Maximus VII Gene anakartını inceliyoruz.

Asus'un mATX yapısında sunduğu Maximus VII Geme anakartını inceliyoruz.

CHIP Online Notu 88
  • Tasarım
  • Kolay hız aşırtma
  • Ses desteği
  • Performans
  • Wi-Fi yok

Küçük boylu anakartlar artık daha sık kullanılmaya başladı. Özellikle kalabalık kasa yapılarından hoşlanmayan kullanıcılar daha çok mini ITX yapılara yönelirken, bazı kesim kullanıcılar ise orta boy olarak da adlandırabileceğimiz microATX form faktörleri kullanıyorlar. Bugün inceleyeceğimiz Asus'un Maximus ailesinin Gene isimli üyesi de mATX yapıda. Böylece oldukça küçük olan anakart, performans anlamında ise üst noktalara tırmanabiliyor. Bunun sebebi, anakartın ROG serisi alında bulunması, yani oyunseverlere yönelik geliştirilmiş olması. Peki, anakart detaylarında neler gizliyor? Şimdi hep beraber bakalım.

mATX form faktör

mATX form faktöründe olan anakartı öncelikle yapı itibariyle yakından tanıyalım. Az önce de söylediğimiz gibi küçük bir yapıda olan Maximus VII Gene, 24'e 24 cm ebatlarında. Intel Z97 çipsetini kullanan anakart, 22 nm'lik işlemci ailesine uygun. LGA1150 soket yapasında olan anakart, dördüncü ve beşinci nesil Intel işlemcileri destekliyor.

Üzerinde 4 DDR3 RAM slotu bulunduran kart, toplamda 32 GB'a kadar destek verebiliyor. Baktığımızda hız aşırtma noktasında 3300 MHz'e kadar bellek desteği gösterdiğini görüyoruz. Bellekler tipik olarak ise 1333 ile 1600 MHz'lerde çalışıyor.

Nvidia Qud-GPU SLI ve AMD Quad-GPU CrossFireX'e destek veren kart, ayrıca kutu içeriğinde bir SLI köprüsü de sunuyor. Hazır kutu içeriğinden bahsetmişken şunu da ilave etmek lazım. Maximus VII Gene, kutusunda SupremeFX Impact II ses kartını da sunuyor. Bunu anakart üzerine opsiyonel olarak takabiliyorsunuz. Böylece oyuncuların bekledikleri ses desteği sunulmuş oluyor.

Kullanışlı BIOS

Maximus VII Gene'i var olan sistemimize entegre edip çalıştırdık elbette. Daha önce de karşılaştığımız gibi Asus'un kullanışlı BIOS ekranı üzerinden istediğimiz tüm ayarları gerçekleştirebiliyoruz. Özellikle BIOS içinde EZTuning Wizard olan kısmı yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Burada fazlasıyla yararlı seçenekler bulabiliyorsunuz.

Sistemdeki fanların nasıl çalışması gerektiğinden, XMP profillerine kadar pek çok detay BIOS ekranında sunuluyor. Öte yandan dinamik sistem bilgisini de görebiliyorsunuz. Hız aşırtmayla ilgili oyuncuların beğeneceklerini düşünüyoruz.

Anakartın özellikle online oyuncuları ilgilendiren bir diğer noktası ise Intel Ethernet'i kullanması. CPU işlemci gücünü daha az tüketen Intel Ethernet, 2 kat daha hızlı olma iddiasında. Yine online oyunlara direk etkide bulunan GameFirst III teknolojisine de yer verilen kart, bu sayede online oyunla ilgili veri paketlerine öncelikte tanıyor.

Özetle

Maximus VII Gene'i kullandığımız süre boyunca oldukça memnun kaldık. BIOS arayüzüyle kullanıcı dostu davranan anakart, oyuncuların beklediği performansı vermelerini sağlıyor. USB bağlantı noktasında oldukça cömert davranan anakart, Wi-Fi noktasında ise destek vermiyor. Bu anlamda harici aparatlara yönelmeniz gerekecek. Kartın beğendiğimiz bir diğer özelliği ise kutusunda harici ses kartı sunması oldu elbette. Böylece oyunlardaki performansı perçinleyecek bir model olmayı başarıyor.

Asus Maximus VII Gene'in fiyatı ise 714 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Oyunseverlerin beklediği performansı sunabilecek yapıda olan Maximus VII Gene, küçük ancak güçlü bir sistem toplamak isteyenlere hitap ediyor.

Alternatifleri

Maximus VII Gene'e alternatif olarak benzer ve daha uygun fiyatlı model olan MSI Z97M GAMING'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus VII Gene
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
88
Yonga Intel Z97
İşlemci Desteği Intel Core i7 / i5 / i3 (LGA1150)
Bellek Desteği 4 x DDR3 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (4 adet), Ethernet, HDMI
Yapı mATX
Okuyucu Yorumları