ergonomik özellikler
  • Konfigürasyon seçenekleri
  • Bağlantı çeşitliliği
  • İyi görünen ekran
  • Güvenlik yöntemleri

Evet, bugün Asus’un All-in-One, yani Hepsi-Bir-Arada bilgisayar ailesinden ExpertCenter E5 modelini tanıyacağız. Belki çok göz önünde bulunmuyorlar, fakat Hepsi-Bir-Arada bilgisayarlar aslında çokça tercih edilen bilgisayar türleri arasında. Bireysel, ev amaçlı kullanımlarda laptop ve PC’lere kıyasla biraz geri planda kalsalar da, özellikle pandemi ile birlikte bu alanda da daha fazla tercih edilmeye başladılar. Çünkü halihazırda laptop kullananlar dar ekranda uzun süreler etkili çalışamadıklarından şikayetçi ve bunun neticesinde de ya harici bir ekran satın almayı tercih ediyorlar ya da komple, bunun gibi bir Hepsi-Bir-Arada bilgisayara geçiş yapma yoluna gidiyorlar. Öte yandan Hepsi-Bir-Arada bilgisayarlar özellikle iş alanlarında çok tercih ediliyor. Bir bankaya ya da otele veya mağazaya gittiğinizde banka temsilcisi, kayıt masası ve ödeme noktasında bu tip cihazları görürsünüz. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelerde, şirketlerde de tek tip olarak bu tür cihazlar kullanılıyor. O anlamda aslında hedef kitlesi çok çok geniş. Çünkü derli toplu bir sistem, kablo karmaşası yaratmıyor, gerektiğinde masaüstü bilgisayara kıyasla daha kolay taşınabiliyor, yine sistem bileşenlerini değiştirmek istediğinizde tıpkı masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi bunda da gerekli değişikliği zahmetsizce yapabiliyorsunuz ve laptop’lara kıyasla çok daha geniş bir ekrana sahip olabiiyorsunuz. Asus’un bu yeni ExpertCenter E5 AiO bilgisayarı da bu saydığımız özelliklerle her alanda kendine rahatlıkla yer bulabilecek bir ürün oluyor.

Asus’un kısa bir süre önce tanıttığı bu yeni güç merkezi, farklı konfigürasyonlara sahip bir model. Tam model ismi ExperCenter E5 E5402. Donanım bileşenleri içinde zengin seçenekler sunan cihaz bu tip ürünlerde olduğu gibi kendi kablosuz klavye ve faresiyle birlikte geliyor. Size de sadece standı üzerine ekranı oturduktan sonra güç vermek kalıyor. Dediğimiz gibi herhangi bir kablo karmaşası yok, sadece güç kablosu yeterli oluyor.

ExperCenter E5’in ekranı içinde taşıdığı bu donanım bileşenlerine geleceğiz, ancak önce biraz ergonomik yanlarından ve çevre özelliklerinden bahsetmek istiyoruz. Zira iyi düşünülmüş tasarımı sayesinde bu cihazı gayet esnek bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bilgisayar, 150 mm’ye kadar yüksekliği ayarlanabilen ve dikey olarak 90 derece, yatay olarak da 180 derece döndürülebilen ergonomik bir standa sahip. Ayrıca ekranı öne ve arkaya doğru 5 ila 15 derece eğebiliyorsunuz. Bu sayede uzun süre ekran başında oturduğunuz durumlarda ekranı tamamen oturma pozisyonunuza ve çalışma şeklinize göre rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz.

Bu arada bu cihazın, sahip olduğu tasarımıyla reddot ve Taiwan Excellence 2022 ödülü aldığını da söyleyelim.

Ekrana geldiğimizde karşımızda yüzde 84'lük cömert bir ekran-gövde oranına ve TÜV Rheinland'ın gözleri yormayan düşük mavi ışık sertifikasına sahip, 23.8 inç büyüklüğünde paneli buluyoruz. Bu ekran, kenar çerçevelerinin fazlasıyla ince tutulmuş olmasıyla dediğimiz gibi geniş bir görüntü alanı sağlıyor. TÜV Rheinland sertifikasına sahip olması, karşısında uzun saatler geçirme açısından bilhassa önemli. Ayrıca parlama önleyici bir malzeme ile kaplanmış, bu sayede yansımalardan da kaçınıyor; bu da göz yormuyor.

Ekran, Full HD çözünürlükte görüntü üretiyor. Renk doğruluğu gayet yerinde; IPS düzeyinde parlaklık sunarak sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsıyor. Böylece grafik tasarım üzerinde çalışanlar da bu ekrandan fazlasıyla memnun kalacaklardır. Bu arada ekranın 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sağladığını da söyleyelim. Bu sayede ekranı döndürdüğünüzde kenarlardan rahat bir görüş elde edebiliyorsunuz.

Ekranın hemen üzerinde geniş bir kamera alanı görüyoruz. Görünüşünden de anlayabileceğiniz gibi bu basit bir web kamerası değil. Bu cihazın işlevsellik ve güvenlik yönleri geniş olması açısından Asus buraya özel bir kamera sistemi yerleştirmiş. Burada 12 MP sensöre sahip bir kamera bulunuyor. Buna ilave olarak kızılötesi kamera da var burada. Peki, bu ne işe yarıyor? İlk olarak Windows Hello ile yüz tanıma yoluyla güvenle oturum açmanızı sağlıyor. Bir diğeri ve bir o kadar önemlisi ise Asus AdaptiveLock özelliğine sahip olması. Ekranın başından kalkıp uzaklaştığınızda sensörler bunu takip ediyor ve otomatik olarak bilgisayarı kitleyebiliyor. Böylece verileriniz tamamen korunmuş oluyor. Bunun yanı sıra ekran başındayken web kamerasının sürekli size bakmasından rahatsız oluyorsanız, bunu fiziksel olarak kapatmanız da mümkün. Kameranın arkasındaki anahtarı çekerek kamerayı kolayca kapatabiliyorsunuz.

ExpertCenter E5 AiO, geniş bağlantı seçenekleri içeriyor. Öncelikle ekranın sağ kenarında bir optik disk sürücüsü bulunduğunu söyleyelim. Bu gündelik hayatımızda artık pek aradığımız bir bileşen olmasa da özellikle kurumlarda halen kullanıldığı için bu cihazda yer alıyor. Ayrıca öte yandan eminiz sizin de elinizde bizdeki kadar çok CD ve DVD vardır. Bunları tekrar değerlendirmek için güzel bir fırsat.

Bağlantıların bir kısmı ekranın sol kenarında, diğerleri ise arkada yer alıyor. Buralarda ihtiyaç olabilecek her şey var. 1 adet Thunderbolt, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type-C portu, toplamda 3 adet USB 3.2 Gen 1 Type-A portu ile 2 adet USB 2.0 bağlantısı yer alıyor. Ayrıca HDMI çıkışı ve DisplayPort 1.4 çıkışına yer verilmesi güzel detaylar. Böylece görüntüyü daha büyük ekranlara aktarabiliyorsunuz. SD kart yuvası, mikrofon ve kulaklık kombinasyonu da yine bağlantılar arasında yer alıyor.

Hepsi-Bir-Arada bilgisayarlar aynı zamanda bir masaüstü bilgisayar kasasını ekranın içinde taşıyor ve başta da söylediğimiz gibi bu donanım bileşenlerine kolayca erişim sağlayabiliyor, istediğinizde gerekli yükseltmeleri yapabiliyorsunuz. Böylece RAM’e, sabit sürücüye ve depolamaya hızlı erişim sağlayabiliyor, hızlı ve kolay bir şekilde çıkartabiliyor, bakımını yapabiliyor veya değiştirebiliyorsunuz. Bunu yapması çok basit. Bunun için tek yapmanız gereken ekranın arkasındaki stant ayağının 4 vidasını sökmek ve kenarlardaki tırnakları açmak. Sonrasında tüm donanım bileşenleri elinizin altına geliyor. Elbette burada parçaları çıkarmak için ufak bir tornavida işiniz olacak, ancak o da olacak artık.

Madem ExpertCenter E5’in içini de açtık, o halde şimdi artık donanım bileşenlerinden bahsedelim. ExpertCenter E5, dediğimiz gibi farklı konfigürasyon seçeneklerine sahip. Elimizdeki modelin işlemcisi Intel Core i5-11500B olurken, ayrıca Core i3-11100B ve Core i7-11700B seçenekleri de var. İşlemcide olduğu gibi RAM ve depolama alanlarında da farklı seçenekleri var tabii ki. Bunları satın alım aşamasında değerlendirirsiniz.

Elimizdeki modelin teknik kadrosuna baktığımızda, işlemci hanesinde yer alan Core i5-11500B işlemcinin 3.3 GHz taban frekans, 4.6 GHz tavan frekansta çalıştığını görüyoruz. 6 fiziksel çekirdek ve 12 iş parçacığından oluşan bu işlemci, hemen her çalışma şekli için ideal gücü sağlıyor. Elbette ekstrem bir sistem istiyorsanız, o halde Core i7-11700B işlemci seçenekli modeli almanız daha iyi bir tercih olacaktır.

Bu cihazın RAM kapasitesi 16 GB. Üzerindeki bellekler 3200 MHz frekansında çalışıyor ve DDR4 RAM modüllerinden oluşuyor. Dilerseniz bunları 32 GB kapasiteye kadar artırmanız mümkün. Depolama alanı olarak da bu cihazda HDD ve SSD kombinasyonu kullanılmış. Üzerinde hem 1 TB kapasitesinde 2.5” Toshiba HDD yer alıyor, hem de 1 TB kapasitesinde Kingston NVMe SSD disk bulunuyor. Böylece depolama konusunda da eliniz fazlasıyla rahat. Bunun yanı sıra Thunderbolt 4 bağlantı yuvası sayesinde harici bağlayabileceğiniz Thunderbolt disk kasalarına erişiminiz de var. Bu sayede karmaşık projeler her ortamda hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Özellikle iyi bir çalışma platformu oluşturmayı düşünüyorsanız bu teknik kadro bu fırsatı size verecektir. İşlemci gücü yerinde, RAM ve depolama alanlarıyla da buna ideal desteği sağlıyor cihaz. Grafik hanesi ise işlemciye bağlı olarak Intel’in 11’inci nesil Intel UHD grafik birimiyle doluyor. Elbette bu bir oyun bilgisayarı değil, ancak yine Overwatch ve türevlerini rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak, ExpertCenter E5 gerçekten çok yönlü bir bilgisayar seçeneği olmuş. Dediğimiz gibi bu tip bilgisayarlar daha çok iş ortamları için kullanılıyor, ancak kişisel kullanımlar için de çok rahat edeceğiniz bir cihaz olduğu kanaatindeyiz. Masaüstü bilgisayar yerine daha derli toplu bir sistem görüntüsüne sahip olmak, laptop’a kıyasla geniş ekranda çalışmak ve yine laptop’larda gördüğümüz ısınma ya da fan sesi gibi sorunlar olmadan, performanstan da ödün vermeden çalışma masanızı şenlendirmek istiyorsanız gayet etkili bir çözüm olduğu kanaatindeyiz. Yine dediğimiz gibi bu cihazın farklı konfigürasyon seçenekleri de var, ihtiyacınıza göre onları da değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ExpertCenter E5 AiO 24
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
İşletim Sistemi Windows 11
İşlemci Intel Core i5-11500B 4.6 GHz
Çekirdek  6
Ekran 23.8 inç IPS (1920x1080)
Bellek 16 GB 3200MHz DDR4
HDD 1 TB Toshiba HDD
SSD  1 TB Kingston NVMe SSD
Grafik Intel UHD Graphics
Ses DTS Audio Technology
Bağlantılar  Thunderbolt 4 Type-C, USB 3.2 Gen-2 Type-C, USB 3.2 Gen 1 Type-A (3 adet), USB 2.0 Type-A (2 adet),  HDMI, DisplayPort 1.4, Ethernet, kart okuyucu, kulaklık, mikrofon
Boyutlar 541 x 201 x 439 mm
Ağırlık 8.9 kg.